Tradiţia a bătut din nou la uşa celor care au chemat-o, în comuna Lereşti. Oameni ai locului, dar şi din împrejurimi, s-au unit la un loc, pentru a participa la un bal ca în vremurile bune. „Balul Gospodarului” a fost evenimentul organizat înainte de Lăsatul Secului, la Căminul Cultural din Lereşti. La balul aflat la prima ediţie au fost şi oameni politici, istorici, localnici şi invitaţi din tot judeţul. Balul a debutat cu rugăciunea „Tatăl nostru” rostită de cel mai mic dintre invitaţi, iar, în continuare, cei prezenţi au intonat Imnul României, aşa cum se începea pe vremuri orice bal, petrecere sau chermeză.
„Seară bună, gospodari!”
Primarul Marian Toader a urcat pe scena Căminului Cultural şi a recitat strofa din invitaţie, în faţa celor prezenţi. „Am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu, înainte de Lăsatul Secului, să fim cu toţii aici. Ne aflăm aici pentru a înnoda firul unei vechi tradiţii a satului românesc şi, îndeosebi, a comunei noastre. Sunt bucuros, dar şi emoţionat de ceea ce văd. Aici, se împletesc trecutul, prezentul şi viitorul nostru.”, a spus primarul Toader.
Printre invitaţii de seamă a fost şi directorul Centrului Cultural Judeţean Argeş, Araxy Negoşanu. Vizibil emoţionată, îmbrăcată în straie tradiţionale româneşti, aceasta a transmis celor prezenţi importanţa acestui eveniment, susţinută şi de prezenţa într-un număr foarte mare. „Sunt mai emoţionată decât voi toţi la un loc. Se ştie despre dumneavoastră, lereştenii, că sunteţi cei mai gospodari. Şi iată că se reia această tradiţie frumoasă. Este un eveniment care s-ar derula sub egida „Respect pentru valorile naţionale”, proiect iniţiat de preşedintele C.J., Dan Manu. De mică am rămas cu dorul de sat, de tradiţie, iar acum vă mulţumesc că mi-aţi adus în suflet acest sentiment.”, a spus Araxy Negoşanu.
Flacăra centenarului, urmează şi la noi
Araxy Negoşanu a precizat data la care flacăra centenarului se va aprinde şi aici, având în vedere că suntem într-un an important pentru istoria României. „Flacăra centenarului va ajunge şi la dumneavoastră, pe 27 mai. O vom depune la Monumentul Eroilor, iar pe 28 mai, aşa cum v-aţi obişnuit în fiecare an, va avea loc un spectacol de excepţie, la care va participa şi Centrul Cultural Judeţean Argeş, prin „Doina Argeşului”.”, a mai spus Araxy Negoşanu.
Primarii din localităţile Argeşului au ţinut să fie alături de edilul comunei Lereşti: primarul comunei Rociu, primarul comunei Aninoasa şi viceprimarul de la Valea Mare. Cu toţii au transmis celor prezenţi câteva cuvinte de suflet. „Mă bucur că obiceiurile nu au dispărut din comuna Lereşti. Văd în sală, de la cel mai mic copil şi până la cel mai vârstnic cetăţean al comunei. Este o comună plină de istorie. Cine citeşte în istorie vede că din aceşti oameni s-au ridicat valori care au trudit pentru ca noi să fim astăzi aici.”, a transmis Aurel Bălăşoiu, primarul comunei Rociu.
Primarul comunei Aninoasa a fost prezent şi a transmis câteva cuvinte, aproape cu subînţeles, dacă ne gândim la poziţia în care se află acesta în momentul de faţă, privind dosarul de la ANI, unde Benonie Ştefan a fost declarat incompatibil.
„Domnule primar, să vă dea Dumnezeu numai bine! Să ştiţi că este adevărat că şi dânsul (n.r. Marian Toader), este primar tânăr, ca mine, nu cu vechime, dar ne orientăm să facem totul cum trebuie, nu o să ne lăsăm mai prejos. Să vă dea Dumnezeu sănătate!”, a spus Benonie Ştefan.
Şi viceprimarul comunei Lereşti, dar şi cel de la Valea Mare Pravăţ au transmis celor prezenţi numai urări de bine şi felicitări pentru ţinută, organizare şi prezenţă.
Preotul Alexandru Pahonţu a prezentat şi o surpriză a serii, fiind vorba despre un concurs împărţit în mai multe secţiuni: cel mai frumos costum, cea mai frumoasă pereche, cei mai buni dansatori, cel mai haios participant, cel mai tânăr participant şi cel mai vârstnic.
După toate acestea, un toboşar a venit în sală, aşa cum este tradiţia, pentru a le transmite celor prezenţi că acum se poate începe petrecerea, iar artiştii pot urca pe scenă. Că tot vorbim de artişti, au cântat pentru lereşteni, tot fii ai locului şi anume: Ane Marie Brătulescu, Georgiana Alina Cicu, Octavian Nicolae Buzea şi mulţi alţii.
Îmbrăcaţi care mai de care în portul popular, de la cel mai mic şi până la cel mai mare, oamenii au încins hore pe trei-patru rânduri şi au jucat până târziu în noapte, în frunte cu invitaţii speciali şi cu primarul Marian Toader.