11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Ar fi fost culmea obrăzniciei pentru Primărie să încerce să ia pielea de pe un invalid de război

Locuinţa de numai 55 mp a militarului Ionuţ Butoi, evaluată la un preţ scandalos

La distanţă de aproape zece ani de momentul în care soldatul Ionuţ Claudiu Butoi a primit, în chirie, un apartament al Primăriei, acesta a reluat demersurile de a deveni proprietar cu acte în regulă. Nu este prima dată când încearcă să-şi cumpere locuinţa aflată la parterul unui bloc din Vişoi, insistenţele sale datând din 2010. Anul următor, aleşii au încuviinţat vânzarea la un preţ de aproape 8.200 de lei. Că proprietara şi chiriaşul n-au parafat tranzacţia o dovedeşte noua solicitare ivită şapte ani mai târziu, ce a necesitat serviciile unui evaluator autorizat, care a estimat spaţiul locativ de numai 55 de metri pătraţi la un preţ exorbitant: 78.000 de lei. „Nu am cerut altceva decât să se facă o evaluare corectă – a afirmat Ionuţ Butoi, prezent la întrunirea aleşilor de săptămâna trecută -, dar 78.000 de lei mi se pare o sumă extraordinar de mare. Având în vedere că au plecat de la 8.000 de lei… şi toată lumea a făcut poze la îmbunătăţirile mele!” „Modalitatea aceea de calcul pe care o ştiţi dumneavoastră, de 8.000 de lei, acum 15 ani, s-a schimbat total.”, a replicat Liviu Ţâroiu, căruia Ionuţ Butoi i-a amintit de hotărârea din 2010, când preţul a fost de aproape zece ori mai mic decât ce-i cere Primăria în prezent. „Pe baza acelei hotărâri, mi se pare normal să ajungă la preţul care este astăzi.”, se amăgeşte Ionuţ Butoi că va obţine un preţ actualizat şi rezonabil pe deasupra, pornind de la cifrele de atunci.                            

Primarul a retras proiectul de hotărâre, pentru ca evaluatorul să scadă îmbunătăţirile plătite de chiriaş 

Conform uzanţelor Consiliului Local, atunci când un proiect de hotărâre nu este suficient documentat ori argumentat, primarul, ca autor al ordinii de zi a şedinţei, îl retrage din dezbatere. Aşa s-a întâmplat joia trecută, când, înainte de a intra în problemele de interes public, pregătite pentru întrunirea de la sfârşitul lui septembrie, Liviu Ţâroiu a cerut să se renunţe la una dintre ele. Mai precis la punctul care constituia startul procedurii de vânzare a unui apartament al Primăriei către militarul rănit în Afganistan, Ionuţ Claudiu Butoi. Fără îndoială, şi Primăria vrea să vândă, şi chiriaşul vrea să cumpere, dar nu la preţul stabilit de evaluatorul contractat de autorităţi. Retragerea hotărârii din discuţia consilierilor municipali n-a întâmpinat nicio obiecţie, întrucât oricât de interesată ar fi conducerea Câmpulungului să câştige cât mai mult din vânzările locuinţelor sale, ar fi strigător la Cer să urmărească profitul pe seama unui invalid de război. 

În forma prezentată în mapa cu documente înaintată aleşilor, Consiliul Local era solicitat să-şi însuşească raportul de evaluare întocmit de expertul Stan Cîrstian pentru apartamentul din Vişoi, de pe strada I.C. Brătianu, nr.7, bloc D32, scara B, parter. Lucrarea specialistului dădea o valoare de piaţă a apartamentului de 78.000 de lei sau 17.000 de euro, pentru o suprafaţă destul de mică, de numai 55,25 metri pătraţi, compus dintr-o cameră de zi de 16,96 metri pătraţi, un dormitor de 7,90 metri pătraţi, un dormitor de 10,08 metri pătraţi, bucătărie de 5,63 metri pătraţi, baie de 3,93 metri pătraţi, hol de 10,75 metri pătraţi. Or, la aceste suprafeţe reduse, estimate la un preţ scandalos, clar lucru, de pe piaţa liberă cumperi mult mai avantajos. 

Hotărârea care nu s-a aprobat deocamdată mai stabilea că preţul apreciat de evaluator este valabil numai şase luni de la data la care a fost întocmit raportul, 31 august 2018. „În situaţia în care chiriaşul nu solicită vânzarea apartamentului, pentru care a fost realizată evaluarea, în perioada de valabilitate a raportului, transferul dreptului de proprietate al acestui apartament se va putea realiza numai după o nouă evaluare. Costurile cu noul raport de evaluare vor fi suportate de către chiriaş.”, precizează norma Primăriei. 

Chiriaşul, însă, doreşte să cumpere şi doreşte de aproape zece ani, dar nu la valoarea exagerată propusă de specialistul tocmit de Primărie, care, potrivit zicerilor lui Liviu Ţâroiu, n-a ţinut cont de îmbunătăţirile aduse de Ionuţ Butoi. „Să scoatem raportul de evaluare a apartamentului din blocul D32 – a solicitat primarul la începutul şedinţei de Consiliu din 27 septembrie 2018 -, pentru că am constatat că, în urma comunicării către cel care beneficiază, domnul Butoi, eroul nostru, soldatul nostru, acesta a venit cu justificarea că are documente pentru îmbunătăţirile făcute. Eu am avut o discuţie cu evaluatorul, dar n-a ţinut cont de faptul că el a făcut nişte îmbunătăţiri. Am verificat procesul verbal de dare-luare în primire a apartamentului, la momentul în care i-am închiriat, şi i-am dat în alte condiţii în care se găseşte apartamentul acum. Aplicăm aceeaşi regulă de la blocul D22, cu documente, ca să-i poată face deducerile. Evaluatorul mi-a spus că, dacă îi prezintă documente legale, o să ţină cont de ele.”, a justificat primarul Ţâroiu decizia contramandării propunerii de vânzare până la revizuirea preţului.

În opt ani, preţul locuinţei a crescut de zece ori

Ce s-a întâmplat la sfârşitul lunii septembrie nu este prima încercare – eşuată – de a-l împroprietări pe soldatul rănit în Afganistan. În 2010, Ionuţ Claudiu Butoi, în vârstă de 33 de ani pe atunci, a înaintat două cereri Primăriei, prin care a solicitat cumpărarea apartamentului care face subiectul acestui articol. Familia Butoi depusese o cerere, ca să i se dea o casă, încă din 2007, dinainte de tragicul accident suferit pe front. Pe 1 aprilie 2009, între Ionuţ Claudiu Butoi şi autorităţile locale a fost încheiat un contract de închiriere. În 2010, omul s-a adresat din nou Primăriei, cu dorinţa de a încheia actele de proprietate. Comisia de evaluare a locuinţelor din fondul locativ de stat a stabilit un preţ de vânzare în valoare de 8.311,71 lei (8.188,88 lei, preţul locuinţei, la care se adăuga un comision de 122,83 lei). 

Solicitarea acestuia a fost supusă atenţiei Consiliului Local Câmpulung, în cadrul şedinţei din 28 februarie 2011. Consilierii locali i-au aprobat-o fără niciun comentariu, la acel moment, fiind fixat un preţ de aproximativ 82 milioane lei vechi. După opt ani, valoarea a crescut de aproape zece ori. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!