Primarul Ţâroiu intenţionează să-i ceară ministrului Educaţiei, cu care s-a întâlnit la „Carol I”, să-l lase să se folosească de toate clădirile şcolilor închise
Primarul scapă de comunitari din Primărie, mutându-i în clădirea veche a Şcolii 5
Cele două hotărâri de Consiliu care au „reînviat”, în această toamnă, fosta Şcoală 5, stabilind ca sub acoperişul clădirii noi să funcţioneze sediul Centrului Comunitar Multifuncţional, în cadrul proiectului european cu defavorizaţii, şi sediul GAL Câmpulung Muscel, au fost urmate de o a treia, care, în esenţă, urmăreşte mutarea Poliţiei Locale din Primărie în aceeaşi incintă, dar în imobilul vechi. La şedinţa de îndată de marţi, 19 decembrie 2017, a fost nevoie de o nouă reglementare locală, care să cuprindă în conţinutul ei cele trei destinaţii. Ce au votat aleşii municipali în urmă cu patru zile a reprezentat o formalitate îndeplinită la cererea Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a accepta scoaterea din circuitul şcolar a unei unităţi fără utilitate de ani buni şi a lăsa autorităţile să se servească de imobil conform trebuinţelor actuale. Despre întocmirea documentaţiilor excesiv de stufoase, în cadrul procedurii de schimbare a destinaţiei şcolilor în care a încetat procesul de învăţământ, s-a vorbit încă de pe vremea lui Călin Andrei, după închiderea a trei unităţi, chiar patru, dacă o punem la socoteală şi pe cea din Chilii. Însă funcţionarismul de balamuc din România a încetinit elanul edililor de a cere ministerului să-i lase să se folosească de fostele şcoli care, neîntreţinute, riscau să cadă din picioare. Dacă Şcoala 4, de la Apa Sărată, arată bine, zice Sergiu Cicu, în schimb, la Şcoala 6 e jale, dă de înţeles Liviu Ţâroiu, care, locuind în cartier, o vede măcinându-se de la un an la altul. În această toamnă, graţie planurilor capilor Primăriei de a muta logistica celor două proiecte europene la Şcoala 5, a debutat procedura impusă de Ministerul Educaţiei, care nu te lasă să faci ce vrei în şcoala ta – clădirile fiind proprietatea municipiului – fără să-i ceri voie. Altfel spus, ministerul închide şcoala şi tot el impune o ditamai birocraţia de schimbare a destinaţiei, care pe primării le dă înapoi. A spus-o la vremea lui şi Călin Andrei, o spune în prezent şi Liviu Ţâroiu, care li s-a plâns colegilor, la şedinţa de marţi, că „este o întreagă filozofie să scoţi de la Învăţământ nişte clădiri cu teren care sunt ale tale”. Aşa că ai noştri filozofează, dar se conformează ordinelor ministerului, având mare nevoie de cele trei corpuri din curtea fostei Şcoli 5.
Trei într-unul la Şcoala 5: Centrul Comunitar Multifuncţional, GAL şi Poliţia Locală
Al doilea proiect de hotărâre pus în dezbaterea consilierilor municipali la întrunirea în regim de urgenţă, de marţi, 19 decembrie 2017, a avut ca obiect ansamblul de activităţi, care vor fi găzduite, în viitorul foarte apropiat, la şcoala care nu mai este şcoală, deşi, după cum am precizat la început, în septembrie şi octombrie, s-a votat ca acolo să funcţioneze „comandamentul” celor două proiecte finanţate cu fonduri externe nerambursabile. Însă ministerul a cerut trei într-una, adică o singură hotărâre de Consiliu care să cumuleze cele trei destinaţii. Pe 9 octombrie 2017, şeful Poliţiei Locale, Dragoş Nicolae, a înaintat un referat, prin care le solicita superiorilor un sediu, care trebuia să întrunească condiţia mai multor săli şi grupuri sanitare, fără a se preciza câte, deşi era bine de ştiut câte birouri şi WC-uri le trebuie comunitarilor, majoritatea trecuţi de prima tinereţe. „Totodată, solicităm şi amenajarea unor spaţii de parcare pe terenul liber din incinta acelei locaţii. Propunem ca destinaţie clădirea C1 din cadrul imobilului situat în Câmpulung, strada Negru Vodă, nr.282, fosta Şcoală Generală nr.5.”, scrie în adresa sa Dragoş Nicolae.
