Păreri pro şi contra, ale administraţiei locale
În urma referendumului, părerile la nivel naţional au fost împărţite în toate mediile de socializare şi de informare. Am contactat reprezentanţii administraţiei locale din municipiul Câmpulung pentru a afla câteva păreri legate de evenimentul care tocmai s-a încheiat. Bineînţeles că opiniile au fost pro şi contra, venite în funcţie de partid, implicare sau, pur şi simplu, văzute din exterior. Majoritatea consilierilor au vorbit astfel despre prezenţa la vot a muscelenilor, despre importanţa temei referendumului din 6-7 octombrie 2018, de ce au votat sau de ce nu au votat şi ce anume a dus la o astfel de prezenţă la vot, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. De asemenea, am mai stat de vorbă cu doi oameni aflaţi în Parlamentul României, care se preocupă activ de problemele judeţului Argeş, senatorul Gheorghe Marin şi deputatul Simona Bucura Oprescu.
Gheorghe Marin, senator PSD
„A fost un referendum organizat ca urmare a unei cereri de revizuire a Constituţiei, semnată de 3 milioane de cetăţeni. În urma votului exprimat în zilele de 6 şi 7 octombrie, s-au prezentat la vot aproape 3,7 milioane de cetăţeni. Numărul de voturi exprimate este insuficient pentru validarea referendumului. În acest sens, Constituţia României rămâne neschimbată, astfel încât căsătoria rămâne între soţi şi nu între un bărbat şi o femeie. Populaţia s-a exprimat şi rezultatul votului trebuie respectat. Deci Constituţia rămâne nemodificată, nu pentru că cei care şi-au exprimat votul nu ar fi dorit acest lucru, ci pentru că nu s-au prezentat suficienţi la vot. Cred că nu s-a înţeles prea bine mesajul şi conţinutul acestei modificări, pentru că în buletinul de vot s-a trecut textul din legea de modificare a Constituţiei şi anume, dacă sunt de acord cu modificările la Constituţie făcute de Parlamentul României. Explicaţia este simplă, însă textul este general, el se referă şi la cazul în care există 10-12 articole care se modifică. Pe buletinul de vot nu puteau fi trecute 10 întrebări şi, atunci, a rămas această întrebare generală. Faptul că, de data aceasta, s-a exprimat în legătură cu modificarea unui singur articol, deci este cumva o situaţie mai specială. În 2003, când s-a făcut revizuirea Constituţiei, s-a mers pe aceeaşi întrebare. Eu m-am aşteptat la o aşa prezenţă şi la nivel de Argeş, şi în întreaga ţară, pentru că, dacă o să vedeţi, diferenţele sunt destul de mici. Nu a fost o situaţie caracteristică judeţului Argeş, ci a fost o situaţie generală. Până la urmă, nu putem să ne reproşăm nouă, ca partid, căci, până la urmă, iniţiativa nu a fost a noastră, a PSD-ului. A fost o iniţiativă cetăţenească şi faptul că noi am dorit şi am fost de acord cu această modificare, noi am susţinut ca să treacă acest lucru, gândindu-ne că suntem creştini şi cu toţii ne-am botezat în această religie. Tema aleasă a fost bună, însă nu s-a înţeles prea bine mesajul ei. Noi trebuie să vedem dacă acolo puteam să venim cu formularea consacrată a familiei tradiţionale. Rămâne deocamdată aşa, până s-ar putea să apară în viitor o altă iniţiativă, să se modifice, sau când se va mai face o altă modificare pe alte articole ale Constituţiei, pentru că se vorbeşte mereu despre această modificare, să se introducă şi acest aspect. Să nu mai fie vorba de modificarea unui singur articol, să fie vorba de mai multe, căci din 1991, respectiv 2003 au trecut, totuşi, atâţia ani şi sunt aspecte care ar trebui reformulate în Constituţie.”
