11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Nevoiaşii din hrubele Primăriei, mutaţi în blocul de lux.

În locul lor vor sta intelectuali care au ratat ANL-ul   

În timp ce opoziţia liberală s-a legat de estimarea ruptă de realitate dată de un specialist moldovean, tocmit de Primărie pentru a proiecta, la nivelul unui studiu de fezabilitate, un bloc social, singurul consilier PSD care a avut ceva de comentat a pus la îndoială oportunitatea investiţiei. Altfel spus, mai are autoritatea locală pentru cine înălţa o construcţie din temelii, într-un oraş depopulat, sau o face de dragul de a pricopsi un constructor de-al casei cu o lucrare „grasă”? Mai sunt nevoiaşi la Câmpulung, ne asigură Liviu Ţâroiu pe noi, contribuabilii, care le plătim case celor care nu-şi permit să cumpere sau să închirieze de pe piaţa liberă. Mai exact, teancul de cereri de locuinţe numără în jur de 680 de dosare, este adevărat, nu numai pentru apartamente şi garsoniere sociale, ci şi de serviciu. Bănuim că solicitările pentru locuinţe de serviciu datează dinaintea desfrâului salarial produs în sistemul bugetar, căci, altminteri, e mai mare ruşinea ca medic, să zicem, cu leafa netă de 150 de milioane de lei vechi, să stai cu mâna întinsă la Primărie, să-ţi dea casă! Am spus de medici, căci angajaţii din sectorul public constituiau „grosul” fericiţilor cu spaţii locative ale statului. Din cele 680 de dosare, comisia constituită din consilieri locali şi funcţionari ai Primăriei a reuşit, în aproape doi ani de când a primit această însărcinare, să analizeze 42 sau 43 de dosare! Vă daţi seama cu ce „râvnă” trudeşte această comisie abilitată cu actualizarea şi selecţia cererilor, dacă în 2018 se găseşte în acelaşi stadiu în care era şi în 2017?! Iar asta se întâmplă în condiţiile în care volumului de muncă, de care se miorlăie analiştii solicitărilor, o mână de angajaţi din privat i-ar fi făcut faţă, cu succes, în mai puţin de o lună. 

Ţâroiu insistă că mulţi „amărâţi” îi cer apartamente cu trei camere. Asta pentru că-şi permit facturile la încălzire 

Să depăşim senzaţia de dezgust cauzat de „productivitatea” muncii la stat, căci nu ritmul de melc de vârsta a treia al comisiei care trebuie să stabilească, printre altele, dacă mai sunt valabile solicitările depuse la Primărie în timp, constituie subiectul acestei relatări. Potrivit informaţiei prezentate public de Liviu Ţâroiu, analiza celor 680 de dosare este departe de a se încheia. „La această oră, am analizat şi sunt acceptate 42 sau 43 de dosare. Analizate, nu le-am luat pe toate.”, sunt cuvintele primarului, din care reiese că ceea ce s-a analizat s-a şi acceptat. Dar din experienţa precedentelor repartizări de locuinţe, pentru care a fost nevoie să se cântărească în favoarea cărui solicitant se face atribuirea, 10% dintre cazurile prezentate la Comisia Socială sunt „cusute cu aţă albă”. Prin urmare, sunt eliminate.

Sunt capabili, oare, oameni cu venituri şi educaţie precare să întreţină, în sensul de a nu deteriora şi, totodată, a achita facturile la utilităţi pentru nişte apartamente de lux? Este următoarea îngrijorare liberală, după preţul estimativ de 80.000 de euro, în medie, pentru o locuinţă în viitorul bloc social. Îngrijorare care decurge din halul jalnic în care se prezintă spaţiile Primăriei ajunse pe mâna cetăţenilor consideraţi „cazuri sociale”. Aşa erau, vrea să ne convingă primarul Ţâroiu: familiile sărace au primit locuinţe devastate, din care el vrea să le mute, pentru a le reabilita. „Ziceţi că – li s-a adresat şeful Executivului liberalilor – oamenii pe care îi băgăm în locuinţe sociale sunt o categorie care nu întreţine. Dar trebuie să vedeţi şi ce le-am dat. Iar ceea ce le-am dat nici nu aveau cum să întreţină. Mergeţi cu mine sau cu altcineva din Executiv, să vizităm fiecare dintre aceste locuinţe, ca să vedeţi în ce stadiu se află. Or noi, fără să mutăm nişte persoane dintr-un loc în altul şi pe acelea să începem să le reabilităm şi să le folosim ca alt gen de locuinţe, nesociale… ar trebui să facem mutaţia asta. Casele noastre să le reabilităm cum trebuie şi să le dăm medicilor, profesorilor, tinerilor care au depăşit vârsta de 35 de ani pentru ANL. Eu aşa am gândit-o. Până la urmă, şi cei care sunt în locuinţe sociale merită un confort cât de cât.”, sunt explicaţiile lui Liviu Ţâroiu, din care nu rezultă că s-ar rezolva cazuri sociale noi, ci tot cele existente, aflate deja în spaţiile Primăriei, mutate în viitorul imobil din Grui, pentru a face loc unor familii care nu creează deranj vecinilor, cum fac, de obicei, socialii.          

