Vineri, 10 mai 2019, s-a stins din viaţă medicul Mircea Constantinescu, “Cetăţean de Onoare” al Municipiului Câmpulung, distincţie primită în anul 2010, alături de inginerul Gheorghe Badea şi de cercetătorul ştiinţific Raluca Ioana Van Staden (Ştefan). Renumitul doctor era născut la 21 iunie 1922, în Câmpulung şi, în urma cursurilor de specializare şi perfecţionare, a devenit doctor în medicină şi chirurgie şi a obţinut titlul de medic primar de hematologie laborator, medic specialist de hematologie clinică, medic primar de laborator clinic, medic de competenţă în diagnosticul citologic şi histologic în boli de sânge şi ale cancerului, dedicându-şi întreaga viaţă medicinei, dar şi studiului.
Începând din anul 1950, timp de trei decenii, a coordonat activitatea Centrului de Transfuzie Câmpulung, considerat la acea vreme unul dintre cele mai bune din ţară. „Eu nu am făcut ceva deosebit, am făcut ce ar trebui să facă orice om în viaţa lui. Eu am fost de un principiu în viaţă: nu există „nu se poate”, nu există „nu vreau”. Dacă vrei să faci un lucru, îl faci, dacă nu vrei să îl faci, nu îl faci. Am avut norocul să am în jurul meu oameni entuziasmaţi şi doritori să facă ceva deosebit. Pe linie profesională, am fost, timp de 30 de ani, directorul Centrului de Transfuzie Câmpulung şi am ajuns ca acesta să fie cea mai renumită unitate sanitară de acest profil din ţară, încât atunci când veneau delegaţii străine la Bucureşti, pe linie de hematologie, erau trimise la Câmpulung să vadă cum este organizată reţeaua de hematologie şi transfuzie în ţară. Aşa de apreciată era unitatea.”, ne-a declarat Mircea Constantinescu în 2014, când a fost omagiat la Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, la 92 de ani. Atunci, Mircea Constantinescu, pentru întreaga sa activitate în domeniul medical, dar şi artistic-cultural, şi pentru aportul său la dezvoltarea în aceste ramuri a Câmpulungului, a primit din partea instituţiei o plachetă prin care i s-a conferit titlul de „senior al culturii, ştiinţelor şi artei”.
Datorită cunoştinţelor medicale, împletite cu o activitate de cercetare multilaterală, Mircea Constantinescu a publicat lucrări de semnificaţie majoră, atât în domeniul medical, cât şi în cel cultural-artistic, din care amintim „Fructele şi sănătatea”, „Fitoterapie – Plantele şi importanţa lor în practica medicală”, „Arta plastică la Câmpulung-Muscel” şi „Din istoria medicinei şi a farmaciei în zona Muscelului”, lucrare a cărei ediţie revăzută, adăugită şi actualizată a apărut în preajma aniversării a 92 de ani a medicului.
Dumnezeu să-l ierte!