Corul „Orfeu”, un cor cu o vechime imensă şi una dintre piesele de bază ale Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” din Câmpulung. Corul care a răsunat în întreaga ţară şi, de câţiva ani, şi peste hotare! 31 de elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, din Câmpulung, membri ai Corului “Orfeu”, vor participa, şi nu pentru prima oară, la un Festival Internaţional de Muzică din Xanthi-Grecia, în perioada 26-28 aprilie 2018.
Proiectul este susţinut de Ministerul Educaţiei din Grecia sub denumirea de “Oraşul visurilor şcolilor/liceelor de muzică 2018”. Formaţii corale şi orchestrale din mai multe ţări vor fi prezente la cea de-a V-a ediţie a festivalului.
Corul “Orfeu” este singura formaţie artistică din România care participă pentru a treia oară la acest festival, care abordează ca temă ”stilurile de muzică de pe tot globul”. Fiecare ţară îşi va prezenta programul specific, iar, în finalul festivalului, toate formaţiile se vor reuni pe aceeaşi scenă. În fiecare zi vor fi susţinute programe artistice în diverse instituţii ale oraşului.
Profesorul Ion Georgescu, dirijorul corului, a pregătit programe variate, de calitate, în limba română şi… greacă.
Cu toţii visează să îşi ia o minivacanţă de 1 Mai, însă nu toţi au şi timp de asta. Cel mai norocos este, însă, primarul municipiului, Liviu Ţâroiu. El a ales să îşi petreacă Ziua Muncii în Grecia, alături de elevii de la „Carol I”.
În formă de amfiteatru, construit la poalele lanţului muntos Rodopi, Xanthi este situat în Tracia, Nordul Greciei, la intersecţia dintre Marea Neagră şi Marea Egee, Europa şi Asia. Râul Kosynthos împarte oraşul în două părţi, în partea de Vest se află oraşul vechi şi oraşul modern, iar în partea de Est, “cartierul Samakov”, care se mândreşte cu un mediu natural bogat. Străzile înguste, pietruite, ale oraşului vechi sunt decorate cu vile superbe, al căror stil arhitectural este un amestec minunat de arhitectură locală şi otomană, precum şi neoclasicismul grecesc al stilului arhitectural. Împreună cu bisericile bizantine şi pieţele pitoreşti, cartierul Old Town din oraş ar putea fi descris ca un muzeu deschis, din care gloria rămâne neatinsă de-a lungul anilor. Partea modernă a oraşului se mândreşte cu un centru frumos, cu un ceas şi depozitele de tutun renovate, inclusiv celebrul turn, pe Kapnergaton, care a luat numele de la forma edificiilor din 1890. Tot în orăşelul în care se află acum caroliştii şi primarul Ţâroiu se mai găseşte faimoasa piaţă de vechituri.