23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Un doctor câmpulungean a asistat la două operații rar întâlnite în Europa

La Spitalul Județean de Urgență Pitești s-au desfășurat, în luna octombrie a anului 2022, două operații de extirpare a glandei tiroide prin cavitatea bucală, laparoscopic, fără incizii la nivel cervical,  care nu sunt foarte des întâlnite în Europa. Operațiile au fost făcute în premieră în România și au avut un real succes. Echipa medicală a fost formată din doctor Dan Olariu, coordonatorul Blocului Operator al Spitalului Județean de Urgență Pitești, doctorul câmpulungean Ionuț Sandu, chirurg endocrinolog, și doctor Daniel Bidivenciu, chirurg specialist. Anestezia a fost administrată de către doctorul Luminița Galbenu.

  • Doctorul câmpulungean Ionuț Sandu a explicat în ce a constat operația

Ionuț Sandu este câmpulungean și este medic primar în chirurgie generală, supraspecializat în chirurgia endocrină cervicală. Are o experiență de peste 3.000 de operații pentru glanda tiroidă, paratiroidă și ganglino-cervical. Acesta a asistat echipa de medici care a efectuat cele două intervenții chirurgicale de extirpare a glandei tiroide prin cavitatea bucală, iar după operații a oferit câteva detalii despre decursul unei astfel de intervenție.

Acesta a explicat că a fost vorba despre două paciente cu gușă polinodulară care au ales să vină la Spitalul Județean de Urgență din Pitești pentru rezolvarea acestor probleme de sănătate. Astfel de intervenții nu au mai avut loc în România și presupun extirparea glandei tiroide fără incizii la nivel cervical, deoarece se realizează prin cavitatea bucală. Datorită acestui procedeu de extirpare a glandei, recuperarea este foarte rapidă și se face în aproximativ 24 de ore de la operație. Totodată, pacientele pot părăsi spitalul, deoarece nu au nevoie de pansamente sau fire după operație, de aceea au fost externate la 24 de ore după operație, fără a prezenta complicații postoperatorii.

Potrivit medicului Ionuț Sandu, aceasta este singura metodă la nivel mondial, care evită orice fel de incizie tegumentară, dar presupune o dotare tehnică de cea mai înaltă calitate. Așadar, Spitalul Județean de Urgențe din Pitești beneficiază de toate dotările necesare pentru realizarea unor astfel de operații. Pe lângă dotări, medicul endocrinolog a mai specificat că este nevoie și de o echipă cu o foarte mare experiență în chirurgia laparoscopică, iar o astfel de echipă este întâlnită la Spitalul Județean de Urgență Pitești. O operație de acest fel se realizează într-o singură zi, iar pacienții se simt foarte bine după finalizarea acestora, fapt pentru care pot pleca din spital a doua zi. Focusul principal al medicului Ionuț Sandu din ultimul an este pentru acest tip de intervenții chirurgicale minim invazive, din motivele prezentate mai sus.

Sursa foto: Youtube Pitesti24

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!