În precedentele relatări despre lefurile dublate ale angajaţilor Primăriei, care au luat, nu glumă, căci aveau de unde, de vreme ce câmpulungenii au fost daţi ca exemplu de buni contributori la buget de fiecare primar care s-a perindat la conducerea Câmpulungului, am punctat doar suplimentele din categoria stimulentelor aplicate salariilor de bază. Stimulente care, aşa cum am precizat, fără nicio exagerare, ajung la nivelul unei chenzine încasate în mod obişnuit de un lucrător în sectorul privat. În această ediţie ne vom referi şi la alte categorii de beneficii prevăzute în Regulamentul propriu al Municipiului Câmpulung, de aplicare a prevederilor articolului 11 din Legea-cadru nr.153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi stabilirea salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”, utilizate în cadrul aparatului de specialitate al primarului, aparatului permanent al Consiliului Local şi în serviciile publice subordonate acestora. Aşadar, ceea ce vom prezenta în continuare reprezintă fragmente extrase din regulamentul care le-a permis bugetarilor din Primărie să-şi tragă salarii ca din Cornul Abundenţei.
Bonusuri de 50% pentru angajaţii implicaţi în proiecte cu finanţare europeană!
În categoria „alte drepturi salariale” intră drepturile salariale pentru activitatea de control financiar-preventiv şi cele pentru activitatea prestată în proiectele finanţate din fonduri europene. Regulamentul prevede că „personalul care exercită activitatea de control financiar-preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10%.”
Cât despre celelalte bonusuri reglementate prin documentul propriu al Primăriei, care a lovit în restul categoriilor de salariaţi din Câmpulung, sub pretextul că, mărindu-le salariile, încurajează consumul, deci, le cresc vânzările privaţilor, „personalul nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază cu 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect şi se acordă numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene.”
Indemnizaţie de hrană nu numai pentru poliţiştii locali
Până acum, beneficia de normă de hrană doar ineficienta Poliţie Locală, ai cărei salariaţi luau, în completarea retribuţiilor lunare, între 900 şi 1.200 de lei! „Începând cu 1 decembrie 2018 – redăm din regulamentul votat de Consiliul Local la şedinţa din 27 iulie 2017 -, ordonatorii de credite acordă lunar indemnizaţii de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu excepţia personalului Poliţiei Locale, care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
Sporurile la care are dreptul bugetărimea din Primărie
Să vedem în continuare ce sporuri au dreptul să încaseze angajaţii Primăriei Câmpulung, aşa cum au fost ele prevăzute în regulamentul care stă la baza salariilor „tunate”, acordate începând cu 1 iulie 2017.
Sporul pentru munca de noapte
Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea între orele 22.00 şi 06.00 beneficiază, pentru orele lucrate în acest interval, de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Sporul pentru munca suplimentară
Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum şi munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate. Plata muncii în condiţiile precizate anterior se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic în scris, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii.
Sporul pentru condiţii de muncă
Funcţionarii publici beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor funcţionarilor publici, în limita prevederilor regulamentului elaborat potrivit art. 23 din Legea cadru nr.153/2017, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
Personalul contractual beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.
Sporuri şi drepturi salariale specifice
Funcţionarii publici au următoarele drepturi prevăzute de alte acte normative, al căror cuantum se suportă de la bugetul local: indemnizaţie stabilită pentru activităţi suplimentare la care sunt desemnaţi să participe în cadrul unor comisii organizate în condiţiile legii şi alte drepturi care nu sunt de natură salarială stabilite în condiţiile legii.
N-au fost uitate premiile, primele şi indemnizaţia de vacanţă
Ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut, gradaţiile şi soldele de comandă/salariile de comandă, indemnizaţiile de încadrare şi indemnizaţiile lunare aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, sub condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget.
Premiile de excelenţă se pot acorda în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor. Premiile de excelenţă individuale lunare nu pot depăşi, anual, două salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată (…).
Începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă. Valoarea anuală a indemnizaţiei de vacanţă este la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
La cât ajunge salariul unui poliţist local
Deocamdată, indemnizaţia de hrană de care vor avea parte şi restul angajaţilor din Primărie se acordă doar lucrătorilor Serviciului Poliţia Locală, sub forma unor sume lunare care variază între 900 şi 1.200 de lei. Să vedem în continuare la cât ajung salariile poliţiştilor locali cu acest supliment controversat, care a fost acordat cu condiţia eficientizării activităţii într-un domeniu a cărui desfiinţare este luată în calcul la nivel naţional. Semn că sectorul cu pricina scârţâie peste tot, nu doar la Câmpulung, unde, efectiv, comunitatea ţine în cârcă zeci de salariaţi care pot foarte bine să lipsească din grila instituţiei.
Nicolae Dragoş Emilian, şef serviciu (grad profesional II, studii superioare, gradaţia 3): 4.870 lei + 900-1.200 lei; total 5.770-6.070 lei;
Compartiment Protecţia Mediului
Bâlă Viorela (poliţist local superior, studii superioare, gradaţia 3): 4.140 lei + 900-1.200 lei; total 5.040-5.340 lei;
Compartiment Activitate Comercială
Ghiţă Auraş (poliţist local principal, studii superioare, gradaţia 4): 3.502 lei + 900-1.200 lei; total 4.402-4.702 lei;
Compartiment cu Atribuţii pe Linie de Evidenţa Persoanelor
8Manole Gheorghe Adrian (poliţist local asistent, studii superioare, gradaţia 5): 3.290 lei + 900-1.200 lei; total 4.190-4.490 lei;
Compartiment Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal
8Bratu Georgeta Emanuela (poliţist local superior, studii superioare, gradaţia 4): 4.350 lei + 900-1.200 lei; total 5.250-5.550 lei;
Compartiment Circulaţie pe Drumurile Publice
8Ciurea Constantin (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Lupaşcu Cătălin Ion (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Popa Ion (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Dîmboviceanu Mihai Bogdan (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 2): 2.653 lei + 900-1.200 lei; total 3.553-3.853 lei;
8Bălălău Constantin (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Chiorcea Nicolae (poliţist local principal, studii superioare, gradaţia 5): 3.590 lei + 900-1.200 lei; total 4.490-4.790 lei;
8Cîndea Răzvan Ionuţ (poliţist local principal, studii superioare, gradaţia 3): 3.417 lei + 900-1.200 lei; total 4.317-4.617 lei;
8Grecu Ion Dan (poliţist local principal, studii medii, gradaţia 3): 2.555 lei + 900-1.200 lei; total 3.455-3.755 lei;
8Negreanu Marian (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Oancea Cătălin Ion (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Stancovici Mihăiţă Antonel (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Vătăşescu Valentin (poliţist local asistent, studii superioare, gradaţia 5): 3.290 lei + 900-1.200 lei; total 4.190-4.490 lei.
Compartiment Ordine, Linişte Publică şi Pază a Bunurilor
8Chira Ion Robert (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 5): 2.927 lei + 900-1.200 lei; total 3.827-4.127 lei;
8Rădulescu Octavian Dan (poliţist local superior, studii medii, gradaţia 4): 2.856 lei + 900-1.200 lei; total 3.756-4.056 lei;
8Beck Ursea Laszlo (agent pază, studii medii, gradaţia 4): 2.246 lei + 900-1.200 lei; total 3.146-3.446 lei;
8Boarţă Alin Marius (agent pază, studii medii, gradaţia 3): 2.191 lei + 900-1.200 lei; total 3.091-3.391 lei;
8Borţoi Dănuţ (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Colţ Rîndunel Cosmin (agent pază, studii medii, gradaţia 4): 2.246 lei + 900-1.200 lei; total 3.146-3.446 lei;
8Coman Dumitru Dan (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Florescu Petrişor (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Guţă Constantin Alin (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Ilincescu Ion (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Jinga Petruţ (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Krizsala Petrilena (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Liţă Ion Adrian (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Muşat Cristinel Gheorghe (agent pază, studii medii, gradaţia 4): 2.246 lei + 900-1.200 lei; total 3.146-3.446 lei;
8Neacşu Vasile Cătălin (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Pîrvu Gheorghe (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Rizoiu Marian (agent pază, studii medii, gradaţia 4): 2.246 lei + 900-1.200 lei; total 3.146-3.446 lei;
8Stăvaru Virgil Laurenţiu (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Sava Ion (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei;
8Stroescu Ştefan Cosmin (agent pază, studii medii, gradaţia 5): 2.302 lei + 900-1.200 lei; total 3.202-3.502 lei.