Vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului „Steluţele romilor din Muscel”. Festivalul a reunit mai multe grupuri de elevi din şcolile din Muscel, iar elevii au prezentat un spectacol foarte frumos şi bine realizat, cu cântece, dansuri tradiţionale ţigăneşti, dar şi populare româneşti. Pe lângă autorităţile publice şi locale care au fost prezente în sală, de remarcat este că romii chiar vin de fiecare dată la astfel de festivaluri, sala fiind arhiplină pe tot parcursul evenimentului.
Cea de-a IX-a ediţie a festivalului se poate spune că a fost şi mai reuşită faţă de alţi ani, asta datorită pregătirii de care au dat dovadă elevii. Pe scenă, la început a urcat Marian Neagoe, liderul romilor din Muscel, care, după ce a interpretat un cântec, a ţinut să le transmită câteva cuvinte tuturor celor prezenţi. „Dragi copii, vă spun „La mulţi ani!”, să ne trăiţi, să fiţi sănătoşi, să vă iubiţi părinţii, profesori şi ce vă rog eu cel mai mult, oriunde v-aţi afla, iubiţi-vă ţara ca pe propria voastră mamă. Acum nouă ani, când am gândit acest festival, împreună cu domnul primar, nu ne-am gândit că vom ajunge la această ediţie, la acest festival de o asemenea anvergură”, a transmis Marian Neagoe, care, după aceste cuvinte, i-a mulţumit în primul rând senatorului Gheorghe Marin pentru prezenţă şi implicare şi mai ales primarilor, consiliilor locale şi altor oameni de bine care l-au sprijinit în toată activitatea sa.
La festival a fost prezent şi Paul Petrescu, directorul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Câmpulung, căruia liderul romilor i-a spus: „Mi-aş dori ca acestor copii să le daţi repartiţii, pentru a le oferi o viaţă mai bună, un trai decent. Dragi părinţi, să le daţi voie copiiilor dumneavoastră să aibă aspiraţii şi vise. Asta o pot face doar prin şcoală”.
Învăţământul a fost mereu o prioritate pentru liderul romilor şi a ţinut, de fiecare dată, să-i motiveze şi pe ceilalţi să înveţe ca să obţină ceva. Preşedintele Partidei Romilor, Nicolae Păun, a fost permanent prezent în sală, primarul Liviu Ţâroiu, primarul comunei Lereşti, Marian Toader, Viorel Pascu şi mulţii alţii, care au asistat la tot evenimentul. Elevii au fost foarte bine pregătiţi şi anul acesta, iar la fiecare prezentare au fost primiţi în aplauzele mulţimii din sală.
De la Câmpulung, copiii au realizat un spectacol impresionant. Alexandru Zarvă, împreună cu prietenul său, Cristi, şi câteva eleve voluntare de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, a realizat un moment artistic. Alexandru, un tânăr cu sindrom Down, datorită dansului, şi-a depăşit limitele şi a demonstrat că poate.
De la Şcoala Gimnazială „Bughea de Sus”, elevii au urcat pe scenă şi au prezentat câteva cântece şi dansuri, iar de la Şcoala Gimnazială Valea Mare Pravăţ şi Şcoala din Nămăieşti, copiii, îndrumaţi de profesorul Delia Arsene, au prezentat un program instrumental la clarinet, saxofon, dar şi cântece tradiţionale ţigăneşti.
La Şcoala Gimnazială Bughea de Jos, elevii, coordonaţi de profesorul Cristina Dorcioman, au prezentat câteva dansuri moderne.
Elevii de la Mihăeşti, îndrumaţi de profesorul Mihaela Tănase, au creat grupul „Şatra” şi au urcat pe scenă pentru a dansa.
Profesorii coordonatori Nicolae şi Margareta Pavel, de la Şcoala Vlădeşti, au prezentat o serie de dansuri populare tradiţionale româneşti, demonstrând că portul popular bine purtat rămâne în tradiţiile din zona noastră.
Şi tradiţiile ţigăneşti au fost bine prezentate de către elevii de la Şcoala din Dragoslavele, sub îndrumarea profesorului Maria Popa, iar elevii de la Şcoala Gimanzială „Mihai Tican Rumano” din Berevoeşti au urcat pe scenă în aplauzele mulţimii şi au prezentat un spectacol coregrafic, pregătit de către Teodora Scarlat şi Maria Pană.
De la Lereşti, elevii de la şcoala din Pojorâta au făcut spectacol de excepţie prin prezentare de dansuri ţigăneşti, bine pregătiţi de Elena Olteanu.
Este un spectacol motivaţional, prin care copiii romi din şcoli înţeleg că doar prin muncă şi învăţat pot obţine ce îşi doresc. Sala a fost plină, faţă de spectacolele care se ţin de obicei la Casa de Cultură, acolo unde câmpulungenii nu vin, iar mai apoi spun că nu au fost activităţi. An de an, romii vin în număr cât mai mare să îşi susţină prietenii, rudele sau cunoştinţele, iar cea de-a IX-a ediţie a fost un real succes. La final, toţi copiii au plecat acasă cu cadouri din partea organizatorilor, iar fericirea s-a văzut pe chipul fiecăruia.