Aleşii au făcut fericite câteva familii de câmpulungeni cărora aşteptarea le-a fost răsplătită cu locuinţa solicitată. Administraţia PSD „recidivează” în privinţa atribuirii spaţiilor locative în grup, ca gestul să fie perceput electoral cum se cuvine, şi nu pe măsura disponibilizării unui apartament, aşa cum a cerut opoziţia. În această privinţă chiar nu-l înţelegem pe primarul Liviu Ţâroiu, care pune mai presus de scurtarea chinului unor oameni dorinţa de a-şi face imagine cu patru apartamente repartizate dintr-un foc. În mod sigur, nu s-au eliberat toate în acelaşi timp, ca să aibă o scuză pentru introducerea lor cu lotul la vot, ci au devenit vacante pe parcurs. Anul trecut, şeful Executivului a procedat la fel, fiind atenţionat că nu este moral, în primul rând, să ţină apartamentul gol până strânge mai multe, ca să le atribuie pe toate o dată, din raţiuni electorale. Una este să spui „am dat o locuinţă” şi altfel sună „am dat patru locuinţe”, deşi, într-un final, acelaşi lucru este, fie că se aprobă în timpul a patru şedinţe, fie că se aprobă într-o şedinţă, aşa cum a fost programat să se întâmple la întrunirea consilierilor municipali în şedinţa ordinară aferentă lunii septembrie. În continuare ne vom referi la propunerile subalternilor primarului implicaţi în problematica socială a municipiului, propuneri cărora li s-a găsit o formă concretă cu ajutorul aleşilor desemnaţi în comisia de repartizare a locuinţelor Primăriei.
Femei singure şi familii cu copii, mulţumite cu locuinţe modeste
Primul proiect din această categorie, care a rezolvat o doleanţă locativă, a privit o locuinţă socială aflată la etajul 1 al scării C a blocului 17, scara modernizată a celui mai mizer imobil din Câmpulung. Din 21 decembrie 1999, o deţinea în chirie Elena Şerbănel, căreia, conform propunerii comisiei însărcinate cu rezolvarea cererilor de case ale cetăţenilor, i-a fost reziliat contractul de închiriere. Estera Stămoiu, Sergiu Cicu şi Bogdan David, membrii Comisiei Sociale, ajutaţi în analizarea dosarelor de locuinţe de angajaţii Primăriei, Nicolae Crânguş, Cătălin Bădiţa, Mihaela Barbu şi Florin Adam, ultimul cu rol de secretar al comisiei de repartizare a spaţiilor locative disponibile, au găsit persoana îndreptăţită să primească apartamentul. George Călin, un cetăţean care stă la casă, pe strada Gheorghe Doja, şi care avea cerere din 5 iunie 2014. Faţă de alţii, omul n-a aşteptat decât trei ani ca să beneficieze de un acoperiş deasupra capului, în condiţii sociale, adică la o chirie simbolică. Capul familiei a apelat la sprijinul autorităţilor locale, deoarece – cităm din materialul prezentat aleşilor şi mass-media – „spațiul pe care îl ocupă nu îndeplineşte condițiile necesare de locuit pentru o familie formată din trei persoane.”
Comisia compusă din reprezentanţi ai Executivului şi Legislativului s-a întrunit într-o şedinţă pe 19 septembrie, iar concluziile la care au ajuns membrii ei au stat la baza proiectului de hotărâre inclus în mapa cu documentaţia înaintată spre studiu componenţilor Consiliului Local, pentru şedinţa programată ieri după amiază. Astfel, s-a propus rezilierea vechiului contract din 1999 şi repartizarea locuinţei sociale din „17” familiei lui George Călin, formată din trei persoane, doi adulţi şi un copil.
Pe 13 martie 2017, Mihaela Lăcrămioara Florescu a depus o cerere la Primărie, prin care a solicitat să i se schimbe locuinţa din blocul 26, etajul 1, din Vişoi, cu una mai mică. Practic, femeia – persoană singură – voia un schimb de locuinţă, întrucât veniturile îi erau suficiente întreţinerii. În aceeaşi şedinţă de comisie din 19 septembrie, s-a identificat o posibilitate de rezolvare a cerinţei locatarei, care va fi mutată într-o garsonieră din blocul 9, scara B, etajul 3. Ca să se producă acest transfer, aleşilor li se cerea să aprobe rezilierea a două contracte de închiriere: cel al Mihaelei Lăcrămioara Florescu, încheiat cu Primăria pe 11 septembrie 2003, şi cel al lui Nicolae Bivol, căruia i se repartizase pe 13 iunie 2001 garsoniera atribuită solicitantei de la care a pornit acest demers.
Tot despre o femeie singură, solicitantă de locuinţă, este vorba şi în cele ce urmează. Nicolina Marcu, cu domiciliul pe strada George Topârceanu, blocul C2, s-a adresat, pe 25 august 2015, Primăriei Câmpulung, în ideea de a fi ajutată cu un spaţiu de locuit social, motivând că nu are unde să stea. După doi ani de aşteptare, Comisia Socială a găsit o cale de a da curs cererii acesteia, repartizându-i o garsonieră socială, tot în blocul 9, pe scara B, la etajul 4. Înainte, însă, se solicita votul Consiliului Local pentru rezilierea contractului de închiriere din 13 iunie 2001, încheiat de Primărie cu Ion Cojocaru.
Cea de-a patra repartiţie propusă spre aprobare, la dezbaterea de ieri după amiază, a fost posibilă datorită eliberării unei garsoniere situate pe scara A a blocului 17, după mutarea chiriaşului de aici, Dragoş Viorel Niţu, într-un spaţiu mai potrivit nevoilor sale de persoană cu probleme de sănătate. Şi om sănătos să fii, ai toate şansele să capeţi o boală locuind pe o aspirantă la podium în topul celor mai mizerabile scări de bloc din Câmpulung. Pentru cei care n-au intrat niciodată pe scările A şi B ale blocului 17, precizăm că prima senzaţie care te încearcă de cum ai făcut primul pas este de a-ţi vărsa conţinutul stomacului, odată ce ţi-a pătruns în nări mirosul de igrasie, urină şi resturi descompuse. Exclus ca un om obişnuit să trăiască în curăţenie să se adapteze unor condiţii de „cocină”, căci aşa se prezintă scara cu pricina, pe care sunt nevoiţi să locuiască Petre Alin Marinescu, împreună cu Virginica Minodora Odoviciuc şi fiul Petre Alex Marinescu. Garsoniera de la 4 este atât de strâmtă încât ai impresia că n-ai aer, om singur, darămite trei!
Nevoia, însă, şterge nazurile, care, în cazul petentului, ne îndoim că au existat, de vreme ce el şi ai lui tot acolo locuiau, adică la etajul 4 al blocului 17, dar la apartamentul 92. Or repartiţia era la acelaşi nivel, pentru apartamentul 84. Pe 24 octombrie 2016, când a depus cererea la Primărie, Petre Alin Marinescu a motivat că spaţiul pe care îl deţine nu îndeplineşte condiţiile necesare de locuit pentru o familie formată din trei persoane. Afirmaţie valabilă şi pentru spaţiul pe care îl va primi, care este la fel de neîncăpător. Amândouă pot să satisfacă nevoile de spaţiu a trei membri, câţi numără familia rezolvată de aleşi la întrunirea de ieri. Cum relatarea acestui material a avut loc înaintea dezbaterilor, din cauza orei de închidere a ediţiei, sperăm că a fost rezolvată, mai cu seamă că liderul opoziţiei liberale este membru în Comisia Socială, care a propus şi coordonat realizarea acestor repartiţii.