Simona Bucura Oprescu, deputat PSD
„Prezenţa slabă la vot a fost din două motive. Primul: „Copilul cu mai multe moaşe rămâne cu buricul netăiat!” Societatea civilă şi partidele politice care au semnat pentru susţinerea familiei tradiţionale nu au acţionat suficient pentru a determina societatea românească să o susţină prin exprimarea votului la referendum. Al doilea motiv, în Biblie, la Geneză, se spune „la început a fost CUVÂNTUL”. Din păcate, cuvântul, explicaţiile cu privire la necesitatea acestui demers au ajuns la urechea, raţiunea şi sufletul fiecărui român. Eu am votat! Am votat cu credinţa că fac un lucru corect, care ţine de structura mea de român, de modelul de societate cu care mă identific şi cum să trăiască băieţelul nostru. Respect libertăţile individuale, dar creşterea unui copil, pentru mine, se face în familia formată din bărbat şi femeie, mamă şi tată!”
Liviu Târoiu, primarul municipiului Câmpulung
„Eu am votat, sigur. Ce să vă spun… prezenţa a fost foarte slabă. Şi la Câmpulung a fost slabă. Este clar că oamenii nu au ieşit la vot. Au interpretat greşit. A fost o dezinformare, după părerea mea, dar, mă rog… asta e! L-au interpretat ca fiind un referendum al PSD, Dragnea şi toate prostiile de genul acesta, care nu au nicio treabă, dar, de fapt, a fost iniţiat de un grup de cetăţeni care au semnat… nu ştiu, nu s-a făcut nici prea multă propagandă, că partidul nu s-a implicat şi, atunci, lăsând aşa liber, nu a ieşit. La Câmpulung, mă aşteptam să sărim de 25 şi să atingem 30%, dar asta a fost”.
Mărgărin Blidaru, viceprimarul municipiului Câmpulung
„Am votat şi eu, sâmbătă. Prezenţa la vot la Câmpulung este în nota prezenţei la nivel naţional. Oamenii nu au fost foarte convinşi că trebuie să meargă la acest referendum, să voteze familia tradiţională şi a rămas exact aşa cum a fost stabilit şi până acum. Era destul de important să definim mai bine familia între un bărbat şi o femeie, dar sperăm, noi suntem creştini şi vom respecta familia tradiţională, chiar dacă nu s-au strâns voturi. Câmpulungenii ar trebui să răspundă prezent în majoritate, pentru că, după 1990, ne-am câştigat nişte drepturi şi ar trebui să le respectăm. Dacă nu mergem la vot, atunci, sunt foarte puţine cuvinte de spus. Probabil că nu au înţeles, probabil că nu era ceva important pentru ei, pentru noi toţi. Dacă erau alegeri parlamentare sau locale, prezenţa la vot ar fi fost mult mai mare”.
Bogdan David, consilier local, preşedintele PNL Câmpulung
„Prezenţa oamenilor este una normală faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în România, până la urmă, şi în Câmpulung, ţinând cont că media din Câmpulung este mult mai mică decât cea de la nivel naţional, ceea ce nu se întâmpla niciodată. Câmpulungul era cel puţin egal cu prezenţa la nivel naţional. Era de aşteptat. Eu, personal, care am mers şi am discutat cu toată lumea, am înţeles de la ei că nu vor participa la acest vot. Eu nu am votat. Ca preşedinte al PNL, nici nu am interzis, dar nici nu am spus nimănui să meargă la vot. Fiecare a avut dreptul de a alege la referendum, care a fost foarte asociat cu PSD, nu numai prin declaraţiile pe care le-au făcut, dar şi prin materialele electorale pe care le-au împărţit. Tema referendumului o vedeam foarte simplă întrebarea trebuia să fie dacă sunt de acord cu căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Dacă întrebarea era aşa, prezenţa era cu totul alta.”
Estera Stămoiu, consilier local PSD
„Bineînţeles că am votat, sunt un cetăţean responsabil. Prezenţa oamenilor la acest referendum a fost ca la nivel naţional, o văd exact cum a fost, deşi mi-aş fi dorit să fie altfel, să fie o prezenţă mult mai mare. În opinia mea, familia… ce este familia? Celula de bază a unei societăţi! Este esenţa ei… Eu nu trec pe terenul poziţiilor speculaţiilor şi al supoziţiilor. Eu pot să vă spun doar că s-a văzut rezultatul, pentru că acest referendum nu a avut nicio altă conotaţie, deşi poate că el a fost asociat”.
