12.4 C
Campulung Muscel
01/11/2024

Câmpulung intră în Cartea Recordurilor. Cu cel mai mare mozaic din caiete, tinerii din Clubul LEO au doborât recordul mondial

O adevărată acţiune de promovare a Câmpulungului îi are ca autori pe tinerii de la Clubul de voluntariat LEO Leolution Câmpulung, care, la sfârşitul săptămânii, au doborât un record mondial: cel mai mare logo realizat din caiete reciclabile, pe o suprafaţă de 1.031,5727 metri pătraţi, pe Stadionul Clubului Sportiv „Muscel”. Cu 328,75 metri pătraţi mai mare decât precedentul mozaic de notebook-uri, executat pe o întindere de 702,82 metri pătraţi, de Abu Dhabi University & Knowledge Group, la Abu Dhabi, pe 21 martie 2018. Intrarea municipiului în Cartea Recordurilor se va face pe baza omologării oficiale a performanţei „leuţilor” de către Guiness World Records, care a validat data de 31 iulie 2021 pentru desfăşurarea evenimentului, cu implicarea a 75 de voluntari LEO. După mai bine de şase ore de muncă extrem de migăloasă, constând în aşezarea şi lipirea a aproximativ 20.000 de caiete, pe o caniculă nemiloasă, a rezultat sigla LEO, concepută ca un mozaic bazat pe alternanţa lumină-umbră. Pentru Carmen Bârloiu, coordonatoarea clubului şi a acţiunii de sâmbătă, premiera atinsă de copiii săi din LEO a constituit un splendid cadou oferit de ziua ei.

Alex Cotoanţă a asigurat concepţia logo-mozaicului LEO

Acţiunea a fost sprijinită de arhitectul Alex Cotoanţă, care a asigurat imaginea realizată cu ajutorul unei drone, precum şi simularea rezultatului final, executat după un proiect efectuat în teren. Aşadar, s-a lucrat organizat, pe baza unei proiecţii concepute de Alex Cotoanţă, nedezlipit de lângă adolescenţi cât a durat realizarea logo-mozaicului LEO. Cei 75 de voluntari, care au început munca la ora 10.00 a dimineţii de sâmbătă, 31 iulie 2021, au fost împărţiţi în 15 echipe, care şi-au îndeplinit sarcinile fiecare în caroiajul său. Suprafaţa care trebuia acoperită a fost concepută ca o reţea de pătrate, în care s-a stabilit dinainte cum vor fi aşezate caietele. „Am mers pe varianta de lumină şi umbră. Aşa se va vedea de sus logo-ul LEO. Alex a stabilit pentru fiecare echipă caroiajul în care trebuia să intervină. Caietul deschis reprezenta albul, iar caietul închis, umbra.”, ne-a descris Carmen Bârloiu în ce a constat efortul voluntarilor.

La prima vedere, pare simplu, dar munca a necesitat multă răbdare şi meticulozitate. Iar cei 75 de tineri au desfăşurat-o pe o căldură insuportabilă, până după amiaza. Aceştia trebuiau să lipsească între ele caietele, pentru a fi eliminată orice distanţă. În faza de „proiectare” a ceea ce şi-au dorit să fie un record proaspăt, echipa a studiat realizarea celor de la Abu Dhabi şi aşa s-au mobilizat să facă mai mult şi mai bine.

Recunoaşterea ca record mondial a acţiunii LEO Câmpulung impune constituirea unui dosar, care va conţine „probe” foto şi video. Deşi nu s-a cerut, va fi trimisă filmarea integrală a evenimentului, de la sol şi din aer, plus fotografii, fişele semnate de observatori, măsurătoarea cadastristului autorizat, care certifică astfel munca tinerilor câmpulungeni, care au livrat mai mult de o premieră.

Cu banii obţinuţi de la firma de reciclare, tinerii LEO cumpără caiete pentru elevii nevoiaşi

Pregătirile au început în luna martie, cu strângerea de caiete, care vor fi predate contra cost celui mai important reciclator din ţară. Gazdele l-au avut în mijlocul lor pe Gabriel Moiceanu, directorul ADI SERVSAL Argeş, care le-a pus în contact cu cea mai mare societate de reciclare a deşeurilor din România. Pentru tinerii LEO şi coordonatoarea lor a constituit o provocare şi selecţia caietelor extrase din cantităţile generoase donate de cetăţeni. Nu toţi au înţeles ce caută iniţiatorii viitorului record şi le-au predat toate deşeurile care le prisoseau în case. Astfel, s-a strâns o cantitate dublă faţă de cea necesară, care a conţinut, în afara caietelor A4 şi A5, manuale, vocabulare, ziare ş.a.m.d. În timp ce le sortau, liceenii au găsit diplome, acte juridice, copii de pe buletine.

