11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

2017 se încheie cu ciolan, 2018 începe cu „ciolaniadă”

 

 

Starea de reverie produsă de Liviu Ţâroiu colegilor din propriul partid şi din cele prietene, cu veştile rostite parcă în clinchet de clopoţei şi vers de colinde, a fost tulburată de vocea gravă ca un geamăt de bucium a unui camarad mai puţin pătruns de spiritul sărbătorilor, curios să afle ce planuri de salarii există pentru 2018. Dumitrescu a stricat tot farmecul unor discuţii ca la gura sobei, unde tătuca Ţâroiu, cu chipu-i blajin de Gerilă pregătit să înşface desagii cu cadouri – nedescurajat de mustrările Curţii de Conturi pentru „dezmăţul” din 2016 -, stârnea primul viscol din iarna 2017-2018 în gurile tovarăşilor, vorbindu-le despre fasolea cu mai multe ciolane decât boabe de 1 Decembrie! Şi după pălitura aplicată papilelor gustative ale ascultătorilor de ciolanul lui Ţâroiu s-a trezit şi Sergiu Cicu să zică ceva de ţuică fiartă şi vin fiert, gâlgâind pe gâtlejurile alegătorilor îmbulziţi în Piaţa Primăriei ca să-l asculte pe Aurel Moldoveanu. Se anunţă vremuri „grele” în decembrie! 

Pe când prinsese sala de Consiliu parfum de pomana porcului, cozonac, scorţişoară şi rachiu, a intrat cu bocancii în atmosfera de basm „Grinch-ul” PSD-ist, care a „furat” Crăciunul din dezbaterea şedinţei de îndată! Urechile lui Dumitrescu, neobişnuite cu sunetul tăcerii netulburate de răcnetul opoziţiei absente în integralitatea celor şase exemplare, au simţit nevoia să audă subiecte inspirate din realitatea câmpulungeană, unde nu miroase a fripturi şi a fierturi apetisante, ci a nervi daţi în clocot la adresa lefurilor sfruntate ale celor care au pe mână taxele şi impozitele noastre. Fiind posibil ca agenda profesională să nu-i permită să formuleze întrebarea, cu care a spulberat nostalgiile după copilărie ale colegilor hipnotizaţi de Ţâroiu şi Cicu, la următoarea ordinară a Consiliului, pusă înaintea mini-vacanţei de 1 Decembrie, a făcut-o la întâlnirea pe nepusă masă de vineri. 

La ceas de seară, când weekend-ul se instalase peste târg, primarul a avut chef să-şi revadă colegii şi a convocat o „de îndată”, ca să-l ajute să iasă din hăţişurile birocratice, în care s-a afundat cu proiectele cu fonduri europene ori guvernamentale. Tot unul-două are de un fel şi patru-cinci de alt fel, dar la lipsa de exerciţiu a Primăriei Câmpulung în materia accesării de fonduri… i-a dovedit hârţogăria, ca drept dovadă, se greşeşte, fie prin comisiune, fie prin omisiune. În fine, s-au adunat câţi s-au adunat, majoritatea de la putere, fără opoziţie, au gătat treaba pentru care s-au adunat, după care au dat-o pe sporovăit despre încheierea lui 2017 altfel decât până acum: cu patinoar, cu spectacol, cu ţuiculiţă şi ceva „substanţă”, ca să reziste cetăţeanul tăriei şi gerului, trei ore, cât are de gând să ne cânte Moldoveanu. 

Zâmbetele întinse dintr-o ureche într-alta au fost şterse rapid de duşul rece al colegului, căruia i-au lipsit liberalii, prin urmare, a plusat la condimentele presărate de organizatorii meselor comunale cu olecuţă de piper şi ardei iute. Cum arată salariile subordonaţilor lui Ţâroiu în proiecţia bugetară a anului 2018, a fost obrăznicia „păgânului”, pe care, în loc să-şi dea cu părerea despre treburile sfinte care se puneau la cale, îl rodeau salariile din Primărie! Cum Ţâroiu era cu gura plină, cu gândul la fasolica numai cât să lege cârnăciorii între ei în blidul generos, Dumitrescu aştepta lămuriri de la şefa Economicului, salvată de la înec cu ghimpele informaţiei deranjante de primarul pe fază la orice fază. Convins că au fost calculate deja chenzinele care trebuie încasate din luna ianuarie, aşadar, nu pot aştepta până la aprobarea bugetului, PSD-istul aflat uşor pe lângă turmă n-a vrut să accepte alt răspuns decât o confirmare a celor intuite de el. Adică s-a rezolvat cu prioritate, înaintea problemelor bugetare care merg în virtutea inerţiei, chestiunea salarială. Prin urmare, are sau nu are Primăria, anul viitor, resurse bugetare suficiente pentru a propune Consiliului menţinerea retribuţiilor aprobate în 2017? Ne surprinde că n-am auzit „mărire” în loc de „menţinere”.

Unsul cu toate alifiile din sertarele partidului şi Primăriei, Liviu Ţâroiu a scăldat-o în bunul obicei. Este în etapa de cules de date de la instituţiile subordonate administraţiei publice locale, ca să vadă ce nevoi au. A admis că a discutat cu batalionul de economiste de la Contabilitate şi Venituri despre impactul salariilor actuale asupra bugetului anului viitor şi… jumătatea plină a paharului este că, îl cităm pe primar, în 2017, „n-am avut probleme de impact, pentru că n-a fost decât o jumătate de an. Şi bugetul acoperitor.” A avut cu ce acoperi lefurile care au încremenit sectorul privat graţie şi unor vouchere, spune acelaşi Ţâroiu, pe care nu le-a mai dat. „Am ţinut cont de ele şi am putut să acoperim foarte uşor salariile.”, reţinem explicaţia şefului Primăriei referitoare la resursele care i-au permis să pompeze în remuneraţiile subalternilor a treia majorare într-un an şi jumătate.

Aşadar, în acest moment, se analizează impactul salariilor asupra bugetului – păcat că nu-l analizează şi pe cel asupra opiniei publice, căreia nu i-a secat inspiraţia când îi înjură pe cei înfruptaţi regeşte din banii comunităţii – şi se fac simulări referitoare la trecerea contribuţiei de la angajator la angajat. Simulări care, zice Ţâroiu, nu-i afectează pe salariaţii Primăriei Câmpulung, deşi… „în niciun caz, să nu vă gândiţi că avem în vedere o mărire!”, scuipă în sân primarul. Dar tot lui i-a scăpat că fondul de salarii nu va fi „mult mai mare” decât a fost până acum. Deci, va fi mai mare. 

Cătrănit că se vorbeşte despre salariul său, care, de la 1 ianuarie, era vorba că va fi înlocuit cu pensia, secretarul Ghinea a împins capra „fârtaţilor” din Învăţământ şi Sănătate spre ghilotina comunităţii ciudoase pe tocarea dărilor cu lefuri nemeritate la Primărie. Asta ca să-l înjure şi profesorii şi medicii, dacă nu-i erau suficiente ocările revărsate şuvoi dinspre patroni şi angajaţii lor.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!