26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Finalul lucrării la Bulevardul „Pardon” nu poate depăşi data de 23 august 2024. Contractul nu mai poate fi prelungit nici măcar cu o zi

Lucrătorii aduşi de la Galaţi pentru execuţia pavajului cu piatră cubică în capătul Bulevardului „Pardon” de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” s-au mişcat într-un ritm aflat în antiteză cu prestaţiile echipei lui George Răuţoiu. Care au făcut ce-au putut, dată fiind „consistenţa” grupei de muncitori, diluată în permanenţă de numeroasele contracte pe care le are de onorat în Muscel – şi probabil că şi în afara Muscelului – omul de afaceri. S-a lucrat lent, s-a lucrat cu oameni puţini, iar cât de bine s-a lucrat vom vedea, sperăm că nu tot ca la Piaţa Primăriei, o lucrare care a început să se dezintegreze în anul următor celui în care a fost predată beneficiarului.

  • După patru ani de chin, pe 23 august ar trebui să spunem „Amin”

La sfârşitul săptămânii trecute, pietrarii şi-au încheiat misiunea, după două săptămâni de lucru intensiv, în care n-au luat nici cuvenita pauză pentru prânz – informaţie verificată pe teren -, rămânând ca frontul de lucru să fie preluat de oamenii lui Răuţoiu. Departe de a-i condamna pe aceşti lucrători, care deseori ne-au întrebat despre oferta de locuri de muncă din ziarul nostru, fiind, probabil, cu gândul la plecare de la un patron care îi tot plimbă de pe un şantier pe altul. De vină este şeful lor care nu dislocă necesarul de oameni la o lucrare începută, ca s-o finalizeze în termenul asumat prin contract, după care să demareze altceva, dacă n-are efective care să-i permită derularea mai multor şantiere în acelaşi timp.

Informaţia momentului legată de Bulevardul „Pardon” este că finalizarea lucrărilor trebuie să se producă până la data de 23 august 2024. Aşa mi-a comunicat. A zis chiar mai repede de atât. Trebuie să finalizeze, pentru că nu poate să mai prelungească nici măcar o zi în plus.”, a declarat primăriţa Elena Lasconi, la conferinţa de presă de ieri.

În aceste trei zile lucrătoare trecute de când pietrarii s-au achitat de sarcină, n-am văzut cine ştie ce acţiune pe bulevard. Deşi, din câte am înţeles de la şefa Executivului, constructorul trebuie să rezolve diferenţa de nivel între stratul de piatră cubică şi carosabil, ca să se poată circula normal. Diferenţa de nivel pe care o vedem în intersecţie, atât pe strada Istrate Rizeanu, cât şi pe cele două benzi ale străzii Negru Vodă va fi rezolvată cu asfalt, ca să fie o trecere lină.

Intuim că nu va fi o reparaţie estetică, dar măcar funcţională nădăjduim să fie. Va arăta „ca la ţară” până când Primăria va avea puterea financiară să continue proiectul până la Policlinică, aşa cum a fost scos la licitaţie, de altfel. Continuarea va însemna piatră cubică montată şi pe străzile Mihai Eminescu, Istrate Rizeanu, Nae Leonard, iar pe principală, până la Big&Small. „Cu menţinea că, atunci când vom face acest lucru, vom schimba şi conductele. Lucrurile de calitate, trainice, nu se fac uşor. Vedeţi cât durează achiziţiile şi restul procedurilor.”, afirma, la conferinţa de presă din 13 august 2024, primăriţa Elena Lasconi.

  • Lucrarea scurtată, mai scumpă cu 1,8 milioane de lei faţă de preţul de la licitaţie

Vă amintim că debutul amenajării Bulevardului „Pardon” s-a produs cu două săptămâni înainte de alegerile din 27 septembrie 2020 şi se încheie, teoretic, conform declaraţiilor momentului şi termenului contractual, pe 23 august 2024, după patru ani. Din primăvara anului 2022, până în primăvara anului 2023, investiţia a fost blocată cu un proces politic iniţiat de prefectul PNL Radu Perianu. Din noiembrie 2023, până în iunie 2023, şantierul a fost sistat pentru a doua oară, după un control al ISC Argeş, care şi-a făcut mendrele comandând o expertiză inutilă, doar pentru a ţine pe loc lucrarea în perioada electorală de dinaintea scrutinului din 9 iunie 2024. Tot comandă politică şi aceasta.

A mai existat o perioadă de stagnare a intervenţiilor, din toamna anului 2020, până în primăvara anului 2021, când s-a îmbunătăţit proiectul subţirel acceptat de Liviu Ţâroiu. În total, doi ani de pauză, care ne-au costat jumătate din lucrare şi aproape 2 milioane de lei în plus. Contractul de proiectare şi execuţie a fost atribuit, pe 25 februarie 2019, firmei Conteh Barengott, asociată cu Group Concif şi Ratelen Construct, toate ale familiei Răuţoiu, la preţul de 6.581.387,71 lei. Potrivit actului adiţional din 26 mai 2022, preţul a fost majorat la 8.393.353,84 lei. O diferenţă de 1.811.966,13 lei – este adevărat, motivată şi de costul cu piatra cu cubică -, în condiţiile în care distanţa de amenajat s-a redus de la Policlinică – Sticlărie la lungimea propriu-zisă a bulevardului, cu cele două intersecţii din capete.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!