Aşa arată faţada blocului 6, poziţionat pe şoseaua principală, Bulevardul I.C. Brătianu, peste drum de Clinica „Mănescu”: un balcon făcut de un car de ani, încadrat de două intrări proaspete, executate cu spargerea faţadei blocului şi cu montarea unor scări, fie cu covoraşe, fie ca la fânar. La blocul vecin, 5, intrare şi mai şi, cu balustrade şi cu acoperiş!
N-au lipsit din dezbaterea aleşilor municipali, de la finele lunii septembrie, subiectele legate de urbanism. Primul din cele două incluse pe ordinea de zi a şedinţei din 28 septembrie 2017 le propunea componenţilor Legislativului municipal să aprobe închirierea directă a terenului în suprafaţă de 1,32 mp, situat pe Bulevardul I.C.Brătianu, nr.55, blocul 6, scara C, parter, apartament 6, teren necesar realizării accesului din exterior în spaţiul de locuit existent. Suprafaţa respectivă a fost solicitată de Cătălin Ovidiu Popa, care a depus o cerere în acest sens, pe 13 iulie 2017, la Primărie. Cu toată împotrivirea liberalilor, coaliţia PSD+ALDE+PAM a votat solicitarea omului, pe motiv că, în vecinătate, există o ditamai intrarea, cu balustrade, cu covoare, o ţigănie în regulă, care dăinuie în peisaj de nu se mai ştie cât timp. Iar dacă posesorului de intrare de căsoaie ca la Costeşti, aplicată blocului, i s-a permis, de ce nu i s-ar permite şi acestui petent, care, nu se ştie din ce motive, nu doreşte să folosească scara imobilului.
O familie a convins autorităţile s-o lase să-şi facă o măgăoaie de balcon pe motiv că i-au intrat hoţii pe geam în casă şi i-au furat bijuteriile
Precedentul periculos, urlat de opoziţie în Consiliu, este atât de viguros împământenit la Câmpulung, încât, fără amenzi şi demolări, nu sunt speranţe să înceteze debandada urbană, prin care blocurile de locuinţe capătă tot soiul de zorzoane, după cum îl taie capul pe cel care simte nevoia de spaţiu. Cât mai mult spaţiu. Unul dintre liberali, membru în Comisia de Urbanism a Consiliului Local, s-a plâns că el şi restul colegilor de suferinţă – căci numai suferinţă îi poate încerca atunci când văd ce cer cetăţenii, care vin cu proiectele tehnice făcute, pe bani grei, forţând, practic, comisia să le accepte – sunt, efectiv, strânşi cu uşa. Adică încuviinţează lucrarea care sluţeşte blocul doar pentru că insul şi-a comandat şi plătit documentaţia. „Sunt oameni care şi-au făcut ditamai proiectul tehnic, în care au băgat zeci de milioane, pentru ca, după aceea, să ajungă la comisie, ca să-şi ia avizul de principiu şi să parcurgă toate etapele pentru închirierea terenului, ca să-şi facă intrarea. Noi le-am dat acordul ca să treacă pe lângă gardul fostului centru de copii şi să meargă pe garda blocului. Dar este o situaţie în care noi suntem puşi în faţa faptului împlinit. Vine omul şi spune: „Acum mă refuzaţi după ce am cheltuit nu ştiu câţi bani!” Sper că nu se întâmplă la îndemnul unor funcţionari din Primărie.”, a reclamat Lucian Ionescu.
„Cei mai mulţi şi le fac din proprie iniţiativă.”, susţine primarul Liviu Ţâroiu. „Câteodată, mai spune cineva… fă, măi, un proiect şi vino cu el!”, a recunoscut primarul practica incorectă a subalternilor. „Căci după aceea te bag în legalitate dacă tot ai cheltuit banii!”, s-a auzit ecoul opoziţiei. „În cazul acesta n-a fost aşa. Din proprie iniţiativă şi-a făcut singur proiect.”, insistă Ţâroiu. „Ce aţi spus, că întâi a făcut şi apoi încearcă să intre în legalitate… trebuia să-l amendăm. Dacă a făcut proiect tehnic, cineva din aparatul primarului, din serviciul de specialitate, l-a îndrumat să facă aşa ceva. Or serviciul de specialitate nu trebuia să primească acest material. Nu mai spun că în expunerea de motive se precizează că aceasta poate contribui la îmbunătăţirea aspectului urbanistic al zonei. Ce? O uşă pe care o vedem din stradă? Respectivul va intra direct din stradă la el în casă, nu va mai intra prin scară, căci, probabil, îi este lene să intre prin scară şi nu va contribui la întreţinerea spaţiilor comune din imobil. Dacă noi îi încurajăm să spargă zidurile, ca să intre direct din stradă, n-ajungem nicăieri. Nu contează că este la parter! Nu spargem zidurile, ca să intrăm direct din stradă, când avem două intrări!”, a răbufnit Ionel State. „Eu n-am încurajat niciodată aşa ceva.”, s-a apărat Liviu Ţâroiu, contrazis chiar de propunerea Executivului aflată în dezbatere, care asta le cerea legiuitorilor locali, puşi în situaţia de a nu putea refuza, doar pentru că gheaţa a fost spartă.