Maculatura, preluată cu două maşini, va fi cântărită şi va fi şi plătită. Preţul oferit este cel maxim, iar banii vor fi folosiţi la toamnă de copiii din Clubul LEO, pentru a cumpăra caiete şi, eventual, manuale – rămâne de văzut -, în cadrul unui proiect vizând şcolile defavorizate, din mediul rural, alese pe baza informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. Astfel se închide cercul de reciclare: caiete vechi predate reciclatorului, iar cu banii obţinuţi se cumpără caiete noi pentru copiii necăjiţi.

Adolescentul care a donat cele mai multe caiete a renunţat la premiul constând într-un bilet la Neversea

„De ce am făcut acest lucru? Tot batem apa în piuă că facem protecţia mediului şi reciclăm, dar nu se vede nimic concret. Şi dacă nu te uiţi nici la un record mondial… Am făcut acest lucru pentru a-i motiva pe copii să ne sprijine cu aceste caiete şi am lansat şi un concurs cu premii pentru cei care aduc cele mai multe caiete. Premiul întâi a fost un bilet la Neversea.”, ne-a povestit Carmen Bârloiu cum a mobilizat participarea donatorilor, părtaşi în această manieră la atingerea recordului mondial.

În afara tentantei recompense, pe care n-ar fi refuzat-o niciun adolescent, donatorii de caiete erau bucuraţi şi alt fel: cu o zi petrecută la Tabăra Oratia sau cu un device pe gustul lor. Băiatul care a câştigat locul întâi, graţie unei colecte constând în peste 300 de caiete, este de loc din Republica Moldova. El a optat pentru a dona premiul, a cărui valoare va fi direcţionată către o cauză socială aleasă de cei din LEO. „Mi s-a părut extraordinar ca un adolescent să renunţe la un bilet la Neversea şi să se gândească la cineva care are nevoie de ajutor. Atât de mult m-a impresionat!”, a mărturisit Carmen Bârloiu.

Un astfel de caz aflat în atenţia tinerilor din LEO este o fetiţă din cartierul Vişoi, imobilizată la pat, pe care aceştia au vizitat-o de câteva ori. Copilul are nevoie de produse medicale speciale, care nu se prea găsesc la farmacii.

LEO grupează „vârfurile” liceelor din Câmpulung      

Pe stadion a fost adus steagul cu care a participat delegaţia României a Lions la Convenţia Internaţională de la Milano, în urmă cu doi ani. Dimensiunea lui, care n-a avut concurenţă din partea celorlalte delegaţii străine prezente la eveniment, l-a propulsat pe prima pagină a celebrei publicaţii Corriere della Sera, împreună cu membrii delegaţiei române. La schimbarea de mandat, moment consumat în cadrul unei întâlniri a membrilor Lions reuniţi la Câmpulung, Dan Şain, care a deţinut funcţia de guvernator în perioada convenţiei despre care relatăm, l-a dăruit Clubului LEO. În acest an, clubul de la Câmpulung a fost declarat „Clubul Anului” la nivel de LEO în România. Pe perioada pandemiei, au existat, la nivel naţional, în jur de 80 de proiecte, dintre care jumătate erau ale Câmpulungului.

Şi au fost proiecte serioase, care au implicat efort şi creativitate, pe care tinerii musceleni le-au realizat cu simţ de răspundere, nu pentru a bifa nişte acţiuni menite să le completeze palmaresul. „Sunt copii foarte buni, majoritatea sunt olimpici şi au rezultate foarte bune la învăţătură. În medie, ei sunt cooptaţi în Clubul LEO trei-patru ani, pentru că, la absolvirea liceului, urmează facultatea. Din această generaţie care a absolvit clasa a XII-a, toţi au fost admişi la facultăţi bune.”, se mândreşte Carmen Bârloiu cu liceenii care i-au făcut cea mai mare bucurie de ziua ei.

LEO grupează copii de la liceele din Câmpulung, indiferent că locuiesc în oraş sau în localităţi din Muscel. Calitatea care i-a propulsat în club a constituit-o plasarea lor între „vârfurile” instituţiilor în care studiază. Accederea lor în LEO, un beneficiu, în primul rând, pentru ei, întrucât au fost ţinuţi la distanţă de alte tentaţii sau, pur şi simplu, de irosirea timpului liber, a însemnat implicarea lor în tot felul de acţiuni sociale, caritabile şi civice, care dau bine şi la CV-ul lor. Magda BĂNCESCU

(foto: Mihail Oprescu)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!