6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Inechităţile din Legea salarizării au scos personalul Spitalului la protest Farmaciştii, personalul Tesa, muncitorii şi infirmierele, la greva de avertisment

Din cauză că discuţiile cu Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, nu au dus la niciun rezultat, Federaţia „Sanitas” a anunţat că nu renunţă la calendarul acţiunilor de protest, stabilit pentru această lună. Astfel, ieri, 7 mai, între orele 9.00 şi 11.00, a avut loc o grevă de avertisment în toate unităţile spitaliceşti din judeţ, dar şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la unităţile medico-sociale şi la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, inclusiv la Spitalul Municipal Câmpulung. Iar vineri, 11 mai, este programată grevă generală, începând cu ora 8.00.

Gabriel Eana, liderul Sindicatului „Sanitas” Câmpulung, ne-a declarat că nemulţumirile vizează inechităţile din legea salarizării, care duce la diminuarea veniturilor nete în cazul a mii de salariaţi, şi refuzul decidenţilor de a elimina plafonarea de 30% a unor sporuri. „Astăzi, 7 mai 2018, Federaţia „Sanitas” din România a declanşat o acţiune de protest, respectiv o grevă de avertisment, care se desfăşoară la nivel naţional timp de două ore, între 9.00 şi 11.00. Motivaţia acestei greve de avertisment este dată de faptul că nu toate categoriile profesionale din sistemul public de sănătate şi asistenţă socială au avut creşteri de salarii începând cu 1 martie 2018. Un punct al revendicărilor este majorarea de salarii pentru întreg personalul din Asistenţă Socială şi din Sănătate. Al doilea punct este reprezentat de eliminarea sporului pentru sâmbete şi duminici, sărbători legale şi gărzile medicilor din acel plafon de 30%, care a creat foarte mari dificultăţi în ţară, în sensul că, datorită includerii acestor două categorii de sporuri, au trebuit să fie diminuate sporurile pentru condiţii deosebite de muncă într-un nivel foarte drastic în unele spitale, cel de la Câmpulung fiind unul dintre puţinele din România, care nu a trăit acest fenomen dezastruos pentru salariaţi, în sensul că la nivelul spitalului nostru nu au existat scăderi de venituri, cum s-a întâmplat în majoritatea spitalelor din judeţul Argeş şi din ţară. Am aplicat o măsură mai puţin legală, dar una morală, menţinând nivelul maxim al sporurilor pentru condiţii deosebite pentru infirmiere şi îngrijitoare şi am diminuat doar sporul la asistenţii medicali şi la medici, ţinând cont că aceste două categorii profesionale, în luna martie, au beneficiat de creşteri salariale şi puteau suporta o diminuare a sporurilor fără să aibă o diminuare a veniturilor. Un al treilea punct este finalizarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate Sănătate şi Asistenţă Socială, ţinând cont că, din luna decembrie, aceste contract nu mai există, deşi s-au făcut demersuri pentru negocierea şi finalizarea lui, responsabilii Ministerului Sănătăţii nu au finalizat această operaţiune şi pentru că este un lucru extrem de important să ştim în permanenţă condiţiile în care ne desfăşurăm întreaga activitate.”

Infirmierele, ameninţate de asistente cu demiterea dacă participă în timpul programului la grevă

Participarea la protestul de avertisment a fost una destul de firavă la Câmpulung, multe infirmiere ezitând să participe după ce au fost ameninţate de asistentele şefe că le va fi desfăcut contractul de muncă. Dar au fost destule care şi-au apărat drepturile şi au coborât în curtea unităţii sanitare la întâlnirea programată. „În ceea ce priveşte prezenţa slabă la această acţiune de protest la nivelul Spitalului Câmpulung, ţinând cont că la nivelul unităţii noastre nu sunt la fel de acute ca în celelalte zone, mă aşteptam la o prezenţă mai slabă, dar aş fi vrut ca spiritul de solidaritate să fie un pic mai accentuat şi prezenţa să fie mai numeroasă, chiar dacă aceste puncte, pe care noi le avem trecute ca revendicări a ceea ce înseamnă greva de avertisment de astăzi, nu afectează o mare majoritate a salariaţilor din Spitalul Municipal Câmpulung. Rămâne de văzut la nivel naţional care va fi oferta Guvernului României după discuţiile avute la Ministerul Sănătăţii, aşteptăm ziua de mâine (n.r. azi, 8 mai), când se va face publică această ofertă. Vom analiza şi vom vedea dacă putem suspenda acţiunea de protest sau vom continua cu data de 11 mai, conform programului stabilit anterior.”, a adăugat liderul „Sanitas”, Gabriel Eana.

