24.6 C
Campulung Muscel
10/09/2024

Angajaţii de la „Dinicu Golescu”, primii în topul reclamanţilor în procesele cu şcolile şi Primăria

După numărul consistent de reclamanţi pe care îi regăsim în cauzele finalizate sau aflate în derulare la Tribunalul Argeş, înţelegem supărarea cadrelor didactice de la „Dinicu Golescu”, pe care acestea au ţinut s-o şi arate, în special oficialităţilor, prin cocardele cu inscripţia „Grevă”, purtate în piept în prima zi de şcoală. Mesajul a fost receptat de aleşi, obligaţi la capătul numeroaselor procese iniţiate de sindicat în numele membrilor săi, profesori şi colegi din personalul auxiliar, să asigure fondurile necesare achitării unor restanţe salariale. Bani au tot venit, dovadă fiind recentele rectificări ale bugetului local cu fondurile asigurate cu întârziere de minister, cu puţin timp înainte de debutul anului de învăţământ 2017-2018. Pe lângă drepturi salariale restante, şcoala trebuie să le achite şi dobândă angajaţilor, cărora li se cuvin şi astfel de despăgubiri, conform hotărârilor judecătoreşti. Cu precizarea că litigiile de acest fel au curs şi curg în continuare, după revenirea la serviciu a magistraţilor, vom prezenta în continuare cele mai „proaspete” acţiuni încheiate sau pe cale să se încheie, la Tribunalul Argeş. În această ediţie ne vom apleca asupra cererilor introduse de Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Muntenia pentru membrii săi de la Câmpulung, cu menţiunea că situaţia este aceeaşi şi la şcolile din comunele muscelene.                                         

 

=Unul dintre procesele la capătul cărora angajatorul, adică unitatea de învăţământ, a fost obligată să le plătească despăgubiri salariaţilor care l-au acţionat în judecată, a avut ca părţi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi personalul înscris în sindicatul autor al demersului. Drepturile i-au fost susţinute în instanţă de Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Muntenia, care a iniţiat litigiul în numele următorilor angajaţi: Elisabeta Anania, Adriana Daniela Bădescu, Cornel Bulea, Corina Burcea, Lorin Iosif Burtea, Liudmila Vasilievna Butoiu, Ion Calangiu, Maria Chirtoacă, Elena Ciortan, Cristinel Constantin Creţu, Violeta Florentina Dejan, Octavian Dan Dumitraşcu, Teodora Diana Dumitraşcu, Cristina Fuscel, Luiza Maria Marin Horvat, Camelia Petruţa Iacobescu, Adina Ivan, Cristina Lazarovici, Adina Leica, Anca Daniela Lovin, Florin Georgescu, Ion Manu, Mihaela Mihăescu, Laura Neguş, Iulian Nicolaescu, Elena Monica Niţu, Cornel Oarga, Maria Olteanu, Gabriela Olteanu, Manuela Oncescu, Petre Parghel, Mihaela Pieptănariu, Elena Carmen Petrescu, Constantin Petrişor, Carmen Sasu, Ana Maria Sima, Doina Maria Simescu, Vasile Sîrbu, Mihaela Stanciu, Ionel Marius Stoica, Maria Tătulea, Maria Ramona Tomoiu, Ştefan Tudosie, Nicoleta Adriana Vlădău, Pavel Zăbavă, Ecaterina Tănase, Ovidiu Ionuţ Tică, Manuela Anastasie, Ioana Arsene, Mihai Adrian Badea, Ion Busioc, Elena Caramelea, Magdalena Dunca, Claudia Alina Gava, Carmen Sătârbaşa, Georgică Şovu, Claudia Ungureanu, Elena Zăbavă, Mihai Neamţu, Viorica Bălan, Silvica Marcela Nicolae, Ion Păştin, Dorina Stoian, Mihaela Vîlcu, Mariana Băluţă, Ion Neagoe, Mihaela Palade, Florin Păştin, Gabriela Stroe, Dan Stroe, Ionel Vîlcu, Helssy Cicu, Maria Liliana Coman, Iuliana Lazăr, Romica Simion, George Deaconescu, Georgeta Vlăducă.                                

De partea cealaltă, în calitate de pârâţi, s-au aflat Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi Municipiul Câmpulung, reprezentat prin primar. Acţiunea înregistrată pe 4 mai 2017, la Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Argeş, a urmărit obţinerea de despăgubiri conform sentinţei civile din 4 iunie 2013. La acel moment, instanţa de la Piteşti a obligat Colegiul „Dinicu Golescu” „să plătească reclamanţilor, membri de sindicat, care îndeplinesc funcţia de cadru didactic sau cadru didactic auxiliar, diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite prin aplicarea Legii 330/2009, Legii 284/2010, Legii 285/2010 şi Legii 63/2011, prin raportare la Legea 221/2008, pentru aprobarea O.G. nr.15/2008, pentru perioada 01.01.2010 – 04.06.2013, în raport de perioada efectiv lucrată de fiecare dintre reclamanţi, drepturi ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.” 

