Conştient că are o răspundere în calitate de consilier local, Constantin Ivan şi-a zis să-i dea o mână de ajutor primarului depăşit totalmente de urbanismul imposibil de corectat, la halul în care a scăpat de sub control. Împiedicându-se vizual de accesoriile companiilor de utilităţi montate pe faţadele clădirilor centrale, majoritatea clădiri de patrimoniu, chiar dacă n-au statut de monument istoric, cărora le fac concurenţă aparatele frigorifice şi dozatoarele scoase în afara magazinelor, acesta a avut neinspiraţia să ia atitudine. După ce că n-ai pe unde să mergi pe trotuarele aglomerate mai tot timpul zilei, contribuie la obturarea spaţiului şi patronii, la întrecere cu lucrătorii firmelor de servicii. De parcă n-ar fi fost de ajuns încocleţarea cutiilor de orice mărime, montate pe sus, pe jos, s-au mai găsit unii, încurajaţi de faptul că la Câmpulung n-are cine să dea amenzi, să depoziteze şi gunoiul lângă respectivele aparate! Consilierul local şi-a întrerupt plimbarea, pentru a-i atenţiona pe deţinătorii unei prăvălii de pe bulevard în chestiunea resturilor trântite lângă nişte aparate scoase pe trotuar, ca să fie blocajul complet. Simţul civic al alesului care credea că are cu cine să se înţeleagă – când respectivii, dacă erau oameni cu bun simţ, nu „deşertau” mizeriile în stradă – a fost taxat cu nişte priviri închiondorate aruncate celui care, în loc să-şi vadă de treaba lui, se leagă de gunoiul lor. Ce a păţit Ivan, în mod cert, păţiţi şi dumneavoastră, când aveţi drum spre piaţă, „Dinicu”, Fisc, etc. Te fereşti de tencuiala fragilă a faţadelor, te fereşti de obstacolele şi mărfurile scoase în scop promoţional de negustori – bine că n-avem (încă) agenţii funerare pe bulevard, că să iei şi-un coşciug în colimator -, ca să nimereşti în gunoaiele trântite, bineînţeles, pe domeniul public, teritoriul pe care fiecare face ce vrea.
Dacă nu eşti atent, dai cu capul în tot soiul de cutii montate pe faţade
„Peisajul stradal arată destul de rău”, s-a plâns Constantin Ivan, la secţiunea „diverse” a şedinţei Consiliului Local din 28 septembrie 2017. Alocuţiunea acestuia a cuprins, în esenţă, un apel către autoritatea executivă a Primăriei să grăbească demersul rămas la nivel de teorie de pe vremea lui Andrei, de eliberare a exterioarelor clădirilor şi stâlpilor de instalaţiile societăţilor de utilităţi. Cutii, panouri, cabluri şi colaci de cabluri, atât de mulţi şi atât de groşi pe un singur stâlp, fenomen multiplicat la atâţia şi atâţia stâlpi încărcaţi până aproape de înclinare, sufocă tabloul câmpulungean, şi aşa îmbâcsit. Proiectul de reabilitare urbană, care n-a fost să fie, prevedea dispariţia în totalitate a ceea ce au „spânzurat” firmele de servicii pe unde au avut chef. Nicio cuşetă metalică, mare sau mică, nu mai ieşea în afara vreunei faţade şi niciun fir, indiferent de ce natură, nu mai atârna, individual ori în snop, între stâlpi, între clădiri ş.a.m.d. Teoretic, unul dintre avantajele regenerării urbane era că se aerisea aspectul municipiului, în zona centrală, dispărând „ciorchinii” de cabluri şi ce mai incomodează vizual.
Dar ce pretenţii pot ridica la operatorii care au agresat atmosfera aşa-zis boemă a târgului cu dispozitivele lor bădărane, dacă s-a ajuns până la a arunca gunoiul în picioarele trecătorilor?! Păi, cine vrei să ţi-l ridice dacă l-ai scos afară, ca să nu-ţi mai pută în magazin? Primarul?! Primarul să-l ridice dacă nu se îndură să-i trimită pe îmbuibaţii de la Poliţia Locală să dea o amendă cu sete proprietarului de dugheană, în dreptul căreia tronează murdăria! De aceea se plânge lumea că nu fac nimic. Dacă nici mizeria de pe bulevard n-o văd! Sau le-o fi trebuind şi pentru asta pistol, cum îşi motivează permanenta inacţiune. Că nu pot interveni la nimic, fiindcă n-au armă.
