23/03/2025

La Vlădeşti, amenzi transformate în ore în folosul comunităţii

Pentru ca numărul amenzilor să nu mai crească, primarul comunei Vlădeşti, Leonard Şerban, a decis ca toate dosarele să fie trimise rapid la Judecătoria Câmpulung, pentru ca restanţele să fie transformate în ore în folosul comunităţii. 

Data de 12 martie 2018 a fost prima zi în care cei cu amenzi neplătite şi transformate în ore de muncă au ieşit pe teren. Este vorba despre cei care iau amenzi din diferite probleme, nu le plătesc la timp şi, astfel, debitele se strâng la Primării în sume destul de mari. Primarul Leonard Şerban ne-a povestit de când a început această acţiune şi cum se desfăşoară. „Încă de anul trecut, am început să analizăm dosarele. Sunt amenzi transformate în ore în folosul comunităţii. În urma verificărilor, acestor persoane cu amenzi noi nu le-am găsit niciun venit. Nu au serviciu, nu au proprietate, nu au maşină, nu au nimic, efectiv. Noi am făcut către Judecătoria Câmpulung acest dosar şi judecătorul a  dispus un mandat cu un număr de ore în folosul comunităţii, corespunzător cu valoarea amenzilor. Noi am făcut mandatele unul după altul. Rezultatele vor veni în fiecare zi.”, ne-a informat edilul. 

Numărul de dosare pentru comuna Vlădeşti a fost destul de mare, însă ce a soluţionat puţin problema a fost faptul că mulţi dintre cei care au primit mandat au ales să facă rost de bani şi să achite amenda, decât să meargă la muncă în folosul comunităţii. „Am fost surprins în mod plăcut şi asta pot să vă spun că foarte multe persoane dintre cele care au primit mandatele de executare au venit şi au plătit amenda. Consider că nu am muncit degeaba. Când au văzut că a venit Poliţia la poartă să îi ia la muncă, ei au ales să îşi plătească amenzile. Au făcut rost de bani şi şi-au plătit amenzile. Am avut situaţii în care câteva persoane care nu au avut de unde să le achite s-au văzut nevoite să execute orele de muncă în folosul comunităţii.”, a continuat primarul Şerban. Prestaţiile în folosul comunităţii se desfăşoară sub coordonarea Poliţiei şi cu ajutorul angajaţilor de la pază ai Primăriei, care supraveghează permanent oamenii care desfăşoară această activitate. Pontarea se face de către şeful ISU.

Acest tip de ore, momentan, este prestat doar de rău-platnicii care au primit mandat de transformare a amenzilor în ore de muncă. Acestora li se adaugă  persoanele care beneficiază de ajutor social şi, conform legii, execută anumite servicii. De la Biroul de Executare Silită am aflat că sunt 50 de dosare înaintate spre Judecătoria Câmpulung, dintre care pentru 11 au venit deja mandatele. Acestea diferă în funcţie de numărul amenzilor şi cuantumul lor. Sunt amenzi de la 200 de lei, de persoană, până la 3.200 lei. De asemenea, există persoane care au şi câte două amenzi de câte 2.000 de lei fiecare. Sumele strânse din sancţiuni se ridică la aproximativ 15.000 de lei.

„Aceste dosare reprezintă doar începutul. Trebuie să recuperăm banii cumva. Asta vom face de acum încolo. Din aceste dosare, deja au venit 25% să şi le plătească, asta ca să nu stea să presteze orele în folosul comunităţii. Dar sunt şi care au venit la muncă. Sunt responsabili. Amenzile, de obicei, nu provin din taxe şi impozite. Provin de la circulaţie, bătăi, ceartă, scandal, deranjarea liniştii publice, de la Ocolul Silvic şi multe altele.”, ne-a spus Marcela Ungureanu, de la Biroul de Executare Silită. Faptul că oamenii sunt conştienţi şi şi-au stins restanţele, dar şi acceptarea de către cei care nu au avut posibilitatea să le achite a obligaţiei de muncă impusă este, totuşi, un început în stoparea creşterii cuantumului de amenzi de la Primării şi, poate, şi pentru conştientizarea acestor fapte. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!