Autorităţile au găsit o modalitate, deocamdată, din gură, de a da un iz de corectitudine menţinerii în locuinţele sociale a unor cetăţeni cu venituri grase, care n-au ce să mai caute în casele pentru nevoiaşi. În cazul unora, ne îndoim că aveau ce să caute de la bun început, Primăria făcându-i beneficiari de apartamente destinate săracilor pe amărâţi închipuiţi. După cum ştie toată lumea, şi pentru sărmanii reali, şi pentru cei falşi, comunitatea locală suportă o parte din chiriile acestora. Asta pentru că bugetul local le subvenţionează şederea în locuinţele Primăriei, din care, dacă instituţia ar fi corectă, i-ar scoate după verificarea veniturilor actuale, care, în unele cazuri, le depăşesc pe ale dumneavoastră, celor care le plătiţi chiria din propriul buzunar. În spaţiile locative stau cetăţeni cu salarii atât de mari, încât îşi permit fără probleme să închirieze, chiar să cumpere de pe piaţa liberă. Dar de ce să se complice, dacă proprietara nu le cere mai nimic, chiriile fiind de ordinul zecilor de lei? Aşadar, sume simbolice, care nu se simt la portofelul unui bugetar cu leafa stimulată vârtos de actuala guvernare. Chipurile, pentru aceştia, slujbaşii Primăriei vor să le recalculeze chiriile pe măsura câştigurilor, fiind de preferat să le perceapă preţul corect, decât să-i roage să elibereze spaţiile ocupate necuvenit.
Primăria nu-i dă afară, dar îi pune să plătească corect
O formalitate care se repetă la anumite intervale, pe măsură ce expiră perioadele contractelor Primăriei cu chiriaşii săi, constă în prelungirea acestor documente. Prelungire care este obligatoriu să treacă prin Consiliul Local, ceea ce s-a întâmplat la şedinţa din 29 noiembrie 2018. Dacă, în cazul ANL-urilor, prelungirile intervin anual, căci aşa prevede legea, pentru locuinţele sociale, actele se încheie cu o durată de cinci ani, pe baza declaraţiei de venituri şi a actelor doveditoare necesare. Faţă de votul dat acum cinci ani, au apărut câteva modificări. De pildă, în hotărârea din 19 decembrie 2013, se impunea precizarea cuantumului total al chiriei lunare, pentru suprafaţa utilă. Potrivit celei mai recente aprobări, trebuie să se specifice cât din totalul chiriei suportă locatarul şi cât suportă bugetul local. „Nivelul chiriei nu va depăşi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenţa până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde este situată locuinţa socială.”, prevede hotărârea de la finele lunii trecute.
Altă modificare vizată prin norma proaspăt adoptată face referire la neplata în termen a chiriei, care „atrage o penalizare de 0,1% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmează celei în care suma a devenit exigibilă, fără ca majorarea să poată depăşi totalul chiriei restante.” În hotărârea veche, penalizarea era de 0,5%.
În plen… vorbărie multă, orăcăială şi mai multă, fără o finalitate constructivă. Chit că Liviu Ţâroiu a anunţat una, care mare mirare să nu fie o vorbă aruncată pentru calmarea agitaţilor din Consiliu. Şi anume că saltă nivelul chiriei pentru cei care câştigă bine. Aşadar, admite şi el că între sociali sunt unii care n-au ce căuta în blocurile destinate câmpulungenilor cu un statut social modest. Culmea sfidării celor care n-au şi chiar ar merita o locuinţă din această categorie este cum le prelungeşte contractele, pe chirii ridicole, când ei sunt obligaţi să aducă acte cu veniturile!
„Prelungirea contractelor nu înseamnă că nu se pot revizui cuantumurile chiriilor, susţine directoarea economică Violeta Iarca. Legea obligă, la stabilirea chiriilor, să se ia în calcul veniturile. În situaţia în care intervin modificări asupra veniturilor, cel care locuieşte în chirie trebuie să vină şi să declare acest lucru, ca să i se recalculeze chiria. Prelungirea înseamnă că el rămâne, o perioadă de cinci ani, în acel apartament.”
Pe motiv că locatarul n-o să simtă constrângerea unei perioade mai scurte a contractului – adică dacă e rău-platnic de fel, aşa rămâne şi un an, şi cinci ani -, a rămas aşa cum a dorit Executivul: contracte pe cinci ani, căci înnoirea anuală însemna – îl cităm pe primar – „o muncă infernală” pentru subalternii săi. Şi chiar să-l fi avut pe un an, fără instanţă, Primăria nu se poate „debarasa” de chiriaş. Nu că ar fi făcut-o până acum, cu tot deranjul cauzat Judecătoriei Municipale, care emite hotărâri favorabile Primăriei, dar Primăria nu-i scoate afară din locuinţele sale. Dacă Primăria ar fi cu adevărat fermă, tot aşa reziliază un contract încheiat pe un an şi unul pe cinci ani. Dar n-o face, chinuindu-i pe vecinii chiriaşului restanţier peste tot, atunci când locuinţa Primăriei este plasată într-un bloc obişnuit, nu pe o scară sau un imobil al său, cum sunt blocurile 9, 10 şi 17.
