Poveştile de viaţă sunt cele mai frumoase, atunci când au ceva important la bază. Continuăm din seria poveştilor militarilor musceleni care sunt dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru a vă arăta şi părţi frumoase, dintr-o situaţie atât de grea pentru cei de acasă. Cu ajutorul reprezentanţilor mass media ai MApN, care ne ţin mereu la curent cu tot ce se întâmplă, am reuşit să descoperim şi ce gândesc militarii batalionului de la Câmpulung când vine vorba de casă.
Începem cu primul militar, căpitanul Florin Jianu, militar de 11 ani la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, aflat la ora actuală la a treia misiune, care, de departe, descrie o trăire de zi cu zi a militarilor, pe pagina sa de socializare, foarte urmărită de câmpulungeni şi până la presa naţională, datorită felului sensibil în care prezintă situaţiile, comparativ cu jurnalişti din afara structurilor MApN-ului, plătiţi să mediatizeze ce se întâmplă în Afganistan şi care ne prezintă doar părţi negative sau îngrijorătoare.
„Pe timpul zilei sunt încruntaţi, rareori zâmbesc, dar o fac într-un mod ciudat, e alt zâmbet, unul incomplet. Este atâta dor în fiinţele lor cât praf este în aerul pe care îl respiră aici. Seara, însă, cu căşti pe urechi, fiecare îşi regăseşte zâmbetul de acasă! Nu ai loc de ei, sunt peste tot, privind cu atâta dragoste display-ul telefoanelor sau tastându-şi fiorii dorului cu degetele tremurând! În fiecare seară, până târziu în noapte, un pod al iubirii leagă Câmpulungul de locul acesta atât de îndepărtat! Noapte bună, orăşel de munte!”, scrie Florin Jianu pe pagina sa de socializare.
Un alt militar, locotenentul Cosmin Muşat, povesteşte pe site-ul MApN o situaţie care l-a făcut să se ducă imediat cu gândul la casa din România. „Am o amintire foarte plăcută…patrulam în aria de operaţii, era o sâmbătă seara… şi am trecut pe lângă o casă în care se gătea. Acest lucru m-a dus cu gândul acasă. Era acelaşi miros ca al mamei de la mine de acasă.”, a povestit locotenentul Muşat.
Printre cei peste 400 de militari de la Batalionul de la Câmpulung dislocaţi în Afganistan am mai găsit încă o poveste frumoasă, tot cu ajutorul celor de la MApN. Sublocotenenţii Deniz Latife şi Alexandru Botoşer formează un cuplu de mai mult timp, iar acum au reuşit să fie împreună şi peste hotare, chiar dacă se supun regulilor stricte impuse de baza militară. Chiar şi aşa, sunt împreună în misiune alături de militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”.
Fiecare zi să fie una specială
Departe de casă, dar tradiţiile rămân tradiţii. Reprezentanţii MApN în relaţii cu presa ne-au transmis o altă activitate desfăşurată de curând de către militarii câmpulungeni. Într-o atmosferă festivă, atât comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpatilor”, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, cât şi comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonel Cristian Teglaş, au oferit tradiţionalele mărţişoare şi felicitările primite de la Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi a Veteranilor cu dizabilităţi personalului feminin aflat în Baza Militară Aeriană Kandahar, Afganistan.
Cu această ocazie le-au transmis colegelor că fiecare început de martie înseamnă pentru sufletul lor, înmiresmat de învierea naturii, o răscruce, care lasă în urmă trecutul, determinându-i să se unească în faţa noilor obstacole, să facă faţă oricărei provocări. „Mă adresez tuturor femeilor care au îmbrăţişat cariera armelor şi care se află departe de cei dragi, în misiune în Afganistan. Fiinţă prin excelenţă sensibilă şi delicată, femeia se arată a fi în momente dificile, mai puternică, mai realistă şi mai optimistă decât bărbatul. Ea, care dă viaţă, ştie să se lupte pentru viaţă, pentru bucuriile şi normalitatea vieţii.”, a transmis colonelul Cristian Teglaş.
Şi pentru că ne-aţi dovedit că ne urmăriţi cu drag şi interes publicaţiile, prin mesaje motivaţionale, vom reveni şi în alte ediţii cu poveşti ale militarilor batalionului de la Câmpulung, care acum sunt în Afganistan. Diana BUMBENECI