„Când li s-au repartizat locuinţele, nu cred că au fost în acel stadiu de degradare.”, s-a manifestat sceptic consilierul PNL Ionel State, care, spre deosebire de mesajul populist al primarului PSD, a indicat corect cauza distrugerii multora dintre casele Primăriei. Or fi fost ele deteriorate, dar s-au deteriorat mai tare, populate de persoane nepreocupate de curăţenie şi micile reparaţii curente. „Mai sunt şi ei vinovaţi că le aduc în starea de degradare. Şi le-au degradat singuri. Pe de altă parte, mulţi cer să fie mai mici, ca să le încălzească mai repede şi să nu plătească mult. Când le veţi da unul de trei camere…”, a anticipat State situaţia acumulării de datorii, cu consecinţa debranşării de la apă, gaz şi curent electric. Soba cu lemne, cu urmările neplăcute pentru colocatari, fum şi mizerie, lipsea dintr-un apartament construit cu preţuri de Occident!

Ţâroiu, din nou, insistă că mulţi îi cer apartamente cu trei camere, prin urmare, nu sunt chiar atât de nevoiaşi, dacă sunt capabili să achite facturi la încălzire de aproape 1.000 de lei lunar, la lărgimea camerelor din viitorul bloc social, după recenta majorare de preţ al gazului. 

Primarul: „Eu nu vreau să mă expun atât de puternic şi, după aceea, să spună toată lumea ce afacere face Ţâroiu cumpărând de pe piaţa liberă!”

Liberalii, prin Lucian Ionescu, au avut, la şedinţa de îndată din 10 septembrie 2018, o ultimă încercare de a-l convinge pe social-democratul din fruntea Câmpulungului să abandoneze proiectul construcţiei unui bloc nou, în favoarea achiziţionării de locuinţe de pe piaţa liberă. Total greşit, pentru că dacă el îi căina pe ANL-iştii terifiaţi de vecinătatea socială, fără a-i avea în imobilul lor, ci în altul alăturat, ar trebui să înţeleagă foarte bine cum trăiesc cetăţeni nevinovaţi cu asemenea indivizi pe scara lor. În consecinţă, un bloc nou, numai pentru câmpulungeni – problemă, este o decizie corectă, chit că investiţia este, clar, păguboasă. „Dacă această investiţie va fi finanţată sau se va încerca finanţarea din bugetul local, voi fi împotrivă. Aş prefera să încercăm să cumpărăm zece apartamente de pe piaţă, pentru că au scăzut foarte mult preţurile. Rezolvăm o parte dintre cereri, între timp, se mai eliberează şi altele pe care le avem. Zona pentru construcţia acestor locuinţe sociale este greşită, din punctul meu de vedere, pentru simplul motiv că acolo este un bazin de înot şi există nişte locuinţe care au fost date pe criterii de vârstă, şi nu pe criterii sociale. Cred că acea zonă cumva se va degrada, ca să spunem elegant.”, a afirmat Ionescu, pe care îl completăm că aşa s-au degradat toate zonele, fie scări de bloc, fie spaţii verzi de lângă bloc, acolo unde Primăria şi-a înghesuit socialii. Iar pentru nevinovaţii care suferă cu chiriaşii statului între ei, de regulă, şomeri scandalagii, n-a mai intervenit nimeni în Consiliu ca să-i apere. Nici când sunt debranşaţi de la apă din cauza lor, nici când rabdă beţiile socialilor în afara locuinţelor, cu orăcăiala de rigoare.

„Nu avem altă locaţie, i-a răspuns Ţâroiu lui Ionescu. Dumneavoastră spuneţi că, la această oră, preţurile de vânzare a apartamentelor sunt mici. Când se va oferi Primăria să cumpere apartamente de pe piaţa liberă, o să vedeţi preţurile cu care se vor vinde. Or eu nu vreau să mă expun atât de puternic şi, după aceea, să spună toată lumea ce afacere face Ţâroiu cumpărând de pe piaţa liberă! Nu voi face treaba asta. Dacă dumneavoastră din Consiliu vreţi să faceţi o comisie şi să negociaţi cumpărarea de pe piaţa liberă, de mâine renunţăm la asta şi dăm bani să cumpărăm de pe piaţa liberă. Nu vom face din banii noştri locuinţe sociale. Dacă obţinem finanţare din altă sursă, vom face, dacă nu, nu vom face.”

După Bogdan David, investiţia nu se face pentru câmpulungeni, ci pentru venetici pripăşiţi la Câmpulung. „Din nefericire – zice acesta -, 80% dintre cei care au beneficiat de locuinţe sociale în Câmpulung sunt cei care au venit de la comune. S-au angajat în instituţiile de stat din Câmpulung, de-a lungul timpului, şi după aceea tot ei au beneficiat de aceste locuinţe. Nici ANL-urile nu se vor mai repartiza pe viitor, pentru că oamenii, în loc să plătească chirie, vor plăti rate la bănci, căci preţurile sunt mult mai joase. Singura posibilitate de repartiţie va fi cea socială. Ne vom adresa cu prioritate celor care nu sunt din Câmpulung.” Situaţie care ar trebui să le convină aleşilor, că se populează municipiul. Este adevărat, nu cu locuitori de calitate. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!