25/04/2025

O fostă angajată a Primăriei Lereşti a cerut revizuirea pedepsei

O angajată a Primăriei Lereşti, judecată pentru corupţie, alături de doi foşti primari, a cerut instanţei suspendarea pedepsei primită în 2017. Nicoleta Sarmiza Stoica, fost referent agricol la Primăria Lereşti, a solicitat Curţii de Apel Piteşti revizuirea sentinţei penale a Tribunalului Argeş, din 20 decembrie 2016, prin care a fost condamnată cu suspendare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au trimis în judecată, pe 6 ianuarie 2015, pe Ion Năftănăilă şi Gheorghe Tonghioiu, foşti primari, pe Ileana Soceanu, secretarul comunei, şi alte trei persoane: Nicoleta Sarmiza Stoica, Nicolae Fianu şi Niculae Poşchină, pentru cum au gestionat fondurile primite de la Uniunea Europeană.

DNA a prezentat cazul de la Lereşti în comunicatul din 6 ianuarie 2015

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în cadrul campaniei din 2007, Ion Năftănăilă, în calitate de primar al comunei Lereşti, împreună cu Nicoleta Sarmiza Stoica, au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş, pentru Consiliul Local Lereşti, cerere de sprijin pe suprafaţă, în vederea obţinerii de fonduri europene. Solicitarea a fost făcută în condiţiile în care acesta cunoştea că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, respectiv că nu a fost delegat de Consiliul Local pentru a formula o astfel de cerere. Mai mult, Consiliul Local nu avea calitatea de fermier, respectiv utilizator efectiv al păşunilor şi golurilor alpine, Ion Năftănăilă omiţând să declare că pentru aceste terenuri se încasează taxă de păşunat. În cadrul campaniilor din anii 2007 şi 2008, Ion Năftănăilă, beneficiind de ajutorul Nicoletei Sarmiza Stoica, l-a determinat pe Nicolae Fianu să obţină, în mod fraudulos, în baza unor declaraţii şi documente false, inexacte şi incomplete, fonduri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş. De această dată, cei doi au apelat la un artificiu ce a constat în concesionarea unei suprafeţe de păşune naturală lui Nicolae Fianu, pentru care acesta a solicitat acordarea de subvenţii A.P.I.A. Ulterior, Nicolae Fianu a transferat subvenţiile încasate în conturile Primăriei Lereşti, care a dobândit pe această cale, nelegal, fonduri de 137.015,19 lei, din care suma de 128.121,37 lei provine din fonduri europene (FEGA şi FEADER), iar  8.892,14 lei, din fonduri de la bugetul de stat, în cadrul schemelor de plată pentru zonele montane defavorizate.

În cursul anului 2009, Gheorghe Tonghioiu, în calitate de primar, împreună cu Nicoleta Sarmiza Stoica şi Ileana Soceanu, a determinat pe Neculae Poşchină să folosească sau să prezinte la APIA – Centrul Judeţean Argeş documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene, cât şi de la bugetul naţional, în sumă totală de 71.230,48 lei. Printre documentele folosite, aceştia au ataşat la dosar şi un contract de arendare a unor suprafeţe de teren, cu destinaţia de păşune comunală, încheiat cu Neculae Poşchină în condiţii de nelegalitate. În 2015, în cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri aparţinând lui Ion Năftănăilă, Nicolae Fianu şi Nicoleta Sarmiza Stoica, cât şi asupra celor deţinute de partea responsabilă civilmente – Primăria Lereşti, până la concurenţa sumei de 137.015,19 lei.

Trei dintre inculpaţi au fost condamnaţi, ceilalţi trei, achitaţi

Pe 20 decembrie 2016, Tribunalul Argeş s-a pronunţat în această cauză de corupţie cu fonduri europene. Ion Năftănăilă a fost învinuit de procurorii DNA de: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea voinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigarea la infracţiunea de mai înainte, în formă continuată; instigarea la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată. Tribunalul Argeş l-a condamnat la un an şi trei luni de închisoare şi un an interzicerea unor drepturi, cu suspendarea executării pe o perioadă de încercare de doi ani.

Nicolae Fianu a primit un an de închisoare, în care i s-au interzis anumite drepturi, cu suspendare pe un termen de doi ani. Bărbatul a fost suspectat de: folosire sau prezentare, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; înşelăciune, în formă continuată.

Nicoleta Sarmiza Stoica a ajuns în faţa judecătorilor cu mai multe capete de acuzare: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigarea la infracţiunea de mai înainte, în formă continuată; instigare la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată; instigarea la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de înşelăciune. Cumulate pedepsele, a rezultat o condamnare de un an şi nouă luni de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de doi ani şi un an interzicerea mai multor drepturi. Toţi trei, Năftănăilă, Fianu şi Stoica, au fost puşi să presteze câte 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung sau Lereşti.

Celălalt primar implicat în dosar, Gheorghe Tonghioiu, şi secretarul comunei Lereşti, Ileana Soceanu, au fost acuzaţi de: instigare la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de tentativă de înşelăciune. Pentru ei, Tribunalul Argeş a dispus încetarea procesului penal.  

Şi în sarcina lui Neculae Poşchină, procurorii DNA au reţinut mai multe infracţiuni concurente: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la infracţiunea de înşelăciune. Şi în cazul lui, instanţa de la Piteşti a propus încetarea procesului.

Curtea de Apel Piteşti a respins cererea Sarmizei Stoica, de revizuire a pedepsei

Cum sentinţa nu a fost definitivă, Nicolae Fianu, Nicoleta Sarmiza Stoica şi Parchetul au contestat-o, iar Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat pe 21 martie 2017, reducând pedeapsa fostului primar Ion Năftănăilă de la un an şi trei luni, la un an, două luni şi 20 de zile închisoare. În rest, ce a stabilit Tribunalul Argeş a rămas neschimbat.

Considerându-se nevinovată, Nicoleta Sarmiza Stoica s-a adresat din nou Curţii de Apel Piteşti, pentru revizuirea pedepsei primite. După două amânări, pe 14 septembrie, magistratul de caz a respins, ca nefondat, apelul doamnei Stoica, obligând-o la plata sumei de 100 de lei, cheltuieli judiciare către stat. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!