Cu toată insistenţa opoziţiei de scurtare a duratei, cu efect psihologic pentru chiriaşi, care, presaţi de un termen mai scurt şi controlaţi mai des de angajaţii de la Direcţia Socială, nu vor mai rămâne, chipurile, datori, ce voia tabăra adversă lui Liviu Ţâroiu nu concordă cu legea. „Ordonanţa 40/1999 privind protecţia chiriaşilor spune clar: contractele de închiriere se prelungesc de drept pe o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare.”, le-a citit din lege Lucreţia Mitoi, şefa Serviciului Administrare Venituri Persoane Fizice şi Juridice.
„Noi vorbim acum despre contractele care expiră.”, a intervenit Violeta Iarca în mijlocul discuţiei despre restanţieri, care ar beneficia de prelungiri la fel ca bun-platnicii. „Nu sunt toate contractele pentru locuinţele sociale. Dacă noi vom stabili, prin hotărâre de Consiliu, alt termen pentru aceste contracte, o să ne confruntăm cu altă problemă. Contractele în derulare, pentru locuinţele sociale, care au termen cinci ani.”, a invocat şefa Economicului o situaţie care, legal, nu era posibilă, de vreme ce durata de cinci ani este bătută în cuie.
Singura remarcă de bine îi priveşte pe locatarii care nu se mai încadrează la social. În cazul în care s-au încadrat vreodată. „În mod normal, ar trebui să iasă din locuinţele sociale, susţine Liviu Ţâroiu, care nici el nu crede că va aplica vreodată această măsură. În schimb, se gândeşte să schimbe statutul locuinţei ocupate de aşa-zişi sociali, care, în realitate, îşi permit chirii normale. „S-o scoatem de la locuinţele sociale şi să plătească chirie normală, aşa cum plătesc alţi chiriaşi.”, este varianta convenabilă propusă de primar, a cărei aplicare ar denota un dram de bun simţ al autorităţilor faţă de câmpulungenii care subvenţionează chirii pentru săraci prefăcuţi.
Situaţia locuinţelor ocupate de chiriaşi sociali, pentru care a intervenit prelungirea contractelor cu încă cinci ani, se prezintă astfel:
Blocul 9, strada General Simonescu, nr.10
=Spătăruş Diana (scara B, etaj 1, apartament 10, contract din 5 ianuarie 2009); data expirării 5 ianuarie 2019;
=Neagoe Răzvan Ionuţ (scara B, etaj 2, apartament 19, contract din 1 octombrie 2014); data expirării 1 octombrie 2019;
=Gedroyc Elena şi Antoanela (scara B, etaj 3, apartament 26, contract din 1 iunie 2014); data expirării 1 iunie 2019;
=Pantilie Gabriela Florina (scara B, etaj 3, apartament 27, contract din 1 octombrie 2014); data expirării 1 octombrie 2019.
Blocul 10, strada General Simonescu, nr.7
=Botezatu Stela (scara A, etaj 2, apartament 12, contract din 9 aprilie 2014); data expirării 9 aprilie 2019;
=Golumbeanu Bianca Cristina (scara A, etaj 3, apartament 21, contract din 2 decembrie 2004); data expirării 2 decembrie 2019;
=Călin Mariana (scara B, etaj 1, apartament 10, contract din 1 iunie 2004); data expirării 1 iunie 2019.
Blocul 17, scara C, strada Emil Gârleanu, nr.12
=Bărdiganu Filofteia (scara C, parter, apartament 1, contract din 29 decembrie 1999); data expirării 29 decembrie 2019;
=Pătru Marinel Corneliu (scara C, parter, apartament 3, contract din 1 iunie 2004); data expirării 1 iunie 2019;
=Bejan Domnica Elena (scara C, parter, apartament 6, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Pătrăşcoiu Ion (scara C, etaj 1, apartament 9, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Stroe Dorina (scara C, etaj 1, apartament 10, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Crîmpiţă Elena (scara C, etaj 1, apartament 12, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Mateiu Dorel (scara C, etaj 1, apartament 13, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Mitu Ion (scara C, etaj 1, apartament 15, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Sandu Miron (scara C, etaj 1, apartament 16, contract din 23 decembrie 1999); data expirării 23 decembrie 2019;
=Lăzărică Mihaela (scara C, etaj 2, apartament 19, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Rotăreasa Cristian (scara C, etaj 2, apartament 20, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Unguroaica Constantin (scara C, etaj 2, apartament 21, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Bănică Marius (scara C, etaj 3, apartament 23, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Guţă Ionică (scara C, etaj 2, apartament 27, contract din 21 decembrie 1999); data expirării 21 decembrie 2019;
=Dragomir Costinel (scara C, etaj 3, apartament 28, contract din 1 octombrie 2014); data expirării 1 octombrie 2019.