Anca Dumitrescu, consilier local PNL
„Mie mi se pare normală această prezenţă, pentru că oamenii s-au prezentat în proporţie foarte mică, pentru că întrebarea a fost foarte ambiguă, confuză, pentru că oamenii nu au fost corect informaţi şi fiind organizat de PSD, aşa pe grabă, cu o cheltuială enormă, oamenii s-au informat şi s-au temut că în spatele întrebării de pe buletinul de vot se pot ascunde şi alte modificări ale Constituţiei, în afara acelei legate de căsătorie. Aşa văd eu. Mie mi se pare o conştientizare a populaţiei şi o dorinţă a românilor şi a câmpulungenilor de a rămâne în UE, pentru că cineva a sesizat dintr-o prostie că, dacă referendumul trece, înseamnă independenţa României faţă de UE şi atunci oamenii, majoritatea, s-au temut de această problemă. Nu am votat eu. Este şi un vot împotriva PSD-ului la nivel de ţară, pentru că au promis mult, nu au făcut nimic, plus că prestaţia primului ministru lasă de dorit şi majoritatea românilor sunt dezamăgiţi şi se simt jigniţi.”
Marin Stanciu, consilier local PSD
„Şi eu am votat. Prezenţa oamenilor la vot a fost foarte slabă. Nu au venit, poate, din cauza faptului că nu au fost informaţi… nu ştiu. Oamenii au venit foarte dezorientaţi, nu ştiau ce să facă. Unii întrebau când are loc referendumul şi era în ziua respectivă, alţii poate au crezut că nu este important să nu vină la vot. Pentru mine este foarte important să susţinem familia tradiţională… pentru dumnealor a fost lăsat la voia întâmplării… altceva nu îmi dau seama.”
Cristi Creţu, consilier local PNL
„Prezenţa, aici, a fost ca la nivel de ţară. Din punctul meu de vedere, cred că acel referendum a fost oarecum inutil, fiindcă, dacă stăm să ne gândim, întrebarea a fost una care lăsa loc de foarte multe interpretări, iar oamenii au considerat că, atâta timp cât întrebarea nu are un punct de vedere care să le satisfacă eventualele aşteptări, au considerat să nu meargă. Eu, personal, nu am votat. Dacă referendumul conţinea o întrebare serioasă, cu siguranţă, era important. Întrebarea nu a fost cu o adresabilitate clară, deci muscelenii nu au ieşit la vot şi asta s-a reflectat la nivel naţional.”
Sergiu Cicu, consilier local ALDE
„Şi eu am votat. Din punctul meu de vedere, prezenţa, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional se datorează, în primul rând, clasei politice care şi-a pierdut credibilitatea. Lumea a asimilat cumva, din păcate, politica pe vot. Din punctul meu de vedere, orice referendum, pentru că, la baza democraţiei stă votul şi cea mai bună formă de democraţie este votul. Să luăm exemplul Elveţiei, care pentru orice lege, indiferent cât de importantă este, face un referendum. Din păcate, noi, românii nu facem gestul normal. De asta se extrapolează, să zic eu, până la referendumul de acum şi, în general, la alegeri, unde se constată, pe zi ce trece, o prezenţă tot mai mică la vot. În mai vor avea loc alegerile europarlamentare, unde veţi vedea, de asemenea, o prezenţă foarte scăzută la vot. Atunci, cred că politicienii la nivel înalt ar trebui să îşi schimbe puţin optima, ca de cum se face politica. Din păcate, şi e părerea mea personală, trăiesc într-un turn de fildeş, sunt foarte puţini care văd realitatea adevărată, cum se spune în fotbal: nu coboară la firul ierbii, adică ei iau măsuri care sunt în neconcordanţă cu realitatea cu care ne întâlnim în fiecare zi. Temele lor sunt altele decât temele locale.”
