18/03/2025

Pentru amenajarea unei parcări şi căilor de acces, Autorităţile vor să cumpere 14.000 mp în vecinătatea Castrului Roman Jidova

 

Ca în cazul Bazei Salvamont de la Voina, autorităţilor judeţene li s-a cerut să aprobe cumpărarea de pe piaţa liberă a unei suprafeţe de teren în vecinătatea Castrului Roman Jidova, în vederea amenajării unei parcări şi a căilor de acces aferente. Încă din mai 2016, când preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş era Florin Tecău, Muzeul Judeţean Argeş a înaintat instituţiei o solicitare pentru demararea procesului de achiziţie a unor parcele situate la limita sudică a castrului şi drumul spre satul Loturi. Cererii semnate de managerul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu, i-a fost ataşată o notă de fundamentare a necesităţii achiziţionării acestui imobil, de 14.000 de metri pătraţi, aflat la Sud de limita perimetrului Castrului Roman Jidova. Este vorba despre trei parcele, deţinute de proprietarii: Avram (8.500 mp), Sas şi Radu (5.000 mp). Motivele ar fi lipsa unei parcări şi a unui spaţiu de agrement, iar o parte din structurile arheologice depăşesc limitele suprafeţei incluse acum în limitele rezervaţiei (şanţurile castrului). Iar o a treia, pericolul extinderii zonei locuibile.

La şedinţa de la finele lunii septembrie 2017, Muzeul Judeţean a revenit cu aceeaşi cerere către consilierii judeţeni, iar muzeografii au oferit mai multe justificări. „Castrul Roman Jidova se numără printre puţinele monumente de epocă romană din România şi este singurul din Argeş pus în valoare. Obiectivul are o serie de avantaje: este bine conservat, cu structuri restaurate; este parte integrantă din frontiera romană (la nivel european se urmăreşte includerea castrelor în patrimoniul UNESCO); dispune de dotări tehnico-edilitare; este situat la 50 de metri de halta CFR Pescăreasa şi DN 73; prezintă posibilitatea dezvoltării bazei existente (muzeu de sit şi baza arheologică); este sit arheologic viu, aici desfăşurându-se cercetări arheologice; se află în mediul urban şi a beneficiat de finanţare prin Programul Regio (promovare turistică).”

O altă motivaţie ar fi că potenţialul monumentului nu poate fi valorificat corespunzător ca urmare a lipsei unui loc de parcare. Cu excepţia căii de acces, şi ea foarte îngustă (cu lăţimea de circa 4 metri), restul suprafeţei obiectivului este ocupată de ruinele antice. Către Vest şi Nord, monumentul este obturat de gospodăriile din cartierul Pescăreasa, fiind aproape insesizabil din DN 73. Singura zonă deschisă se află la Sud de castru, unde parcelele dintre limita rezervaţiei şi drumul către satul Loturi nu sunt ocupate de construcţii moderne. Aceasta este zona care, de altfel, a fost folosită în anii precedenţi ca loc de parcare în perioada desfăşurării spectacolelor (terenurile au fost închiriate) menite să promoveze Castrul Roman Jidova şi ca loc de desfăşurare a lor.

Totodată, la Sud de castru sunt conservate şanţurile de apărare, a căror degajare prin cercetări arheologice ar oferi amplitudine fortificaţiei şi ar face-o mai atractivă turiştilor. Zona şanţurilor şi porţiunea conexă – care poate fi valorificată în interesul protecţiei şi promovării monumentului -, rămase neafectate de construcţiile moderne, sunt ameninţate de extinderea ariei locuibile. Din 2014, parcela dinspre drumul către Loturi este pusă în vânzare, iar înstrăinarea ei va bloca orice extindere a suprafeţei rezervaţiei; mai mult decât atât, poate apărea şi situaţia nedorită ca noul proprietar, profitând de situaţia terenului – aflat la limita dintre zona construibilă şi zona de protecţie -, să ridice un imobil care ar obtura vizibilitatea monumentului şi ar schimba total peisajul. 

În Europa, siturile de epocă romană se numără printre cel mai bine puse în valoare monumente. În jurul lor sunt desfăşurate evenimente / spectacole, ateliere menite să introducă pe vizitator în spiritul epocii. Multe dintre situri au dezvoltat chiar o bază materială, destinată recuzitei, desfăşurării atelierelor.

Ca urmare a celor arătate mai sus, muzeografii judeţeni apreciază că amenajarea, în perimetrul de la Sud de castru, a unei parcări şi a unui spaţiu pentru organizarea de evenimente, spectacole, va face obiectului Castrul Roman Jidova mai vizibil. Există şi avantajul că pentru achiziţionarea terenurilor necesare, instituţia care administrează Castrul Roman Jidova are prioritate, întrucât aceste terenuri sunt în zona de protecţie a monumentului.

Documentele, întocmite şi semnate de managerul Muzeului Judeţean Argeş, lect.univ.dr. Cornel Popescu, şeful Serviciului Muzeografie, Marius Păduraru, muzeograful, specialist în epoca romană, Ion Dumitrescu, au fost însoţite şi de o schiţă de amplasare a terenurilor propuse spre achiziţionare, dar şi de numerele de telefon ale proprietarilor dispuşi să vândă. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!