12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Cel mai important proiect al lui Andrei a devenit cel mai important proiect al lui Ţâroiu

 

 

Ce a făcut, vineri, Liviu Ţâroiu la partid ar fi trebuit să facă la Primărie, în biroul său ori în sala de Consiliu, pentru că acolo este normal să fie comunicate informaţiile legate de administraţia publică locală, nu la sediul PSD. Însă n-are rost să facem nazuri pe marginea ambianţei, căci la frecvenţa semestrială a conferinţelor de presă – şi acelea cu temă impusă: proiectul european cu defavorizaţii, renaşterea fotbalului, Posada Rock şi una singură cu „diverse” -, putea s-o ţină şi la Gară, căci sigur înregistra audienţă, curioasă să-i afle planurile pe 2018. Înainte de a fi lansată întrebarea şablon la moment de bilanţ – în ce procent s-au realizat investiţiile propuse -, primarul a făcut primul pas, intuind că va fi chestionat pe acest subiect. Raportarea se va produce la începutul anului, când lucrările Primăriei şi ale ADP-ului, ca posesor de buget separat de cel al municipiului, vor fi făcute cunoscute opiniei publice. Dar, este convins şeful Executivului, şi fără scrisoarea sa de realizări, lumea a văzut ce a însemnat 2017 din punct de vedere investiţional: străzi, parcări, locuri de joacă, „grosul” unei agende de lucru „subţirele”, blocate de lipsa documentaţiilor, care nici acelea nu sunt gata toate, ca să zici că intri în forţă în 2018.

Din acest motiv, nu trebuie să venim cu aşteptări ridicate la conferinţa de presă, la care va fi prezentat 2017, ale cărui nerealizări cântăresc mult mai greu decât realizările. Într-o manieră considerabil îndulcită, o recunoaşte şi Liviu Ţâroiu, după a cărui părere, pe care o cităm, „n-a fost un an atât de puternic ca realizări”. N-a fost deloc puternic, părerea noastră, pentru că generalităţile expuse de acesta, în lipsa unor proiecte forte, sunt lucrări edilitare normale, curente şi obligatorii, până la urmă. Nu e un succes că ai turnat asfalt pe o uliţă cu bolovani într-un municipiu de secol XXI ori că le-ai oferit copiilor din cartier un pârlit de loc de joacă. Ori că ai pus coşuri de gunoi pe stradă. Acestea sunt mărunţişuri obişnuite, care iau ochii cetăţenilor pentru că nu s-au întâmplat până acum, dar e absurd să fii surprins în mod plăcut de nişte flecuşteţe care intră în sarcinile de serviciu ale primarului, viceprimarului şi subordonaţilor lor. 

Intuind că următoarea întâlnire a primarului cu jurnaliştii nu se va produce până la Zilele Municipiului 2018, când are ce transmite alegătorilor, aşadar, pică raportul cu împlinirile lui 2017, pe care le vom lectura în răvaşul expediat contribuabililor, ne limităm la puţinele informaţii livrate cu esenţă de zgârcenie acum patru zile, când şi noi, şi cetăţenii am fost asiguraţi că niciunul dintre proiectele neîndeplinite în acest an nu va fi abandonat. Tocmai această reportare de investiţii face din 2018, zice primarul, „cel mai puternic an”, pentru că are şi ce munci, şi cu ce munci. Adică are bani. Şi este musai să fie cel mai puternic an, căci a ajuns la jumătatea mandatului şi are de lucrat la un Câmpulung care, după patru ani, conform zicerilor din campanie, trebuie să fie de nerecunoscut. 

În anul în care ne pregătim să intrăm, proiectul-bombă al lui Liviu Ţâroiu va fi Piaţa Primăriei, cu extensiile sale, până la Policlinică, respectiv Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, până în capătul bulevardului. La mijlocul săptămânii trecute, văzând că este plimbat şi de Piteşti, şi de Ploieşti, după un aviz aşteptat din aprilie, primarul s-a dus glonţ la Ministerul Culturii, mai ales că are nişte cunoştinţe pe acolo, la care, dacă apela de la început, scutea trei sferturi din an de aşteptare. În sfârşit, a obţinut aprobarea de a reabilita zona cu regim aparte, graţie amplasării sale în centrul istoric, prin urmare dă drumul licitaţiei. O lucrare de aproape 5,5 milioane de lei, încadrată într-un proiect total de peste 7 milioane de lei, estimat a fi realizat în 30 de luni. Adică fix doi ani şi jumătate, cât mai are Ţâroiu până la alegerile din 2020, cu condiţia să înceapă din ianuarie 2018. Or constructorul n-a fost desemnat încă, din cauza pârdalnicei de birocraţii, după cum reclamă primarul cu mâinile legate de avizul care i s-a refuzat pe plan judeţean şi regional. 

