La Dâmbovicioara se pune la cale încă o şezătoare cu participarea sătencelor cunoscute deja în tot Muscelul pentru dezinvoltura cu care doinesc, recită, deapănă poveşti de viaţă, care însoţesc prezentările de costume populare cusute cu mâna lor pe când erau copile, alături de mamele şi bunicile lor, icoane în rândul amintirilor din trecut. Un trecut rememorat pentru generaţiile de fetiţe şi adolescente care li se alătură la astfel de manifestări de suflet, cu o curiozitate dătătoare de optimism că, la margine de Muscel, tradiţia din bătrâni este pe mâini bune. De la puii de om care fac primii paşi, până la tinerele care au văzut cum este şi la club, cele care vor duce mai departe obiceiurile localităţii, măcar la zile mari de peste an, învaţă de la exponentele trecutului şi prezentului lucruri străine de reţelele de socializare. În asta constă farmecul reuniunilor de familie, familie extinsă la vecinele şi consătenele unite de pasiunea cântecului, jocului şi povestitului: adunarea sub acelaşi acoperiş a mai multor generaţii, străbunici şi bunici, laolaltă cu fiicele, nepoatele şi strănepoatele, compunând o fotografie de demult, care impresionează prin sinceritate, serenitate şi căldură. Acea căldură de acasă, căreia cei care s-au distanţat de Dâmbovicioara îi duc dorul, de aceea sunt binevenite informaţiile prezentate de Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara: ca oamenii locului, realizaţi pe alte meleaguri, să retrăiască, alături de susţinătoarele folclorului local, fragmente din copilăria şi tinereţea consumate la poala muntelui.
„În curând… o nouă şezătoare!”, este anunţul secretos al C.I.P.T. Dâmbovicioara, care mai multe nu dezvăluie, dar, după remember-ul constând într-o imagine cu hora încinsă la „Marea Unire cu Tradiţia”, de 1 Decembrie 2016, şi întrebarea: „Anul acesta, sunteţi alături de noi?”, bănuim că este vorba despre celebrarea la nivel local a Zilei Naţionale a României. Nu băgăm mâna în foc că avem dreptate, căci, înainte de sărbătoarea naţională a românilor, mai este şi Halloween-ul românesc, Sfântul Andrei, considerată, după legendele strămoşeşti, noaptea strigoilor şi a farmecelor de dragoste. Dată fiind apropierea celor două evenimente, despărţite doar de o zi, cel mai probabil, organizatoarele minunatelor şezători de la Dâmbovicioara vor opta pentru sărbătoarea cu cele mai profunde semnificaţii.
N-a scăpat din calendarul de acţiuni adaptate gusturilor copiilor şi tinerilor de astăzi evenimentul împrumutat de peste Ocean şi consumat în localuri, chiar în şcolile noastre, sub forma unor petreceri, respectiv serbări cu participanţii deghizaţi în vrăjitoare, vampiri, mumii şi schelete, dar şi în personaje pozitive, inspirate din basmele româneşti, zâne, prinţi şi prinţese. Doamnele de la C.I.P.T. Dâmbovicioara, din solidaritate cu adepţii sărbătorii celtice din noaptea de 31 octombrie, la mare modă în lumea occidentală, au lansat un concurs adaptat la realitatea grădinilor muscelenilor ori galantarelor pieţelor şi supermarketurilor de la care îşi fac aprovizionarea: „Luminează dovleacul!” Îndemnul la joacă – dar şi la muncă, întrucât mămicile ţâncilor pozaţi lângă „Lanterna lui Jack”, adică dovleacul sculptat, au fost nevoite să asigure costumaţia şi machiajul protagoniştilor pictorialelor amatoare înscrise în concurs – a fost primit cu bucurie de destinatarii apelului. O demonstrează numărul consistent de fotografii care au stat la baza unui colaj de toată frumuseţea, care nu ştim câţi fiori de spaimă au provocat privitorilor, dar sigur zâmbete au adus pe buzele celor care au contabilizat realizările foto. „Pe lângă promovarea obiectivelor turistice, a evenimentelor şi tradiţiilor noastre, ne place să ne mai şi jucăm. Viaţa este mult prea serioasă uneori! Concursul „Luminează dovleacul” reprezintă un joc pe care l-am pus în practică fără să fiu sigură că vor fi prea multe persoane care se vor implica. Şi iată că aceşti oameni şi copiii lor frumoşi au participat şi au convins prietenii să voteze fotografiile. Au rezultat o competiţie de bun simţ, o muncă de echipă şi multă distracţie. Cât despre regulile concursului, nu au fost prea stricte şi puse la punct, pentru că este prima ediţie, în care mi-am dat seama că oamenii sunt alături de Dâmbovicioara, de fiecare dată, indiferent de provocările şi invitaţiile noastre. Aşadar, anul viitor, sunt sigură că vor fi mult mai mulţi participanţi, pentru care „Luminează dovleacul” va fi un concurs important şi distractiv.”, şi-au motivat iniţiativa responsabilele C.I.P.T., copleşite de numărul mare de imagini cu dovleci scobiţi în spiritul sărbătorii americane care o precede cu o lună înainte pe surata românească. Claudiu VIŞAN