26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Faci treabă şi cu un Consiliu, dar cu două e şi mai bine Primarul Toader vrea un Consiliu al Bătrânilor

De curând, am aflat că primarul comunei Lereşti, Marian Toader, are o iniţiativă de a redeschide un Consiliu al Bătrânilor, aşa cum era pe vremuri. Se numea Sfatul Bătrânesc şi presupunea un Consiliu în care se dezbăteau problemele comunităţii, iar vârstnicilor li se aduceau la cunoştinţă situaţiile şi li se cerea un sfat. 

Dacă la nivel de oraş sau de comună există un Consiliu Local care aprobă proiectele de anvergură pentru localitate, ei bine, există şi comune în care administraţia locală ţinteşte două foruri de conducere. De ce? Pentru a avea parte de mai multe propuneri, mai multe proiecte şi mai multe idei de activităţi culturale sau educative, spun edilii. În comuna Lereşti, primarul Marian Toader a înfiinţat un Consiliu mixt, care să funcţioneze pe lângă Consiliul Local, unde membrii participă la întâlniri, propun subiecte şi proiecte pentru dezvoltarea localităţii. Dacă, în zone mai mari, la simplele şedinţe de Consiliu, dintr-o mână de consilieri lipsesc jumătate, aici oamenii „se bat” pe Consilii, ca să aibă ocazia să propună un proiect sau  activitate. Interesant…

„Deocamdată am, pe lângă Consiliul Local, Comisia de Cultură şi am mai făcut un fel de consiliu paralel, că tot este moda asta… este un consiliu în care am adunat oamenii reprezentativi din Asociaţiile Culturale „Lereşti Muscel”, „Alunelul”, „Cultul Eroilor”, preoţii din comună… pentru problemele culturale. Dezbatem orice fel de problemă.  Dacă sunt propuneri interesante, apoi le discutăm şi propunem în Consiliul Local. Ne întâlnim să stăm de vorbă pe evenimente pe care le putem face în decursul anului şi fiecare să vină cu idei.”, spune primarul Toader.

Toată ideea de un al doilea Consiliu a plecat de la poveştile bătrânilor spuse în jurul unor mese rotunde, unor chermeze şi adunări în care s-au făcut comparaţii despre cum era înainte şi cum este acum. 

Când spunem „sat”, ne ducem cu gândul la un paradis de linişte pierdut sau la traiul la limita civilizaţiei. Acolo unde obiceiurile şi tradiţiile se păstrează, nu doar în scrieri monografice, ci şi în realitate, prin activităţi desfăşurate după spusele bătrânilor, ca să fie ca în vremurile bune. 

Printre aceste obiceiuri şi tradiţii, la sate exista un „Sfat de judecată al bătrânilor” care rezolva neînţelegerile, planifica activităţile localităţii, iar membrii acestei adunări aveau un cuvânt de spus în schimbările care urmau să fie în acele zone. Demult, şi în Lereşti a existat un Consiliu al Bătrânilor. În „Istorie şi cultură”, autorul Ion Oană menţionează despre acest Consiliu, sub numele de Cooperativa Râul Târgului, cu sediul Central la Cluj, ce avea mai mulţi membri din această comună. Adunarea s-a ocupat cu exploatarea materialului lemnos rămas de la trupele germane. Lereştenii s-au mobilizat prin această Cooperativă şi au reparat biserica distrusă în mare parte de război, de ridicarea monumentelor şi Cimitirului Eroilor, de construirea noii şcoli de băieţi pe atunci şi a şcolii din Voineşti, precum şi ridicarea altei biserici.

Dacă, pe atunci, autorităţile au considerat că această cooperativă s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune din ţară, şi acum, un al doilea Consiliu este considerat la fel de benefic. Primarul comunei Lereşti ne-a spus părerea sa, că, atunci când vine vorba despre administraţie şi proiecte de dezvoltare, cu cât sunt mai multe idei, cu atât şansele ca o comună să prospere sunt mai mari.

„Ne gândim să facem un Consiliu. Adunarea Bătrânilor, din ce ştiu eu, din poveşti, se întâlnea la Ateneul din Voineşti. Erau preoţii din comuna Voineşti, învăţătorul, oamenii reprezentativi, care au lăsat ceva în urma lor. Ei propuneau diverse activităţi sau proiecte, iar apoi se sfătuiau cu toţii. Am zis să încercăm şi noi. Deocamdată, l-am înfiinţat pe cel de-al doilea, care cuprinde asociaţiile din comună, cu acest scop.”, ne-a mai spus Marian Toader.

Iniţiativa edilului şef de la Lereşti sună promiţător şi a fost destul de bine primită de către lereşteni, asta pentru că vor exista mai multe persoane care vor avea un cuvânt de spus, o părere sau o nouă idee. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!