PSD-istul, parcă urmărit de acelaşi blestem care i-a năruit proiectul lui Andrei, şi-a ales, aşadar, ca obiectiv principal, pe care va stărui până la următorul scrutin electoral, o „rămăşită” a lui „Kretzulescu”, întoarsă la vot, aproape blocată la Monumente şi respinsă pe PNDL 2, o informaţie oferită în premieră de primar, nedescurajat de şirul de ghinioane care i-au lovit din faşă iniţiativa. Cele 5,5 milioane de lei, cu ajustarea rezultată la licitaţie, vor fi cheltuite din bugetul local. Însă există o speranţă slabă ca municipiul să primească nişte bani de la Compania Naţională de Investiţii. Dar cum ce-i în mână nu-i minciună… cel mai probabil, banii câmpulungenilor constituie baza investiţiei. 

În afara Pieţei Primăriei, 2018 şi 2019 au în calendarul de lucrări parcările şi garajele. Dacă în privinţa parcărilor suntem lămuriţi, n-am înţeles din explicaţiile mega-aburite ale decidentului şef ce are de gând cu garajele. Pentru că, în mod cert, nu va avea parte de oameni înţelegători, cum au fost primii zece, pe care i-a convins, prin bună învoială, să-şi ridice coşmeliile de pe domeniul public. Primarul nostru o scaldă cum că vrea să facă, la capitolul garaje, „ceva mai frumos decât ce avem acum”. Păi, ceva mai frumos decât avem acum nu poate fi decât eliminarea magherniţelor, în locul cărora – tragem nădejde că nu le vine vreo idee stupidă capilor municipiului – nu vor apărea alte şatre, şoproane sau te miri ce anexe, fie ele realizate de Primărie, care să întreţină senzaţia de „claie peste grămadă”. Dar să nu ne isterizăm până nu vedem „mai frumosul” pe care, deocamdată, Liviu Ţâroiu îl ţine secret.  

Să zicem ceva şi despre societăţile Consiliului Local, Edilul şi Pieţe, în cazul cărora primarul s-a ferit să vorbească despre schimbările de conducere, care bănuim că se vor produce în 2018. La Pieţe SRL sigur se vor produce, căci nu degeaba a căutat Vlădescu să se pună la adăpost, angajându-se la Spital. Administraţia PSD îl lasă să-şi petreacă sărbătorile în tihnă – probabil, tot ca şef la Pieţe le va petrece şi pe cele de Paşti – căci de-abia se „croşetează” criteriile de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie de la Pieţe SRL. „Suntem la început de tot. Mai avem până în februarie!”, zice primarul. Altfel spus, de ce ne grăbim să aflăm cum stă Primăria cu alegerea membrilor C.A., căci mai e până în februarie! Tot ianuarie mai e până în februarie, când procedura de 150 de zile, teoretic, se încheie. Adică sunt selectaţi componenţii forului care va dicta cum va conduce directorul Pieţelor, pe care îl va produce concursul organizat de Consiliul de Administraţie. De aceea spuneam că Vlădescu prinde şi Paştele la Piaţă, dacă nu cumva pleacă el, conştient că pică concursul ţinut de PSD. 

În ceea ce priveşte Edilul, Liviu Ţâroiu spunea că persistă în ideea de a cumpăra acţiunile de la Financiar Urban, după stratagema gândită: municipalitatea virează banii Edilului, care face plata afaceristului Gheorghe Văsâi. Momentan, este ţinut pe loc de litigiul cu Edilul, care a înaintat o plângere prealabilă, contestând maniera de cumpărare, un copy-paste al operaţiunii de scoatere a castanelor din foc cu mâna altuia. Aşa că până se pronunţă Prefectura şi, dacă va fi cazul, şi Tribunalul, cumpărarea de acţiuni este „îngheţată”. 

Cât timp Ţâroiu aşteaptă să primească „undă verde” de la prefect şi instanţă, aşteaptă după Câmpulung şi asociaţia constănţeană, căreia, zice primarul, i-a cerut un „time-out”. Care are toate şansele să se transforme într-un „out” definitiv, prin excluderea noastră din A.D.I. Apă-Canal Constanţa. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!