22/03/2025

Clădirile de patrimoniu, „mutilate” cu târnăcopul de angajaţii Primăriei

Nu mai reprezintă pentru nimeni o noutate faptul că imobilele vechi din zona centrală a Câmpulungului, care nu au mai fost renovate de zeci de ani, reprezintă un adevărat pericol public pentru trecători. Zilnic, din aceste imobile, măcinate de-a lungul anilor de ploi şi îngheţuri, se desprind bucăţi mari de tencuială, cărămizi şi ornamente, căzând direct pe trotuare, în locuri intens circulate. Presa a semnalat în repetate rânduri această stare de fapt, autorităţile locale cunosc situaţia, însă nu au luat nicio măsură, sperând că rezolvarea problemei va veni odată cu implementarea, de mult aşteptată, a proiectului privind reabilitarea Parcului Kretzulescu şi a centrului istoric al municipiului. Dar cum acesta a fost făcut harcea-parcea de ardelenii de la Grup Corint, moartea continuă să pândească de la înălţime, în centrul Câmpulungului. Vineri, 23 februarie 2018, circulaţia pe Bulevardul „Pardon” a fost întreruptă pentru aproximativ o oră pentru ca angajaţii Primăriei să înlăture bucăţi din faţada unei clădiri de patrimoniu, care ameninţau să cadă peste trecători. Toate bune şi frumoase, numai că acţiunea administraţiei locale, care a fost coordonată de însuşi viceprimarul Mărgărin Şerban Blidaru, chiar dacă a avut un caracter preventiv, spre binele populaţiei, s-a derulat haotic şi rudimentar, fără să se ţină cont de instrucţiunile Ministerului Culturii, elaborate în acest sens în 2016, după cum susţin unele persoane avizate, printre care şi arhitectul Anca Coşa. Şi oamenii au perfectă dreptate, pentru că nu poţi interveni cu târnăcopul să mutilezi, pur şi simplu, faţada unei clădiri istorice!

Operaţiunea, condusă de viceprimarul Mărgărin Blidaru

Doar norocul a făcut ca, până acum, la Câmpulung să nu avem parte de o tragedie. În urmă cu ceva ani, Primăria avea în plan un proiect amplu de reabilitare a clădirilor de patrimoniu, cu implicarea proprietarilor de imobile din zona centrală a municipiului. Ideea nu a fost rea, doar că nimeni nu a pus-o în aplicare, iar, în acest timp, faţadele, dar şi balcoanele construcţiilor s-au deteriorat mai mult, crescând astfel şi pericolul pentru orice trecător. Toate acestea în condiţiile în care proprietarii respectivelor clădiri câştigă sume frumuşele din închirierea spaţiilor comerciale, fără a-i interesa, însă, că pun vieţi în pericol, în orice moment, dar şi că imaginea municipiului este ştirbită de felul în care arată clădirile. Vechimea imobilelor creează şi va continua, cu siguranţă, să creeze probleme, din cauza fisurilor apărute în tencuială. Vineri, 23 februarie, pentru a evita un eveniment neplăcut, Primăria Câmpulung a decis cu de la sine putere să răzuiască din faţada unei clădiri, situată vizavi de Grădina Publică elementele care ameninţau să cadă pe trotuar. Operaţiunea de pe bulevard a fost coordonată de viceprimarul Mărgărin Blidaru. „Am avut o acţiune la o clădire a Primăriei care prezenta un pericol pentru populaţie din cauza tencuielii care stătea să cadă. Am reuşit, în cea mai mare parte, să rezolvăm problema, dar soluţia este parţială, pentru că în cadrul proiectului pe care-l avem anul acesta, de restaurare a clădirilor vechi ale Primăriei, vor fi renovate şi aduse la stadiul iniţial.”, a precizat vicele. Deocamdată, toată lumea este de acord că zona centrală a Câmpulungului este foarte bogată în valori de patrimoniu urbanistic şi cultural, care conferă identitate şi prestigiu oraşului – numeroase construcţii cu valoare arhitecturală, istorică şi ambientală, care deţin un puternic potenţial turistic şi economic, valorificat în prezent doar parţial – şi doar atât. Problema este că cele mai multe clădiri din oraş se află în această situaţie şi creează o stare de permanent pericol, chiar de moarte. Crăpături mari în faţade se pot observa nu doar la construcţiile vechi, ci şi la multe dintre cele noi, în special la blocuri, care se cojesc pe zi ce trece.