Evident că nu este o scuză de a tolera şi legifera la nesfârşit tot soiul de uşi şi uşiţe la parterul blocurilor, pentru că nu doresc proprietarii să dea ochii cu vecinii. „Serviciul de specialitate să nu mai primească aceste cereri!”, a cerut State, dar s-a găsit un apărător al urbaniştilor din subordinea primarului, în persoana lui Constantin Ivan, care a plâns de milă serviciului de specialitate, care n-ar avea specialist. Specialist care tocmai a fost angajat la Urbanism.
Comisia Consiliului Local, prin vocea lui Ionescu, s-a împăunat că, de patru-cinci ani, aproape a reuşit stoparea extinderii balcoanelor, dându-se foarte puţine avize. Dar problema este la cele care se fac fără acordul comisiei. Şi la cele care încalcă documentaţia avizată de comisie. De pildă, aleşii implicaţi în chestiunile de urbanism au dat, din raţiuni „umanitare”, un aviz pentru un balcon, cu câţiva ani în urmă, pe când Liviu Ţâroiu, ca viceprimar, făcea parte din comisia de specialitate a Consiliului Local. Ionescu i-a amintit primarului că împreună au fost în Vişoi, la o persoană care a reclamat că i s-au furat bijuteriile, spărgătorii intrând pe geam. Iar, ca măsură de protecţie, cerea permisiunea de a-şi construi balcon. „Am fost împreună acum doi-trei ani. Întâmplător, am trecut cu domnul Băjan şi domnul Blidaru pe acolo şi ne-am speriat de ce am văzut. Nu se respectă proiectul şi avizele pe care le dăm noi.”, a precizat liberalul.
În concluzie, nimeni nu mai verifică finalitatea construcţiei, care nu-l face să se simtă bine pe întreprinzător dacă nu „muşcă” încă un metru din domeniul public, pe lângă ce-i dă Primăria. Iar dacă nu verifică nimeni, cine să aplice amenzi? „Dacă vecinul meu face gardul şi eu nu sunt acasă, mai intră nu ştiu cât la mine.”, a concluzionat preşedintele de şedinţă, Gheorghe Sârbu, care se pare că vorbea din propria experienţă. „Sunteţi păţit.”, a murmurat opoziţia, căreia PSD-istul se tot chinuia să-i închidă gura, repetând că exemplele negative sesizate în Consiliu vor fi verificate.
Aşa cum este un balcon al blocului 13 din Vişoi, pe care proprietarul l-a construit în ciuda faptului că Legislativul a respins proiectul de hotărâre. Şi nimeni nu l-a sancţionat în vreun fel. „În acest mandat n-am aprobat decât balcoane pe proiecţie, niciun fel de extindere. La blocul unde îşi face acesta uşa, este o ditamai intrarea cu scări, ca la o vilă, care este făcută de nu ştiu când.”, a intervenit Cornel Băjan, şi el membru al Comisiei de Urbanism. „Cu covoare, cu bare.”, a completat Ionescu. „Eu nu ştiu cine i-a dat, cum i-a dat, dar nici pe acesta nu poţi să nu-l laşi să intre.”, a încheiat acesta, punând problema creării unei discriminări prin cântărirea cu măsură diferită a unor situaţii cu aceeaşi finalitate: faţada blocului spartă după cum voieşte alegătorul. În speţa supusă atenţiei Consiliului Local la şedinţa din septembrie nu există nici acordul vecinilor pentru ca unul de-al lor să dea o gaură în zidul blocului, ca să-şi facă intrare separată.
Terenul situat la adresa precizată la început i se va închiria cetăţeanului pe o perioadă de cinci ani. Potrivit studiului de oportunitate, care a însoţit proiectul de hotărâre, plata chiriei se va face trimestrial. „Întârzierile la plata chiriei se vor sancţiona cu penalităţi de 0,3% pe zi de întârziere la suma datorată, urmând ca pentru întârzierile la plata chiriei anuale ce depăşesc 6 luni să se procedeze la retragerea închirierii, fără a fi necesară intervenţia instanţelor judecătoreşti (pact comisoriu expres). Construcţia ce se va realiza nu este definitivă, după încetarea contractului, chiriaşul are obligaţia de a dezafecta accesul şi aduce terenul la starea iniţială. Procedura de închiriere propusă este închirierea directă, fără licitaţie.”, prevede acelaşi document. „E.M.”