La recenta întrunire a consilierilor municipali, Constantin Ivan i-a cerut primarului să nu mai aştepte demararea lucrărilor în centru în cadrul noului proiect, care va fi pus în practică separat de eşecul „Kretzulescu”, desprins din acesta şi executat ca lucrare distinctă. Adică până când încep lucrările, deja să fie rezolvată degajarea zidurilor caselor şi stâlpilor de aparatura inestetică. „Sunt panourile, blocurile de măsură energie electrică, gaze, ca să nu spun diverse aparate care sunt pe faţadele clădirilor din zona centrală. Ar trebui chemaţi prestatorii de servicii şi acestor contoare, care sunt montate aiurea, să li se găsească un alt loc. Mai ales că sunt fixate la înălţimea trecătorilor şi se pot înregistra accidente. Tot în zona centrală, comersanţii au scos aparate, în spatele cărora depozitează gunoi. Chiar s-au uitat urât, la un moment dat, când le-am făcut o observaţie, doi dintre ei, pe partea stângă, că depozitează gunoaie lângă aceste aparate.”, a reclamat colegul de partid al primarului la şedinţa de săptămâna trecută.
Primarul Liviu Ţâroiu a anunţat cu jumătate de gură că a trimis o echipă la o firmă din zona „Macul Roşu”, cofetăria de altădată, iar cei atenţionaţi şi-au luat angajamentul că le retrag. „I-am obligat să şi le retragă.”, a precizat scurt şeful Executivului.
Stâlpii înclinaţi de greutatea colacilor de cabluri s-ar putea să aibă nevoie de expertize tehnice
Au contribuţia lor importantă la sluţirea orăşelului valurile de cabluri, rărite de o vijelie mai năbădăioasă, care reuşeşte smulgerea lor, din cauza greutăţii la care ajung când sunt încolăcite şi făcute ghem. „Toate cablurile care sunt pe stâlpi, în tot oraşul, arată oribil, pentru că atât cei de la reţelele electrice, cât şi cei cu fibre optice şi prestatorii de servicii de cablu-tv nu au nicio regulă de pozare sau de aranjare a lor. Mai ales că unele sunt atârnate şi sunt un pericol pentru cei care se leagă sau încearcă să se lege. O să ajungem într-un final ca stâlpii să fie susţinuţi de fire şi nu invers. Trebuie chemaţi prestatorii, cărora să le puneţi o condiţie fermă de pozare, de tragere, lăsând la o parte faptul că sunt o grămadă de colaci atârnaţi de stâlpi şi o să ajungem să le facem expertiza tehnică, căci nu mai au rezistenţa de susţinere.”, a mai sesizat Ivan.
Subiectul a fost abordat în nenumărate relatări şi de ziarul nostru, care a surprins poziţia unor stâlpi asemănătoare Turnului din Pisa, din cauza colacilor aşezaţi în straturi. Apelul de despovărare a stâlpilor, din considerente, în primul rând, de siguranţă a oamenilor, înaintea celor estetice, a fost complet desconsiderat de autorităţi, care ne-au servit veşnicul motiv: dispar în Proiectul „Kretzulescu”. Iată că a dispărut proiectul înaintea încolăcirilor, care continuă să se îngroaşe. Liviu Ţâroiu a adoptat şi el refrenul colegului Călin Andrei, dându-i înainte tot cu proiectul. Noul proiect, spart în bucăţele, care va ascunde în adâncuri hăţişul de cabluri. „Dacă continuăm proiectul şi sperăm să continuăm proiectul… aşteptăm proiectele ca să le dăm drumul pentru la anul. Conform proiectului vechi, ele sunt pozate subteran.”, l-a redus la tăcere pe Ivan Ţâroiu. „Până atunci, trebuie să respecte nişte reguli de pozare şi de prindere.”, şi-a mai răcit gura o dată Ivan, conştient că, până la „regenerarea urbană”, actul II, nu se va mişca niciun cablu de pe niciun stâlp. Decât dacă-l smulge vreo furtună. Claudiu VIŞAN