„Dinicu Golescu” Câmpulung a mai fost obligat, prin hotărârea judecătorească de acum patru ani, să le achite membrilor de sindicat: Corina Burcea, Dan Octavian Dumitraşcu, Maria Tătulea, Adriana Daniela Bădescu, Diana Teodora Dumitraşcu, Ionel Marius Stoica, Elena Zăbavă, Claudia Alina Gava, Magdalena Dunca, Georgică Şovu, Ion Busioc, Mihai Adrian Badea, Ioana Arsene şi Manuela Anastasie, sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, de 15% din salariul de bază, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2010 şi 4 iunie 2013, de asemenea, actualizat cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. 

Faţă de reclamanţii Georgeta Vlăducă, Mihaela Vîlcu, Dorina Stoian, Marcela Silvica Nicolae şi Viorica Bălan, instituţia de învăţământ a fost obligată la plata sporului pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, de 10% din salariul de bază, pentru acelaşi interval precizat, tot cu condiţia actualizării sumelor în momentul stingerii lor. În vara lui 2013, municipalităţii i s-a impus să vireze şcolii fondurile necesare achitării drepturilor acordate. 

Procesul de acum patru ani a avut o urmare în 2017, şi aceasta pierdută de Colegiul „Dinicu Golescu”, obligat, pe 6 septembrie, să le plătească reclamanţilor şi daune moratorii sub forma dobânzii legale pentru sumele datorate acestora în baza sentinţei Tribunalului Argeş din 2013. Şcoala, nu Primăria Câmpulung – Municipiul Câmpulung -, faţă de care acţiunea a fost respinsă, datorează aceste dobânzi începând cu 4 iunie 2013, până în ziua plăţii efective. 

În afara acestui dosar, este pe rolul instanţei argeşene încă unul deschis de sindicat, având ca obiect calculul drepturilor salariale, pentru: Manuela Anastasie, Ioana Arsene, Adrian Mihai Badea, Adriana Daniela Bădescu, Corina Burcea, Diana Teodora Dumitraşcu, Octavian Dan Dumitraşcu, Magdalena Dunca, Claudia Alina Gava, Georgică Şovu, Ionel Marius Stoica, Maria Tătulea, Elena Zăbavă, cu prim termen pe 11 noiembrie 2017.            

 

=În primăvara acestui an, pe 4 mai, mai precis, a fost înregistrată o acţiune a aceluiaşi sindicat, pentru Nicolae Zaharia, directorul Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, împotriva şcolii pe care acesta o conduce şi a Municipiului Câmpulung. Verdictul în cauza urmărind tot calculul drepturilor salariale a fost pronunţat pe 13 septembrie 2017, la reluarea activităţii la instanţă, şi, aidoma finalităţii tuturor speţelor din aceeaşi categorie, a fost unul favorabil reclamantului. Acţiunea faţă de Municipiul Câmpulung a fost respinsă ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. În schimb, liceul a fost obligat să-i plătească managerului „diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite legal prin acordarea, cu titlu de compensaţie tranzitorie, a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de 15%, începând cu 5 iunie 2012, în măsura în care a desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii, drepturi ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.” Pentru a se evita declanşarea unui litigiu separat de acesta, pentru dobânda legală aferentă drepturilor salariale restante, cum s-a întâmplat la „Dinicu Golescu” şi nu numai, magistratul a stabilit în cadrul acestei acţiuni că unitatea de învăţământ are această obligaţie, începând cu 5 iunie 2012 şi până în ziua plăţii efective.

Exemplul directorului a fost urmat de colegele Ana Hera, Viorina Pîrlici şi Daniela Bucur, reprezentate în instanţă de Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Argeşean Muntenia, în litigiul cu Liceul Teoretic „Dan Barbilian” şi Municipiul Câmpulung, care va începe pe 10 octombrie 2017.   

 

=Altă acţiune finalizată este cea declanşată împotriva Colegiului Tehnic şi a autorităţilor municipale de către S.I.P.A.M., pentru Maria Dulamă. Municipalitatea a fost scoasă din cauză din acelaşi motiv arătat mai înainte. Colegiul Tehnic, însă, a fost pus la cheltuieli. Mai precis, are de achitat reclamantei „diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite legal prin acordarea, cu titlu de compensaţie tranzitorie, a sporului pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile de 10%, începând cu 3 octombrie 2016, în măsura în care a desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii, drepturi ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă pârâtul Colegiul Tehnic să plătească reclamantei dobânda legală aferentă acestor drepturi salariale restante începând cu 3 octombrie 2016 şi până la data plăţii efective.”  

