11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Medicii Spitalului TBC au promovat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

Anul acesta, 24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei s-a desfăşurat sub sloganul: „Dorinţă: Lideri pentru o lume fără tuberculoză! Puteţi face istorie. Opriţi Tuberculoza!”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Cu această ocazie, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung a organizat o campanie în municipiu de conştientizare a populaţiei asupra acestei boli, tuberculoza.

Întrucât, anul acesta, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei a fost sâmbătă, 24 martie, întâlnirile organizate de medicii Spitalului de Pneumoftiziologie au fost organizate vineri, 23 martie. Cadrele medicale au discutat despre boala provocată de bacilul Koch cu elevii şi salariaţii unei societăţi comerciale din Câmpulung.

Medicul Limir Berevoianu a explicat elevilor de la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman” ce este infecţia; ce este o infecţie contagioasă şi despre bacilul Koch; cum se depistează boala; tratamentul; cel mai important, prevenţia tuberculozei. La sfârşitul prelegerii, elevii au întrebat despre neclarităţile lor asupra celor prezentate, medicul consfinţind că întâlnirea cu ei a fost de bun augur.

De cealaltă parte, medicul Ileana Drâmbăreanu a explicat salariaţilor societăţii Ronturingia SRL mai multe aspecte legate de boală: ce este tuberculoza; de când există; care este cauza apariţiei bacilului Koch; căile de transmitere; simptomatologia bolii; cum se precizează diagnosticul; în ce constă tratamentul; cum se poate evita îmbolnăvirea de tuberculoză.

Prezentarea făcută de medic a fost însoţită şi de exemplificare radiologică, cele două radiografii expuse de medic, una fără tuberculoză şi una cu tuberculoză, captând atenţia salariaţilor, care au înţeles efectele acestei boli şi modalitatea de prevenire.

Tuberculoza este provocată de bacilul Koch, identificat pentru prima dată în 1882 de savantul german Robert Koch. Este o infecţie care se răspândeşte prin inhalarea unor stropi infinitezimali esenţial prin strănut sau tuse de la o persoană infectată. De cele mai multe ori, boala afectează plămânii, dar şi alte părţi ale corpului, inclusiv sistemul nervos şi oasele. Cel mai comun semn de tuberculoză este tusea persistentă, pierderea inexplicabilă în greutate, febra şi transpiraţiile nocturne. Netratată, tuberculoza poate fi fatală. Tratamentul trebuie prescris de medic şi se întinde pe 6 luni sau mai mult. Vaccinul BCG protejează împotriva tuberculozei şi este recomandat copiilor şi adulţilor sub 35 de ani, care se află la risc. Grupele de risc sunt formate din copii care trăiesc în comunităţile unde condiţiile de igienă sunt precare şi persoane care au apropiaţi provenind din ţări unde rata de îmbolnăvire cu TBC e mare. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!