3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Împerecherea ţiganilor în parcarea de la stadion

În fiecare an, de ziua Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, etnicii rromi din zona Muscel, şi nu numai, se strâng la Câmpulung, la târgul cunoscut sub numele de „Împerecherea rudarilor”. Dacă, la începuturile sale, această sărbătoare se derula după anumite ritualuri şi îşi avea legile ei nescrise, respectate cu sfinţenie de rromi, de câţiva ani, tot farmecul ei a dispărut, lăsând în loc un eveniment banal, lipsit de orice urmă de cultură şi civilizaţie, unde primează mizeria, kitch-urile, alcoolul ieftin şi în cantităţi industriale, başca scandalurile şi „minunatele” manele, care au luat definitiv locul ritmurilor tradiţionale ţigăneşti. 

Fără bâlci tradiţional, dar cu ţigăneală

Potrivit tradiţiei, „Împerecherea rudarilor” era considerată pe vremuri o ceremonie matrimonială existentă exclusiv în satele şi cătunele ţiganilor rudari din zonele de nord şi sud ale Carpaţilor Meridionali (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov, Sibiu). Exista un ritual complex care avea loc în centrul vechi al oraşului Câmpulung, alcătuit dintr-o succesiune de obiceiuri prenupţiale, nupţiale şi postnupţiale încheiată cu consfinţirea colectivă de către ctitorii obştei rudarilor, a căsătoriilor făcute, precum şi a divorţurilor (efectuate foarte simplu prin părăsirea partenerilor în noaptea de Sfântul Pantelimon şi alegerea unui alt partener). Toate aceste obiceiuri au dispărut aproape în totalitate de-a lungul anilor, în sufletele rudarilor rămânând doar ideea de a veni la târg pentru a se distra şi a-şi găsi jumătatea, fie şi numai pentru o noapte. Aşa că, în lipsa dezmăţului de prost-gust de Sfântul Ilie, bâlciul tradiţional fiind anulat de autorităţi, în parcarea de la Stadionul Municipal, acolo unde se desfăşoară de câţiva ani „ostilităţile”, va fi astăzi agitaţie mare, cu toate că, ieri, cele câteva tarabe şi tiribombe amplasate nu te duceau cu gândul la dezmăţul care va avea loc. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!