19.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Musceleni, personalităţi ale Anului Centenar

Conacul Goleşti a găzduit, pe 18 august, cel mai frumos eveniment din ultima perioadă şi anume cea de-a XII-a ediţie a „Reuniunii Fiilor şi Cetăţenilor de Onoare” ai judeţului Argeş, desfăşurată sub egida „Respect pentru valorile naţionale”. În prezenţa a numeroase personalităţi naţionale, academicieni, personalităţi din cultură şi cinematografia românească, primari, oameni politici şi în faţa a sute de argeşeni şi musceleni, de aici, din „România de la Argeş”, a fost lansată „Chemarea de la Goleşti”. Anul acesta, au fost alese opt personalităţi ale Anului Centenar, dintre care jumătate sunt musceleni. 

Ca o încheiere a celei de-a XII-a ediții a „Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, pe 18 august, la Muzeul Goleşti, a avut loc „Reuniunea Fiilor şi Cetăţenilor Argeşului şi Muscelului”. Evenimentul a avut două momente. Primul, în curtea Conacului Goleştilor, unde Fanfara „Argeşul” a susţinut un program artistic şi s-a acordat trofeul „Personalitatea Anului Centenar”. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Monica Anghel şi Fanfara „Argeşul”, cu intonarea Imnului Naţional. 

„La începutul anului 2017, tot aici, la Conacul Goleşti, am lansat proiectul „Respect pentru Valorile Naţionale”, împreună cu membri ai Academiei Române şi ai DACIN SARA, personalităţi ale culturii şi cinematografiei din România. Anul 2018 marchează Centenarul Marii Uniri, anul împlinirii idealurilor de unitate ale românilor de pretutindeni. Judeţul Argeş a avut şi va avea, întotdeauna, un rol important în istoria României, prin marii oameni de stat pe care i-a dat acestei ţări, şi asta numai dacă ne referim la faptul că România Modernă a avut 7 prim-miniştri de aici, din „România de la Argeş”, cum inspirat a spus Nicolae Iorga. Tot din Argeş, în acest an, s-a dat şi startul manifestărilor dedicate acestui eveniment. În luna ianuarie, la Conacul Goleştilor, a fost aprinsă Flacăra Centenarului, sub egida proiectului „Respect pentru Valorile Naționale”, în semn de omagiu şi recunoştinţă pentru eroii Primului Război Mondial. La 100 de ani de la Marea Unire, acum, considerăm că este momentul să lansăm un apel la unitate şi responsabilitate, „Chemarea de la Goleşti”, un document ce se doreşte a fi un „arc peste timp” 1918 – 2018, un apel la toleranţă şi pace socială, aşa cum şi-au dorit şi au visat înaintaşii noştri.”, a transmis preşedintele CJ, Dan Manu. 

Ca o chemare la unitate şi solidaritate, la implicare, s-a demarat proiectul Consiliului Judeţean, care, anul acesta, a ales opt personalităţi ale Anului Centenar, pentru rolul lor în Argeş şi Muscel de-a lungul timpului. 

„Să demarăm şi să sprijinim, din toate puterile, cu vorba şi cu fapta, un amplu şi profund proiect de recâştigare a încrederii în România şi în poporul român, de reafirmare a prestigiului şi unităţii României şi poporului român. Credem că, în Anul Centenarului, acesta poate fi un Proiect de Ţară. O vorbă veche spune că o lume stă pe învăţătura celor înţelepţi, pe dârzenia celor bravi şi pe rugăciunile celor credincioşi. De asemenea, pentru implicarea în promovarea şi cultivarea valorilor naţionale în Anul Centenarului, mai multor personalităţi li s-a înmânat şi trofeul „Personalitatea Anului Centenar”.”, a continuat preşedintele CJ, Dan Manu. 