Existând această cerere a conducătorului Poliţiei Locale, ai cărei angajaţi sigur vor fi nemulţumiţi de transferul din centru în Schei, i s-a găsit o întrebuinţare şi clădirii vechi, după ce, cu două, respectiv trei luni înainte, s-a aprobat „funcţionarea Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală Câmpulung Muscel şi a Centrului Multifuncţional Comunitar în acelaşi imobil în clădirea nouă (identificată în planul cadastral ca fiind C2).” În completarea cererii şefului Poliţiei Locale, mai mult ca sigur, impusă de primarul Liviu Ţâroiu, care i-o fi sancţionând pe comunitari ducându-i departe de ochii lui, ca să nu-i mai vadă cât sunt de neputincioşi până şi în privinţa ordonării parcării Primăriei, plusează cu o propunere Serviciul Juridic, împreună cu Compartimentul Programe – Prognoze, ca şi anexa să fie fructificată. Corpul denumit în planul cadastral C3 să fie utilizat de GAL Câmpulung Muscel şi de Centrul Multifuncţional Comunitar ca spaţiu de arhivare a documentelor produse de acestea, pe toată perioada existenţei, este recomandarea care completează proiectul de hotărâre prezentat la şedinţa de marţi. Iar „terenul rămas liber în aceeaşi locaţie, în suprafaţă de 3.220 metri pătraţi, propunem să fie utilizat de cele trei entităţi pentru amenajarea de parcări necesare desfăşurării activităţii.”
Astfel s-a născut hotărârea locală de schimbare a destinaţiei fostei şcoli, ca parte a unei proceduri impuse de Ordinul M.E.C.T.S. nr.5819/2016, privind aprobarea procedurii de elaborare a avizului conform pentru schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi condiţiile necesare acordării acestuia.
„Şcoala nr.5 are două imobile: unul nou şi altul mai vechi, le-a prezentat consilierilor locali esenţa normei propuse Liviu Ţâroiu. Corpul nou l-am alocat pentru cele două proiecte, GAL şi „Schimbă-ţi viitorul!”. Iar în primul corp dorim să ducem Poliţia Locală, care n-are spaţiu suficient în cadrul Primăriei. Dorim să-l amenajăm şi să-i mutăm. Este spaţiu suficient, au curte, au parcare şi tot ce le trebuie ca să funcţioneze acolo.” Întrebat de consilierul Ionel State dacă are în vedere şi înfiinţarea unui dispecerat, pentru eficientizarea activităţii, primarul a oferit un răspuns pozitiv.
„Eu zic s-o puneţi în aplicare repede, pentru că se dărâmă instituţia, după cum arată.”, a fost sugestia profesorului Constantin Staicu, apărător la nivelul Consiliului Local al salvării unităţilor de învăţământ prin care bate vântul. Şi ploaia. Uneori, şi hoţii. „Este important ca noi să dăm destinaţii şcolilor. Dacă nu le vom prelua pe toate… Şcoala 6 am dat-o unui proiect tot în zona Învăţământului.”, a amintit primarul avizul de principiu dat de Legislativul municipal unei fundaţii care vrea să dezvolte un liceu privat de meserii în incinta cu pricina. „Dar Şcoala nr.4 n-are nimic funcţional la această oră. Trebuie să ne gândim la ele, pentru că dacă le ţinem ca pe simple clădiri… Dacă vă ducem la Şcoala nr.6, ca să vedeţi cum arată acum… Că eşti acolo, vecine!”, i s-a adresat Liviu Ţâroiu vecinului Nicolae Dumitrescu. „Şi eu sunt vecin cu tine. Tu ai şi făcut şcoala acolo, eu am făcut-o la Liceul Sportiv, este altceva.”, l-a copleşit nostalgia copilăriei pe primar, probabil, din cauza brâului de brad, cu globuri roşii şi galbene, care a decorat masa de lucru a Consiliului Local, şi a colindelor de sub ferestrele Primăriei. Magda BĂNCESCU