19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Pe Gruiului, ditamai gropile în asfaltul turnat toamna trecută

A trecut o lună de când primarul Liviu Ţâroiu a anunţat, în prima sa conferinţă de presă din anul 2018, pe teme de administraţie publică locală, că a semnat ordinele de începere a mai multor lucrări prevăzute a se realiza cu bani din bugetul local. Cu excepţia uneia dintre ele: podul de pe Şoseaua Naţională, pe care îl plăteşte Ministerul Dezvoltării Regionale, gestionarul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2. În afara investiţiei parte a intenţiilor de „regenerare urbană”, aflată în derulare, deocamdată, pe strada Republicii şi în Parcul Jurământului, celelalte obiective anunţate de şeful Executivului că au pornirea în această primăvară au startul încremenit. Deşi o săptămână ne mai desparte de Cireşar, deschiderea şantierelor se lasă aşteptată pe strada Gruiului, podul din Tabaci, podul din vecinătatea Minierului şi, până de curând, se afla în aceeaşi situaţie parcul din Vişoi, de lângă Biserica de Lemn. 

Lucrări cu ordinul de începere semnat, dar care nu încep

Pe 18 aprilie 2018, Liviu Ţâroiu convoca presa la Primărie, ca să informeze comunitatea câmpulungeană despre lucrările cu începerea programată la jumătatea primăverii, fie că erau investiţii noi, fie că erau continuări ale unor investiţii începute anul trecut. În categoria obiectivelor neîncheiate intra şi strada Gruiului, unde nu erau finalizate nici trotuarele, nici suprafaţa carosabilă, prin turnarea celui de-al doilea strat de asfalt.  

Anunţul reluării lucrării – care se va relua într-o zi, căci, până acum, nici urmă de muncitori în zonă – pe strada Gruiului a constitut prilej de comentarii defavorabile lansate de opoziţie la adresa puterii, care nu-şi poate trece la capitolul „realizări” o reparaţie stradală cu o grămadă de inadvertenţe. După ce că e scumpă-n draci, mai e şi prost făcută! „Proiectul este făcut înainte de 2014 şi prins în lista de investiţii 2014-2015. În 2015, când (n.r. Liviu Ţâroiu) şi-a pierdut mandatul, a avut o grabă extraordinară de scoatere la licitaţie, de semnare a contractului, licitat şi semnat în 2015, neavând prevedere bugetară. M-am dus la Investiţii, unde am văzut noul contract. Spre surprinderea mea, a apărut un contract semnat pe 27 decembrie 2016, ceea ce dovedeşte „legalitatea” în care se lucrează. Nu vreau să spun despre calitatea lucrării de pe strada Gruiului, pe care poate s-o vadă orice cetăţean. O lucrare de 4 milioane de lei, fără TVA, pe o distanţă nu foarte mare. Am ajuns să avem aproape preţ de autostradă pe strada Gruiului la asfaltare. Canalizarea intră în altă lucrare. Calitatea asfaltului este destul de jalnică. Cât de curând, într-o săptămână-două, vor veni cu stratul de uzură şi se va diminua din ce este dedesubt. Era normal să fie făcută o recepţie parţială la încheierea primei faze de lucrări, toamna trecută, când s-a hotărât încheierea lucrării pentru perioada de iarnă. O să avem o stradă foarte frumoasă la suprafaţă, dar va ceda în anii viitori.”, a afirmat preşedintele liberal Bogdan David, care s-a înşelat şi el în privinţa revenirii forţelor Selca pe poziţii, într-o săptămână-două. A trecut o lună şi muncitorii firmei piteştene nu sunt încă la datorie, ca să încheie ce-au lăsat neterminat. 

Şi nu este doar de continuat, ci şi de remediat, căci în suprafaţa carosabilă, lipsită de stratul de uzură, au apărut gropile. Şi ce gropi! Şi ce poziţie au! Fix pe mijlocul străzii pe care s-a uzat deja primul strat, până să fie aşternut al doilea. După cum ne informează panoul de „şantier în lucru”, data finalizării investiţiei executate de firma piteşteană Selca era 28 februarie 2018, termen depăşit „doar” cu trei luni. Merge la „ţară”!      

Executantul parcului din Vişoi s-a urnit cu mare greutate  

Tot în săptămâna 16-20 aprilie, ca să ne referim numai la zilele lucrătoare, primarul Ţâroiu semna, conform propriilor ziceri, dispoziţia de începere a lucrărilor de reabilitare a podului de pe strada General Iosif Teodorescu, cel care face legătura între Colegiile „Dinicu Golescu” şi „Carol I”. „Reparaţiile capitale ale acestui pod costă în jur de 2 milioane de lei, suma cu care a fost câştigată licitaţia.”, spunea conducătorului Câmpulungului despre investiţia care înseamnă, practic, construcţia unui pod nou în locul actualului. Alt obiectiv căruia i s-a dat „undă verde” pentru a începe, având tot ce-i trebuie, bani şi constructor desemnat prin licitaţie, este podul de pe Şoseaua Naţională, situat mai jos de fostul cămin de la Apa Sărată, a cărui reabilitare prin construcţia unei căi de acces noi valorează 738.000 lei.

Niciunul, nici celălalt nu s-a transformat în şantier, nefiind semne că executanţii au de gând să se instaleze cu echipele de lucru şi utilajele în zonă. „Contractele au fost încheiate pe 25 martie 2016 şi 29 martie 2016, bugetate în toată această perioadă, încep în mai 2018, cu o amânare de doi ani.”, s-au plâns liberalii, care n-au nimerit nici ei debutul programat în luna mai. 

„Am dat ordin de începere a lucrărilor de amenajare a parcului Vişoi, de lângă Biserica de Lemn, care trebuia să debuteze anul trecut, dar ne-a prins frigul şi nu l-am mai început.”, spunea primarul, a cărui veste a fost comentată de adversarii politici. „Parcul din Vişoi, un proiect pe care noi l-am iniţiat în 2015, l-am făcut împreună cu ADP, avea data de începere 1 iulie 2016 şi trebuia finalizat până la sfârşitul anului. Cu prevedere bugetară, a fost amânat în 2016, 2017, lucrarea a început în 2018, doar pentru a fi împinsă spre sfârşitul mandatului. Un proiect pe care l-am prezentat şi în campania electorală, l-am gândit cap-coadă.”, trăieşte din amintiri opoziţia, conştientă că Ţâroiu împinge către finalul mandatului momentul inaugurării investiţiilor programate încă din 2016, de când a câştigat alegerile, ca să aibă panglici de tăiat în campania electorală din 2020.

Operaţiunile de nivelare a terenului, demarate la începutul acestei săptămâni, sunt semn că executantul s-a urnit la treabă, deşi i-a luat cam mult, având dislocate la Câmpulung materialele necesare. Nu din cauza „catrafuselor” lui, cu care s-a blocat cântarul Şantierului, nu s-au contabilizat sarea şi nisipul în această iarnă, sub pretextul că vrea să fie pregătit de start cum se îmbunează vremea?! După două luni cu vreme de vară, a purces lucrarea din Vişoi, care sperăm să arate ca un parc adevărat, nu ca bazaconia din Grui, parte a unui proiect de 13 miliarde de lei vechi.               

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!