-4.5 C
Campulung Muscel
16/01/2025

În februarie, ministerul cerea înapoi 61,5 miliarde. În martie, vrea 81,5 miliarde

Creşte precum drojdia în cozonac suma pe care noi, câmpulungenii, o vom returna, din cauza deciziilor greşite ale celor care au condus proiectul „Kretzulescu”. Unele, posibil să fie intenţionate, cum pare decizia de a nu rezilia contractul cu Grup Corint în momentul în care firma a făcut dovada că n-are de gând să muncească. Şi a făcut-o destul de repede, căci, după două-trei luni de elan forţat, cu care a debutat „regenerarea urbană”, s-a lăsat liniştea peste şantierele din Kretzulescu şi Grădina Publică. Rareori a fost întreruptă de o borduriadă executată în scârba cea mare, de spoiala criminală a gardului parcului central ori de o asfaltare ţărănească a aleilor al căror traseu nu înţelegem cum a putut fi modificat într-un monument istoric. Nu înţelegem cum au fost convinşi cei de la minister să semneze un proiect care măcelărea un monument, în care reabilitarea trebuia să respecte „tiparul” lăsat moştenire de ctitori. Dar să nu ne pierdem speranţa că, din proiect, „Kretzulescu” va ajunge un dosar, care va oferi răspunsuri la toate bizareriile săvârşite într-un plan nebunesc parcă de a distruge, nu de a corecta urmările vremii şi deceniilor asupra celor două parcuri.
    La sfârşitul lui februarie, Ministerul Dezvoltării cerea Câmpulungului să-i înapoieze banii daţi pentru acoperirea cheltuielilor întreprinse din bugetul local pentru lucrările îndoielnice executate de Grup Corint. Ţâroiu, cu de la sine putere, căci doar este primar în imaginaţia lui, a trimis răvaş la minister, pe 4 martie 2016, că este de acord să dea zecile de miliarde înapoi. Mai precis, 6.153.589,92 lei, adică 61,5 miliarde de lei vechi. Văzând cu câtă uşurinţă este dispus substitutul de primar să aducă zâmbetul pe buzele colaboratorilor finanţatori ai ravagiilor monitorizate din trei părţi – Primărie, ADR şi echipa de diriginţi de şantier – ministerul a umflat nota de plată. „Doar” cu 20 de miliarde, ceea ce înseamnă că avem de returnat 81,5 miliarde!       

Bălan, singurul care a susţinut că nu pot fi daţi banii înapoi fără justificare!

    Pe când suma de înapoiat se cifra la 61,5 miliarde, după primele calcule ale conţopiştilor de la minister, Liviu Ţâroiu, după cum am precizat, a şi trimis vorbă (scrisă) că este de acord cu pretenţiile „şefilor”. Şi cu rezilierea contractului de finanţare, şi cu restituirea banilor de care aleşii şi-au bătut joc. Dar, nefiind ai lor, ci ai comunităţii, nici că au vreo urmă de mustrare de conştiinţă din pricina jugului trântit în cârca plătitorilor de taxe şi impozite. Aşadar, pe 4 martie, insul care ţine loc de primar a asigurat ministerul de ascultare fără cârtire a cerinţelor, care, vrem, nu vrem, trebuie îndeplinite.      
    Cinci zile mai târziu, gândindu-se că nu poate să ducă la minister desaga cu bani fără votul celor din rândul cărora s-a ridicat, i-a poftit la Primărie, la o şedinţă de îndată, cu materiale expediate în silă. S-a întâmplat pe 9 martie 2016, când social-democratul a spart chefurile de aşa-zisa Zi a Bărbatului cu o convocare la un vot echivalent al deznodământului oficial. Deranj de pomană şi pentru „gazdă”, şi pentru „musafiri”, care i-au servit o amânare în contul trataţiei secretomanului Ţâroiu.
    Singurul consilier local care a exprimat un motiv pertinent pentru care restituirea banilor nu putea fi aprobată în acel moment a fost George Bălan. Restul a fost „lătrătură” şi „urlătură” electorală, cum că, vezi Doamne, n-au avut habar de corespondenţa duşmanului PSD-ist cu ministerul, când, vorba lui Ţâroiu, sunt cu ochii ieşiţi ca la melc la orice hârtie intrată în Primărie, pe uşă şi pe sub uşă.
    Rezumând alocuţiunea lui George Bălan, care a reprezentat, de fapt, o cerinţă exprimată încă de la constituirea şi aprobarea bugetului local pe 2016: n-ai cum să plăteşti banii fără să precizezi cauzele care au impus plata. „Îmi susţin punctul de vedere pe care l-am exprimat când am aprobat bugetul. Nu am prezentat o fundamentare: de ce trebuie să dăm banii? Orice cheltuială prinsă în bugetul Consiliului Local trebuie să aibă o fundamentare: de ce trebuie să fac acea cheltuială? Colegii de la Investiţii puteau să facă o notă, nu ştiu dacă aţi cerut-o, nu vreau să acuz pe nimeni, eu spun ce trebuia să facă. Neprimind această fundamentare, vă spun de la început „nu”.”, a precizat George Bălan, arătând că, în esenţă, justificarea returnării banilor face referire la responsabilii care au generat situaţia neplăcută. 