„Exemplul dat de Primărie este ilegal”

Printre cei care au contestat legalitatea acţiunii Primăriei se numără şi reprezentanţii Fundaţiei Pro Patrimonio, care s-a ocupat, printre altele, de reabilitarea laborioasă şi impecabilă a uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din Câmpulung, Vila Golescu. „Fundaţia Pro Patrimonio îşi exprimă îngrijorarea în privinţa modului neadecvat în care Primăria Municipiului Câmpulung a decis să intervină, vineri, 23 februarie 2018, asupra unor clădiri de patrimoniu din centrul oraşului pentru prevenirea accidentelor cauzate de desprinderea elementelor de decoraţie şi a tencuielii de pe faţadă. Clădirile sunt în proprietatea Primăriei, după cum afirmă domnul viceprimar Mărgărin Şerban Blidaru (…). Deşi obligaţiile proprietarului sunt de a menţine clădirile în stare bună, clădirile în cauză, precum majoritatea celor din centrul istoric, sunt neîntreţinute corespunzător, cu faţade scorojite şi degradate, iar acest fapt duce la situaţii limită, în care bucăţi de decoraţie sau tencuială pot pune în pericol viaţa cetăţenilor. În 2016, Ministerul Culturii a elaborat instrucţiuni privind intervenţia de urgenţă în aceste cazuri (Instrucţiunile nr. 1/2016, privind exercitarea competenţelor de emitere a avizului Ministerului Culturii pentru intervenţiile de punere în siguranţă a elementelor şi părţilor de construcţie care prezintă pericol public, elemente ale monumentelor istorice, construcţiilor din zonele de protecţie a monumentelor istorice şi din zonele construite protejate şi ale altor construcţii pentru care s-a instituit un regim de protecţie din punct de vedere cultural prin documentaţii de urbanism), ele fiind tot mai frecvente în toate oraşele din ţară. În aceste instrucţiuni se specifică că demontarea decoraţiilor se face cu asistenţă de specialitate şi a Direcţiei de Cultură Judeţene şi se documentează elementele (fotografiere) în vederea refacerii la faza ulterioară de restaurare. Din reportaj nu reiese că lucrările ar fi fost nici supravegheate de un specialist, nici documentate. Starea clădirilor de patrimoniu din Câmpulung este îngrijorătoare, iar exemplul dat de Primărie este ilegal şi demoralizator pentru cetăţeni. Câmpulung este unul din puţinele oraşe din ţară care şi-a păstrat centrul istoric în stare bună, fiind un exemplu remarcabil de arhitectură şi peisaj urban.”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de vicepreşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, Şerban Sturdza,  postată pe Facebook, „în atenţia Primăriei Câmpulung şi spre ştiinţă Direcţiei Judeţene de Cultură Argeş”.

Apel la cetăţeni, pentru salvarea patrimoniului cultural şi istoric

Semnatarul scrisorii face un apel către cetăţenii din Câmpulung, cerându-le să se implice activ în salvarea patrimoniului cultural şi istoric al municipiului, arătându-şi, totodată, disponibilitatea de a veni în sprijinul administraţiei locale, prin intermediul Fundaţiei Pro Patrimonio, în vederea executării unor intervenţii profesioniste în cazul clădirilor de patrimoniu degradate, urmate de o reabilitare adecvată, care să asigure conservarea acestora pe un termen îndelungat. „Prin prezenta scrisoare solicităm Primăriei un plan coerent şi corect de punere în siguranţă a patrimoniului şi centrului istoric. Ne oferim sprijinul pentru realizarea acestuia, în baza experienţei fundaţiei şi a exemplelor de bună practică pe care fundaţia le-a realizat deja în oraşul Câmpulung Muscel şi nu numai. Considerăm că acest plan trebuie realizat împreună cu cetăţenii, pe care dorim să-i implicaţi în mod activ. Ar fi necesar o cartare de urgenţă a degradării clădirilor, realizarea unei liste de priorităţi, definirea intervenţiilor de urgenţă cu ajutorul specialiştilor şi a Direcţiei de Cultură, realizarea acestor intervenţii în mod profesionist. Important este ca acestea să fie urmate în cel mai scurt timp cu putinţă de o reabilitare adecvată. Adresăm acest apel şi cetăţenilor Câmpulungului, care doresc să se implice pentru salvarea patrimoniului oraşului. Îi invităm să adere la acest apel: http://bit.ly/2Fu4c5n”, mai precizează în scrisoarea deschisă vicepreşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!