Din noianul de taxe şi impozite locale aprobate pe 19 decembrie 2024, când s-au stabilit obligaţiile pentru anul următor, sumele percepute de Primărie pentru eliberarea sau vizarea anuală a autorizaţiilor de funcţionare a comercianţilor din domeniul alimentaţiei publice au fost aprobate fără discuţii, fără riposta oponenţilor politici ai puterii, fără observaţii în plen. S-a bătut „apa în piuă” pe alt tip de impuneri ale Primăriei, dar nu şi la acestea care, la acel moment, au fost votate fără comentarii. În răgazul trecut, împrăştiindu-se în târg vestea puţin spus neplăcută că sunt puşi la plata unei taxe anuale de 5.000 de lei o anumită categorie de patroni – cei cu spaţiile de vânzare cuprinse între 500 şi 1.000 mp -, au apărut vociferări în spaţiul public suficient de convingătoare încât să se revină asupra ei. Cel puţin, asta a comunicat secretarul Primăriei, Ramona Simion, la şedinţa extraordinară din 11 februarie 2025. Şi anume că pentru şedinţa ordinară a lunii februarie, care va avea loc săptămâna viitoare, va fi pregătit un material privitor la revizuirea acestei taxe puternic contestate în rândul întreprinzătorilor locali.
- „Taxa de funcţionare de 5.000 lei” nu se încasează
Pe 19 decembrie 2024, când s-au aprobat taxele şi impozitele locale pentru 2025, anexa referitoare la taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei de funcţionare privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică conţinea următoarele valori:
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa de până la 50 mp inclusiv – 450 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 50 mp şi până la 100 mp inclusiv – 600 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 100 mp şi până la 150 mp inclusiv – 750 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 150 mp şi până la 200 mp inclusiv – 900 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 200 mp şi până la 250 mp inclusiv – 1.050 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 250 mp şi până la 300 mp inclusiv – 1.200 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 300 mp şi până la 350 mp inclusiv – 2.000 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 350 mp şi până la 400 mp inclusiv – 2.500 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 400 mp şi până la 450 mp inclusiv – 3.000 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 450 mp şi până la 500 mp inclusiv – 4.000 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa cuprinsă între 500 mp şi până la 1.000 mp inclusiv – 5.000 lei;
- -Pentru structura de vânzare cu suprafaţa de peste 1.000 mp – 12.000 lei.
În această categorie de contribuabili intră persoanele a căror activitate se încadrează la „Restaurante”, „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” şi „Acte activităţi recreative şi distractive”, potrivit Clasificării Activităţilor din Economia Naţională – CAEN. Taxa este calculată pentru fiecare punct de lucru.
Desfăşurarea activităţilor fără autorizaţia emisă de primarul Câmpulungului sau fără viza anuală a acesteia constituie contravenţie şi se sancţionează cu suspendarea activităţii până la eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei respective şi amendă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, după cum stabileşte hotărârea adoptată în luna decembrie.
La dezbaterea extraordinară din 11 februarie 2025, atingându-se în treacăt acest subiect, în contextul discuţiei despre zonarea eşuată, am aflat că taxa respectivă nu se încasează. Este vorba despre „taxa de funcţionare de 5.000 de lei”, cum i-a rămas numele. Deşi cuantumul nu se referă la toţi comercianţii, ci, după cum se vede din enumerare, este diferenţiat în funcţie de mărimea localului patronat.
Motivul pentru care nu se încasează este că urmează să fie revizuită. „Având în vedere că au fost mai multe solicitări atât verbale, cât şi scrise referitoare la această taxă, se analizează în cadrul aparatului de specialitate posibilitatea de a reveni asupra acestei taxe sau de a specifica anumite criterii prin care să se plătească. Nu aş putea să vă spun care este soluţia care va fi agreată într-un final. Cred că la şedinţa ordinară se va face un material în acest sens. Nu aş putea să vă spun, pentru că încă nu s-a luat o decizie la nivelul Executivului.”, a precizat secretarul Ramona Simion în urmă cu două săptămâni.