1.7 C
Campulung Muscel
19/03/2025

Numărul construcţiilor rudarilor oprite de instanţă, la cererea stareţului de la „Cetăţuia”, a ajuns la cinci. La toamnă încep procesele pentru demolare

Stareţul Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă” îşi ţine cuvântul de a-i chema la judecată pe toţi consătenii din vale, care s-au făcut stăpâni pe proprietatea Bisericii, unii dintre aceştia continuând chiar şi după punerea în posesie a monahilor, cu executorul judecătoresc, să ridice case mai spaţioase decât bojdeucile părinteşti. Cine a avut drum spre Târgovişte a remarcat înmulţirea construcţiilor ridicate după lărgimea pungii întreprinzătorilor, care, cum le arde şandramaua, cum cade stânca pe ea, cum le-o ia gârla ori cum pică singură, de veche şi mucegăită, cum ridică alta! Nemaisuportând insulta vecinilor apăraţi în faţa autorităţilor de veşnica scuză că nu ştiu carte, deci, nu cunosc legea, care îi obligă să respecte proprietatea altuia, după cum n-o cunosc nici pe cea referitoare la construcţii, părintele Modest Ghinea a început, în 2017, o serie nouă de procese, după ce, în urmă cu cinci ani, a câştigat în faţa rudărimii de la Valea Cetăţuii, statornicită în situl dacic, dreptul de a-i lăsa în deplină proprietate şi posesie terenul pe care s-a întins o parte a satului pasat între autorităţile de la Stoeneşti şi Cetăţeni, ultimele, dispuse să se lipsească şi de mănăstire, doar ca să scape de rudari. Deşi la alegeri au fost buni. 

Dacă în privinţa caselor construite de părinţii şi bunicii actualilor ocupanţi să zicem că există o urmă de înţelegere, căci aşa erau timpurile – n-aveau acte nici românii, darămite minoritarii romi! -, în schimb, n-ai ce să înţelegi şi să tolerezi la cei care continuă extinderea cătunului pe ruinele străvechii aşezări dacice. Chiar şi după ce aşezământul de cult a fost împroprietărit oficial, deci, nu sunt dubii în privinţa dreptului conferit de titluri şi hotărâri judecătoreşti. După această gândire, că, dacă nu-i poate mişca din loc pe cei care au prins rădăcini pe domeniul său, măcar să oprească întinderea necontrolată a etnicilor care au compromis monumentul istoric, merge şi stareţul Modest Ghinea, care, după primele două verdicte favorabile obţinute în litigiile de stopare a construcţiilor „proaspete”, continuă „cruciada” cu rudarii. 

În această vară, pe rolul Judecătoriei Câmpulung au fost înregistrate şi alte dosare, în afara celor soluţionate în sensul celor cerute de administratorul complexului monahal, dosare prin care se urmăreşte tot obligarea pârâţilor de către instanţă să sisteze de îndată lucrările. Deziderat completat cu demolarea construcţiei întreprinse chiar după ce Mănăstirea „Cetăţuia Negru Vodă” a intrat în drepturile de proprietar al zonei istorice, din care mare minune să se mai poată salva ceva! Dacă, în ignoranţa lor nemărginită şi distrugătoare, şi-au aşezat latrina pe altarul vechii biserici dacice! Aşadar, pierderi irecuperabile, în faţa cărora autorităţile în domeniul Culturii asistă precum muta în păpuşoi. 

Printre cei care au pierdut, în această vară, acţiunea deschisă de gestionarul averii mănăstireşti se numără: Mărunţelu Cosmin Vasile şi Puicuş Adrian, împotriva cărora, pe 2 august 2017, reclamantul a obţinut, pe calea unei ordonanţe preşedinţiale, sistarea lucrărilor de construire pe terenul aparţinând mănăstirii, conform titlului de proprietate din 11 februarie 2009. În aceeaşi situaţie se află Mărunţelu Raj Ariton, a cărui construcţie a fost oprită provizoriu în aceeaşi manieră, pe 28 iunie 2017. Măsurile de oprire a construcţiilor sunt provizorii, până la soluţionarea dosarelor în care rudarii au fost daţi în judecată pentru încetarea definitivă a lucrărilor şi, mai mult, pentru demolarea a ceea ce au reuşit să ridice până la data la care s-au trezit citaţi să se prezinte la proces. Perdanţii datorează fiecare, numai pentru acţiunile rapide, prin care le-a fost stăvilit elanul imobiliar, cheltuieli de judecată în valoare de 520 de lei. Sumele se vor dubla de „căciulă”, căci urmează acţiunile principale, cele prin care călugării urmăresc să scape de şantierele nou deschise pe pământurile lor. 

A intrat în această fază Tudoroiu Ghiocel, oprit, pe 22 mai 2017, cu ordonanţă preşedinţială, să construiască, al cărui litigiu pentru demolare începe pe 4 octombrie. Înaintea lui a trecut printr-o experienţă similară Cornea Sorin, a cărui casă a rămas la stadiul în care a ajuns la data de 17 mai 2017, când s-a pronunţat hotărârea de sistare a lucrărilor. În cazul său, procesul pentru demolare începe pe 13 septembrie 2017.  „E.M.”  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!