Lucian Ionescu, consilier local PNL
„M-am rupt două zile de nebunia cu referendumul. Vă spun foarte clar că nu susţin nicidecum căsătoria între doi bărbaţi sau două femei. Singurul motiv pentru care nu am fost la vot, deşi am fost foarte indecis mult timp, este duhoarea de interese politice, pe care o emană acest referendum creat pe o temă artificială. Sunt convins că majoritatea de 80% care nu a fost la vot nu a fost prezentă din motivul de mai sus. Cei care nu au votat nu au vrut să se simtă nişte păcălici, nu e vorba ca aceştia să susţină familia formată din persoanele de acelaşi sex. Dacă votul ar fi fost obligatoriu, numărul celor care ar fi votat DA ar fi fost copleşitor. Nu încercaţi să induceţi ideea că românii sunt toleranţi dincolo de limită. Ştim de ce nu am fost la vot!”
Andreea Nora Bădescu, consilier local PSD
„Ok. Deci oamenii nu au ieşit la vot. Este dreptul fiecăruia şi, în acelaşi timp, ai şi o obligaţie. Dacă ei, oamenii, care nu au venit la vot, au considerat că e mai bine aşa pentru ei, este ok. Nu poţi să-i judeci. Fiecare om are o părere de sine-stătătoare, referendumul nu e lege, e decât o opinie. Eu bineînţeles că am votat. Referendumul este o simplă opinie, vă spun ca om, nu ca şi consilier. Este opinia oamenilor ţării. Dacă consideră fiecare că nu trebuie să aibă o opinie, referendumul este opinia poporului, deci opinia municipiului Câmpulung şi a poporului nu există.”
Ionel State, consilier local – vicepreşedinte zonal PNL
„Prezenţa oamenilor la Câmpulung a fost ca prezenţa naţională. În momentul în care a fost asumată de un partid, probabil, asta a şi făcut ca prezenţa să fie mai mică şi, din punctul meu de vedere, inclusiv cheltuiala cu acest referendum a deranjat oamenii şi nu s-au mai prezentat la vot. Eu cred că referendumul nu îşi avea rostul, atâta timp cât avem în Codul Civil specificat. A doua chestiune este că inclusiv întrebarea a fost pusă foarte prost. Dacă vrei să faci un referendum te referi strict la ce vrei să ajungi, la esenţă. O altă chestiune, cred că a mai fost şi o atenţionare a electoratului, a cetăţenilor vizavi de clasa politică.”
Constantin Staicu, consilier local PAM
„Eu nu am votat. Au fost mai multe chestiuni care m-au determinat să nu merg la vot, anume formularea ambiguă, fără nicio altă specificaţie, dar măcar articolul 48 din Constituţie trebuia menţionat undeva, măcar în paranteze. Legat de prezenţa la vot, cred că pe oameni asta i-a determinat una la mână… doi la mână, nu ştiu… poate nu e bine să apăsăm mai bine pe trăgaci decât trebuie. Toţi suntem creştini, apărăm valorile creştine, Codul Civil, care este anexa Constituţiei, spune foarte clar că o căsătorie nu se poate forma decât între un bărbat şi o femeie, iar Biserica, la rândul ei, nu am auzit să fi făcut o căsătorie între doi bărbaţi sau două femei, pentru că respectă valorile creştine. Nu a fost nici bine pregătit, nici bine prezentat documentul de vot… au lăsat loc la interpretare. În spatele întrebării se puteau ascunde multe chestii. Legat de oamenii care au asociat referendumul cu PSD, până la urmă, chiar dacă s-au retras din ce şi-au dorit să facă, cred că şi politizarea a determinat absenteismul acesta. Cred că ne-am grăbit puţin cu tema asta a referendumului, că nu acestea sunt problemele stringente la ordinea zilei şi nu cred că era momentul. Poate trebuia mai bine pregătit, poate explicată povestea mai multor oameni, plus că, în momentul de faţă, nu se află în pericol morala creştină”.