20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Şefa PAID: „Au fost deschise zero dosare de daune, după inundaţiile care au afectat zeci sau, poate, sute de locuinţe aici”

Prezenţa reprezentanţilor P.A.I.D. la Câmpulung are legătură cu o situaţie destul de serioasă: reticenţa cetăţenilor faţă de asigurarea obligatorie a locuinţelor. Inundaţiile produse în Nordul Vişoiului, pe strada Cuza Vodă mai ales, unde zeci de familii s-au ales cu gospodăriile pline de apă, au scos la iveală o realitate câmpulungeană valabilă, de altfel, pe teritoriul întregii ţări. Şi anume numărul extrem de mic de imobile ai căror proprietari s-au pus la adăpost în caz de calamităţi naturale. Nici locuinţele administrate de Primărie nu sunt asigurate, aşa că n-are rost a-i dojeni pentru orăşeni pentru lipsa de prudenţă. Unul dintre angajaţii instituţiei, care trebuia să se ocupe de această sarcină, a motivat neglijarea ei prin faptul că „banii sunt plătiţi degeaba”. Să nu uităm că municipiul Câmpulung se află într-una dintre zonele seismice ale ţării, dar această împrejurare nu este singura care constituie o motivaţie a încheierii unui contract de acest fel.

Din cele aproximativ 16.000 de locuinţe din Câmpulung, doar 3.240 sunt asigurate

Invitata zilei de marţi, 6 octombrie, la Primăria Câmpulung a fost Nicoleta Radu, directorul general P.A.I.D. – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. P.A.I.D. administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.
„În Câmpulung Muscel – spunea Nicoleta Radu – există un fond locativ de aproape 16.000 de locuinţe, dintre care doar 3.240 sunt asigurate. Ceea ce înseamnă că există o rată de asigurare obligatorie a locuinţei de doar 20%, care se află aproximativ la nivelul mediei pe ţară. Ce mi se pare tragic este că, în sezonul vară-toamnă, au fost multe inundaţii şi, personal, am văzut la televizor situaţii ieşite din comun. V-am văzut, doamna primar, în mijlocul inundaţiilor. Ştiţi câte dosare de daune au fost deschise pentru acele situaţii când, probabil, au fost afectate zeci sau, poate, sute de locuinţe aici? Au fost deschise zero dosare de daune. Este absolut de neexplicat cum oamenii se raportează atât de reticent la acest tip de protecţie pe care o reprezintă asigurarea.”

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale acoperă daunele produse locuinţei de către cele trei evenimente naturale de impact pentru România: inundaţii, alunecări de teren şi cutremure. Dezastrele trebuie să fie din cauze naturale, inclusiv inundaţiile. Nu sunt luate în considerare inundaţiile cauzate de oameni sau de defecţiuni. Din această poliţă se acoperă şi daunele produse de efectele directe şi indirecte ale dezastrelor. Obiectivul asigurării îl reprezintă locuinţele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice din mediul rural sau urban, care sunt înregistrate, cu acte în regulă, în evidenţele organelor fiscale.

Câmpulung riscă de toate: inundaţii, alunecări de teren şi cutremure

Poliţa poate fi achiziţionată de la orice asigurător din România, prin agenţi direcţi sau prin brokeri, sau direct de pe website-ul P.A.I.D. Numai în condiţiile în care cetăţeanul are o asigurare obligatorie, îşi poate face şi o asigurare facultativă. Asigurarea de acest tip se aplică: locuinţelor de tip A, cu structură de rezistenţă complexă, din beton armat, metal, lemn sau orice material tratat termic sau chimic, pentru care prima de asigurare este de 20 euro pe an şi se asigură până la 20.000 euro, în funcţie de valoarea locuinţei şi de dauna suferită; locuinţelor de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă, din materiale netratate termic sau chimic, pentru care suma asigurată este de până la 10.000 de euro, la o primă de 10 euro pe an.

„Este singurul produs de asigurare prin care se asigură şi locuinţele vulnerabile, construite din materiale mai puţin rezistente, gen chirpici sau pământ ars. Este singura posibilitate a cetăţenilor vulnerabili de a avea acces la un tip de asigurare.”, spunea Nicoleta Radu.

Poliţa obligatorie este gestionată exclusiv de către P.A.I.D., fiind doar distribuită de societăţile de asigurare, direct sau prin brokeri. Ea îşi păstrează valabilitatea până la data expirării, indiferent ce se întâmplă cu distribuitorul. „În contextul în care există o îngrijorare la nivel naţional referitoare la falimentul unei societăţi de asigurare de renume, trebuie să vă spunem că poliţa P.A.I.D. este gestionată exclusiv de noi. Cei care deţin poliţe de asigurare obligatorie vor primi despăgubirile prin noi pentru posibilele daune produse pe perioada de valabilitate. P.A.I.D. este una dintre cele mai solvabile societăţi din piaţă, are fonduri proprii de peste trei ori mai multe decât minimul solicitat de cerinţele legale şi un program de reasigurare de un miliard de euro plasat la companii de top din lume, gata oricând să răspundă recuperării daunelor pentru cetăţeni. Din păcate, nu există asigurări.”, a mai spus directorul Nicoleta Radu.

Aceasta a insistat asupra faptului că localitatea noastră este afectată de cele trei riscuri, inundaţii, alunecări de teren şi cutremur, din cauza plasării Câmpulungului într-o zonă seismogenă importantă. „Natura nu ne datorează nimic. Noi suntem obligaţi să luăm măsuri astfel încât, în momentul în care s-ar întâmpla ceva, să nu reluăm viaţa de la zero. Şi să putem beneficia de ajutoare.”, este motivul care i-a scos în teritoriu pe reprezentanţii P.A.I.D., în încercarea de a purta discuţii cu primarii şi de a atrage atenţia despre „plasa de siguranţă” care ar putea exista.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!