Echipa de implementare, omisă din rândul responsabililor

    În replică, viceprimarul PSD-ist a asigurat că motivarea le va fi pusă la dispoziţie curând. Dar, până atunci, a anunţat cel de-al doilea demers întreprins în instanţă împotriva constructorului, încurajat de succesul primei acţiuni câştigate şi la fond, şi la apel, prin care a scos de la Grup Corint parcurile. De data aceasta, procesul urmăreşte recuperarea banilor pierduţi din cauza nerealizării investiţiei. „Executantul nu şi-a respectat contractul. Noi l-am acţionat în judecată pentru restituirea întregii valori, pentru tot ce n-a făcut, nu numai pentru ceea ce restituim noi. Întreaga valoare a proiectului, pentru că noi am pierdut o valoare pe care puteam s-o câştigăm de la fondurile europene.”, a precizat Liviu Ţâroiu.
    La Tribunalul Argeş, Secţia Civilă, pe 4 martie 2016, aceeaşi zi în care a fost expediat la minister acceptul lui Ţâroiu de a rezilia contractul şi a returna fondurile, a fost depus dosarul cauzei, având ca obiect „Litigiu privind achiziţiile publice – Contract nr.1700/06.06.2011”. Municipiul Câmpulung, reprezentat prin viceprimarul Liviu Ţâroiu şi apărat de avocatul Eugen Chelaru, a chemat în judecată pe SC Grup Corint SRL şi asociatul său, SC Harbău SRL, atât individual, cât şi ca asociere de firme. Primul termen al procesului, care se anunţă unul de durată, este 21 martie 2016.
    George Bălan a remarcat corect că Primăria s-a îndreptat doar împotriva constructorului, făcând „scăpată” echipa de implementare a proiectului, în ale cărei atribuţii se afla inclusiv supravegherea execuţiei lucrării oprite la dezastruosul stadiu de 23%. „Vedeţi că a fost şi echipă de implementare a proiectului, nu vă supăraţi.”, l-a atenţionat Bălan pe Ţâroiu. „Corect, am avut şi echipă…. Noi ne-am îndreptat împotriva constructorului, ca fiind principalul vinovat. Vom da, la solicitarea dumneavoastră, şi celelalte explicaţii.”, a răspuns cel vizat. „Îmi cereţi un vot. De acord cu rezilierea, nu cu restituirea sumei, atâta timp cât n-am o justificare.”, a conchis Bălan, dialogul consumându-se miercuri, pe 9 martie.                   

Ministerul saltă nota de plată

Pe 14 martie, după cum a rămas stabilit săptămâna trecută, când cererile lui Ţâroiu, de reziliere a contractului, restituire a banilor şi de continuare a lucrărilor, au fost amânate, aleşii convocaţi la o întâlnire fără vot, doar pentru discuţii, au constatat că au apărut noutăţi. Dacă, în urmă cu zece zile, social-democratul din fruntea Primăriei dădea în clocot să obţină votul Consiliului Local, la începutul săptămânii, s-a dezumflat complet. Mai precis, l-au dezumflat noutăţile primite de la Ministerul Dezvoltării, care a ridicat miza, de la 61,5 miliarde la 81,5 miliarde. Faţă de precedenta hârtie, din februarie, pretenţiile finanţatorului au crescut, fiind pusă la socoteală întreaga sumă de prefinanţare. „Faţă de data trecută, când au băgat numai 365.000 lei, acum au băgat 2.365.000 lei. Întreaga sumă cu care au făcut prefinanţarea, cu toate că din cererile de rambursare ei ne-au oprit 2 milioane de lei. Cele 23 de miliarde (lei vechi) au fost deduse din cererile de rambursare, dar tot din banii lor.”, a explicat Liviu Ţâroiu majorarea şocantă.   
    Dacă, pe 9 martie, vicele ardea să scape de minister, de contract şi de proiectul lui Andrei, ca să-l înceapă pe al lui, încercând să-şi convingă colegii că au termen 15 zile de la data semnării contractului de reziliere pentru restituirea banilor, după care sunt plătitori de penalităţi, câteva zile mai târziu, vorbea despre o posibilă acţiune în instanţă şi împotriva ministerului. Altfel spus, nu numai că nu le dădea banii hârţogarilor din Capitală, dar îi dădea şi în judecată. Nici după a doua întâlnire în mai puţin de o săptămână nu se poate spune că a meritat benzina consumată ori pingeaua tocită pentru cei care au bătut drumul la Primărie. Aproximativ 40 de minute a durat sporovăiala gaiţelor aflate în risc să-şi piardă locul în cuibuşorul de nebunii cu banii noştri, „anchetându-l” pe Ţâroiu în privinţa scrisorilor trimise şi primite de la minister, pe care un subaltern căscat a omis să le adauge „maculaturii” deja predate. Nimic altceva! Încercăm să transmitem cititorilor care se întreabă dacă, vara aceasta, se vor bucura de parcuri, o concluzie după cele două întâlniri ratate. Nu, parcurile nu vor fi gata nici în vara lui 2016, pentru că aleşii au convenit să abandoneze orice acţiune, studiu, proiect, licitaţie, până pe 6 iunie 2016, când expiră, după prelungirea de şase luni, contractul de finanţare. Adică este treaba noului primar să repare ruina încuviinţată de aceşti politicieni, cu „şoriciul” suficient de gros încât să cerşească alt mandat.
 
    
 
      

  
 
 
  
    
 
  
 
 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!