„Un farmacist a ajuns să fie remunerat sub un asistent debutant”

Legat de nemulţumirile salariale, am stat de vorbă cu protestatari din toate categoriile profesionale, care se consideră defavorizate.

De la Farmacia Spitalului Municipal, farmacista Cătălina Iorguţ ne-a spus: „Noi nu am primit nicio mărire. Discrepanţa salarială între medici şi farmacişti este foarte mare. Un farmacist a ajuns să fie remunerat sub un asistent debutant, lucru care nu mi se pare normal, mai ales că am 22 de ani de muncă.” Solidar cu farmacistele a fost asistentul Iulian Zanvetor: „Sunt asistent medical de farmacie la Farmacia Spitalului şi, conform celor convenite la nivel naţional cu această grevă de avertisment, am considerat că e bine să fiu solidar cu colegii farmacişti, cu personalul Tesa, reprezentat de operatorul nostru de calculator şi îngrijitorul. Aceste trei categorii de personal, consider că au fost nedreptăţite prin faptul că nu au beneficiat de mărirea salariată, conform grilei, pentru anul 2022, precum asistenţii. Eu, făcând parte din categoria asistenţilor medicali, nu am o nemulţumire salarială, din acest punct de vedere. Acest protest nu este îndreptat împotriva conducerii spitalului, care consider că a făcut tot ce se putea, împreună cu sindicatul, de a acorda şi acele sporuri, din regulamentul de sporuri, la nivelul maxim permis. Sperăm ca şi la nivel naţional aceste proteste să se însumeze şi să conducă la o soluţie favorabilă din partea Guvernului pentru personalul sanitar nedreptăţit.”

Personalul Tesa a avut-o ca „purtător de cuvânt” pe Corina Vasile, care a afirmat: „Vizavi de salarii, nemulţumirile sunt destul de mari, pentru că colegii mei au salarii destul de mici în raport cu munca prestată. Suntem personal foarte puţin în comparaţie cu cerinţele de acum. Se solicită tot felul de situaţii pe care nu le putem efectua în opt ore de muncă, noi rămânem şi peste program pentru a fi predate la termenele stabilite. Sperăm să se facă o egalizare cât de cât, nu la nivelul medicilor şi asistenţilor, dar cel puţin Guvernul să se gândească şi să ne acorde şi nouă cel puţin un procent de 10%. Dumnealor spun că din anul 2019, începând cu 1 ianuarie, va fi acordat un procent de 25%, dar noi, toate taxele, impozitele, alimentele, utilităţile, care s-au mărit, le suportăm din salariile de acum. Până atunci, dumnealor nu pot lucra fără noi, salariile ar trebui cât de cât să suporte o modificare, cel puţin din trimestrul patru al acestui an, dacă nu se poate mai repede. Toată lumea este nemulţumită, volumul de muncă este foarte mare, munca este în echipă. Ar trebui să se ţină cont şi de noi, pentru că toată lumea are probleme, greutăţi, copii de crescut şi plătim taxe şi impozite la fel ca ceilalţi salariaţi. Aşteptăm rezultatul negocierilor de mâine (n.r. azi, 8 mai) şi ar trebui şi noi să nu mai livrăm situaţiile la termenele stabilite, să nu mai dăm salariile la timp şi, atunci, să vadă că fără noi nu se poate lucra.”

Infirmierele au ales-o ca lider pe Adriana Chiţa, infirmieră la Secţia Nou Născuţi, care ne-a spus: „Suntem nemulţumiţi de noua lege a salarizării, pentru că a dezbinat echipa. Pentru a duce până la capăt actul medical este nevoie de o întreagă echipă, de la medic, până la îngrijitorul de curăţenie. Eu sunt infirmieră în Secţia Nou Născuţi, iar dacă asistenta pleacă la sală (n.r. de naşteri), eu rămân să am grijă de 20 de bebeluşi. Am vrea şi noi să primim un procent minim, anul acesta, sau unul mai consistent la începutul lui 2019.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!