Printre personalităţile Anului Centenar s-au numărat academicianul Răzvan Theodorescu, academicianul Ioan Dumitrache, academicianul Gheorghe Păun, regizorul Şerban Marinescu, jurnalistul Bogdan Ficeac, actorul Mircea Diaconu, realizatorul TV Lucia Hossu Longin şi generalul Constantin Năstase. 

Lucia Hossu Longin este membră a DACIN SARA, o altă doamnă a filmului românesc, o mare cunoscătoare a istoriei poporului român,  regizor de televiziune şi autor român, cunoscută de întreaga lume pentru reportajele din serialul „Memorialul Durerii”. 

„Salut această chemare şi consider că e un gest înţelept pe care România cea rezonabilă îl aştepta. De multe ori, când trecem prin momente dificile, ne întoarcem în istorie. Momentul 1918 a fost creat de unitatea naţiunii române, de toate ţinuturile ei, Transilvania, Regatul Basarabia, Bucovina. Au existat ceea ce numesc, atunci, în epocă, coeziune şi frăţie, astfel nu se putea realiza Marea Unire. Sunt aici din partea DACIN SARA şi ţin mult la această asociaţie a autorilor de film, de aceea ne-am asociat proiectului Consiliului Judeţean.”, a transmis Lucia Hossu Longin. 

Generalul Constantin Năstase, născut în 1915, este absolvent al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung. El a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est, de la începutul lui iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944. Un bătrânel viteaz, cu o tărie pe care puţini vă puteţi imagina cum este, care, la 103 ani, vorbeşte cu seninătate de momentele din război sau din viaţa sa. „Am trecut prin momente grele, am participat la război, cu braţele deschise, ca să eliberăm ţara românească şi am făcut cât am putut! Pentru ziua de astăzi, eu ţin ca să vă mulţumesc tuturor care sunteţi de faţă şi care nu aţi putut ca să veniţi, să fiţi sănătoşi şi să puneţi mintea şi contribuţia la treabă!”, a spus generalul Năstase. 

Academicianul Ion Dumitrache s-a născut în comuna musceleană Dârmăneşti, este un inginer energetician român, membru titular al Academiei Române şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar pe 28 iunie a fost ales secretar general al Academiei Române, el mai fiind şi profesor emerit în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare. „Salut chemarea la Uniune, la responsabilitate. România are nevoie de un nou proiect de ţară care să ne adune pe toţi pentru un asemenea obiectiv. Dispunem de multe resurse, de oameni foarte talentaţi! Este momentul să înţelegem că fără a fi uniţi, fără a lucra împreună pentru binele ţării, nu avem şansa de a supravieţui. Acest proiect reprezintă un moment istoric, el se lansează aici, în curtea Goleştilor, aici, în acest spaţiu plin de istorie, în această zonă unde Curtea de Argeş, Câmpulung, Goleşti au reprezentat momente deosebite pentru Ţara Românească. Cred că este un moment deosebit pentru noi toţi. Să trăiască România!”, a fost mesajul academicianului pentru cei prezenţi. 

Actorul şi europarlamentarul Mircea Diaconu, originar din comuna Vlădeşti, a primit şi el titlu de personalitate a Anului Centenar, pentru implicarea sa deosebită atât pentru Argeş, cât şi pentru Muscel. 

În cel de-al doilea moment al programului, în parcul Goleştilor a avut loc „Reuniunea Fiilor şi Cetăţenilor de Onoare ai Argeşului şi Muscelului”. Aici, cei prezenţi au vizitat cele mai ample expoziţii de etnografie, de prezentare a marilor personalităţi marcante ale istoriei naţionale care au fost din Argeş şi Muscel, precum şi o expoziţie de istorie militară, prin expunerea unor brevete, medalii, presa vremii şi alte obiecte. Un rol important în expoziţiile organizate l-a avut Muzeul Municipal din Câmpulung, cu toate secţiile cuprinse. Ziua a continuat cu serbarea câmpenească, în acompanierea orchestrei „Doina Argeşului”. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!