 

=Pe 12 septembrie 2017 s-a produs deznodământul aşteptat în cazul cererii promovate de sindicat în numele a trei angajate ale Şcolii de Muzică: directoarea Crina Păun, Ionela Cerasela Ciurezu şi Antonela Enache. În sarcina uneia dintre cele două pârâte, Şcoala de Muzică, a fost impusă obligaţia achitării către reclamante a „diferenţei dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite legal prin acordarea, cu titlu de compensaţie tranzitorie, a sporului de 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru Crina Păun şi Ionela Cerasela Ciurezu, şi cu data de 25 ianuarie 2012, pentru Enache Antonela, drepturi ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.” De asemenea, în cazul trenării plăţii, unitatea datorează şi dobânda legală aferentă, începând cu datele precizate, până în momentul stingerii efective a restanţelor. În acest caz, celălalt pârât, Municipiul Câmpulung – prin primar – a fost şi el obligat să vireze unităţii de învăţământ fondurile necesare acordării acestor drepturi.                

 

Acţiuni care sunt în derulare: 

=Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, dat în judecată, alături de Municipiul Câmpulung, de Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Argeşean Muntenia în numele membrilor săi: Gabriela Victoria Cartaleanu, Carmen Elena Petrescu, Gabriela Janina Bugheanu, pentru a obţine despăgubiri în baza sentinţei civile din 20 noiembrie 2014. Acum trei ani, instituţia de învăţământ a fost obligată să plătească reclamanţilor care îndeplinesc funcţia de cadru didactic diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite prin aplicarea legilor enumerate la începutul articolului, pentru perioada 12 mai 2011 – 20 noiembrie 2014, în raport de perioada efectiv lucrată, drepturi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Primăriei i-a revenit obligaţia virării fondurilor. La trei ani distanţă s-a redeschis o acţiune legată de cea descrisă, vizând obţinerea de despăgubiri sub forma unor dobânzi aplicate sumelor datorate de şcoală. Primul termen al noului proces, care, probabil, va fi şi cel la care instanţa se va pronunţa, date fiind experienţele similare prin care au trecut alte unităţi şcolare, este programat pe 1 noiembrie 2017. 

=Pe rolul Tribunalului Argeş mai este în desfăşurare un litigiu în care sunt implicaţi angajaţi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, membri ai sindicatului iniţiator al proceselor despre care relatăm: Traian Ţuţă, Maria Căciulă, Nicuşor Oncioiu, Maria Vlăjoagă, Cornelia Mărcuşanu, Georgeta Leca şi Mioara Georgescu. Următoarea înfăţişare, după cea din 7 septembrie 2017, a fost stabilită pe 16 noiembrie. Cei enumeraţi se află, din 21 ianuarie 2014, în posesia unei hotărâri judecătoreşti, prin care şcoala a fost pusă la plata către reclamanţi a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, de 15% din salariul de bază, pentru perioada 22 februarie 2010 – 21 ianuarie 2014, în raport de perioada efectiv lucrată, actualizat cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Sarcina asigurării fondurilor revenea Primăriei. Cum, în procesul din prezent, reprezentanţilor colegiului li s-a cerut să informeze instanţa dacă cei şapte lucrează şi acum în aceleaşi condiţii în care au lucrat în perioadele în care au beneficiat de sporul de 15%, înseamnă că oamenii luptă în instanţă pentru acelaşi drept.      

=În acelaşi scop – calculul drepturilor salariale – a acţionat sindicatul amintit, în numele Marianei Amalia Bugheanu, când a chemat în instanţă Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina” şi municipalitatea reprezentată de primarul Liviu Ţâroiu. Părţile au fost citate pentru data de 9 octombrie 2017.

=Două zile mai târziu a fost fixată prima înfăţişare a procesului iniţiat de S.I.P.A.M., pentru Ionela Diaconu, împotriva Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” şi a autorităţilor locale, în vederea stabilirii şi achitării drepturilor salariale. 

=Se alătură pârâtelor Colegiul Tehnic, a cărui angajată, Păuniţa Mîzgaciu, reprezentată de sindicat, a procedat la fel, pentru recunoaşterea şi obţinerea drepturilor ce i se cuvin. Data începerii acţiunii: 2 noiembrie 2017. 

=Cerere similară introdusă de sindicat pentru Mariana Coman, care a condus la deschiderea unui proces Grădiniţei cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae” şi, la fel ca în speţele anterioare, administraţiei publice locale, care asigură fondurile pretinse în instanţă de salariaţii şcolilor. Solicitarea va fi tranşată, cel mai probabil, la primul termen, din 24 octombrie 2017. 

=Şi tot împotriva Grădiniţei cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae” au acţionat salariatele Maria Munteanu şi Violeta Tonghioiu, reprezentate de sindicatul ale cărui membre sunt. Termenul de începere a acţiunii a fost fixat pe 5 octombrie 2017.     

=În aceeaşi zi sunt citaţi să se prezinte în faţa magistratului de la Piteşti apărătorii Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu” şi ai Primăriei, instituţii acţionate în judecată de S.I.P.A.M., în numele lui Gheorghe Ghinescu şi al Simonei Elena Voiculescu. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!