22/03/2025

Potrivit directorului Stănescu, în noaptea de după tragicul accident de la Valea Urdii, Mobilizare exemplară, misiune îndeplinită, la „Municipal”

Conducerea Spitalului Municipal Câmpulung a organizat, miercuri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost prezentat modul în care s-au derulat evenimentele în unitatea medicală după groaznicul accident din noaptea de 29 spre 30 iunie, în care au fost implicaţi 13 militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, şi o serie de clarificări legate de anumite aspecte şi opinii care au circulat în spaţiul public. Alături de directorul spitalului, medicul Grigore Stănescu, la întâlnirea cu jurnaliştii au mai participat dr. Cristina Ghica, medic primar, şef Laborator Radiologie şi Imagistică Medicală, dr. Mihai Nedelcu, medic primar chirurg, dr. Florin Bălăceanu, medic specialist urgentolog, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe, asist. Florin Pană, directorul de îngrijiri medicale şi, din afara spitalului, primarul Liviu Ţâroiu.

Cod galben la Spitalul Municipal

Toţi cei prezenţi au ţinut să sublinieze promptitudinea, dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă cadrele medicale în gestionarea acestei situaţii de urgenţă inedite, catalogată de cod galben la „Municipal”, lucru apreciat şi la nivel mai înalt, după cum a precizat directorul Stănescu. „Alerta a fost transmisă de la Prefectura Argeş şi de la Direcţia de Sănătate Publică. Conform estimărilor numărului de victime, la nivelul spitalului s-a dat alertă de cod galben. Conform unor proceduri interne, asta înseamnă mobilizarea de resurse suplimentare, în primul rând, la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi nu numai. La această acţiune au participat, în egală măsură, şi serviciile paraclinice, respectiv Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, Laboratorul de Investigaţii Clinice, Farmacia şi personalul administrativ. Eram pregătiţi cu săli de operaţie în eventualitatea în care s-ar fi pus problema unor intervenţii de maximă urgenţă. Mobilizarea a fost, nu numai din punctul meu de vedere, ci şi al celor care au venit din afara oraşului şi a judeţului, una extraordinară. În afară de mobilizarea pe care am făcut-o noi, ţinând cont de acest cod galben, au fost cadre medicale care au venit nechemate, personal superior, mediu şi auxiliar. A fost prezent domnul doctor Marius Georgescu, şeful Laboratorului de Transfuzii Sangvine, pentru că, în acele momente, au fost colegi ai militarilor care urmau să vină şi care şi-au manifestat dorinţa de a dona sânge. La fel, o prezenţă imediată a fost cea a primarului, a viceprimarului, a reprezentanţilor Poliţiei Locale şi Jandarmeriei. Permanent s-a păstrat legătura cu SMURD-ul, cu Serviciul de Ambulanţă, cu Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică. Compartimentul de Primiri Urgenţe a dispus de toate mijloacele materiale şi umane şi, astfel, misiunea umană a fost îndeplinită. Transferul victimelor s-a realizat la cererea Ministerului Apărării Naţionale, dar spun că şi Spitalul Municipal Câmpulung putea asigura intervenţii, dacă ar fi fost cazul. Pentru noi, mulţumirile şi aprecierile care ne-au fost transmise au însemnat foarte, foarte mult, ţinând cont de categoria a IV-a a spitalului. Aprecieri am primit şi din partea conducerii Spitalului Militar Central de Urgenţă din Bucureşti, respectiv din partea doamnei director medical, profesor doctor Jinga, şi a domnului doctor Barbilian, şeful Secţiei Ortopedie. Nu am avut decât cuvinte de apreciere, nu am fost flataţi, ci a fost strict realitatea pură. La fel, secretarul de stat Arafat, care şi-a cerut scuze că a plecat şi nu a apucat să salute colectivul spitalului, mi-a transmis aprecierile şi mulţumirile sale prin telefon.”, a declarat directorul Grigore Stănescu.

„ A fost o seară neaşteptat de organizată”

Chirurgul Mihai Nedelcu consideră că totul a decurs normal, în condiţiile în care cadrele medicale implicate în această operaţiune au răspuns cu promptitudine mobilizării şi au putut să se desfăşoare fără a fi stingheriţi de cineva. „Îmi felicit colegii că s-au mobilizat. Lucrurile, din fericire, pentru că nu au fost foarte grave, s-au desfăşurat cum era de aşteptat, atunci când suntem lăsaţi în pace şi când este personal suficient. Colegii mei au răspuns la chemare, unii au venit şi nechemaţi, asistenţii şi infirmierele la fel. Un lucru îmbucurător pentru mine. Deci, posibilităţi sunt, problema e să existe personal şi cineva să-şi păstreze sângele rece în momentele acelea, când toată lumea nu ştie de ce să se apuce.”, e de părere medicul Mihai Nedelcu. Cuvinte de laudă la adresa personalului Spitalului Municipal a avut şi primarul Liviu Ţâroiu, prezent şi el pe „metereze” în noaptea de 29 spre 30 iunie. „Vreau în mod special să felicit colectivul spitalului, care a reacţionat cu totul excepţional, dar şi conducerea spitalului, care s-a ocupat de mobilizare. A fost o seară neaşteptat de organizată, cu un număr de 60 – 70 de cadre medicale la un moment dat. Au fost lăsaţi în pace şi şi-au făcut treaba la modul excepţional. Nici măcar cei care erau afară, nici cei de la Bucureşti, nici cei de la SMURD nu s-au băgat, ci i-au lăsat în pace şi i-au preluat apoi când a fost cazul, când pacienţii au fost pregătiţi. Hotărârea de a fi transferaţi a fost luată la nivel înalt, dar cred că în urgenţă s-au descurcat la fel de bine cum se descurcă şi cei de la Spitalul Militar. Oricum, dacă aprecierile de-acolo au fost că pacienţii au fost pregătiţi în condiţii bune, înseamnă că noi ne-am făcut datoria.”, a subliniat primarul Liviu Ţâroiu.

„O experienţă unică”

Unul dintre medicii cu un rol determinant în cadrul evenimentelor derulate la spital după accidentul de la Valea Urdii a fost Cristina Ghica, şefa Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, de ale cărei diagnostice, confirmate ulterior la Spitalul Militar Central din Bucureşti, a depins evoluţia stării de sănătate a pacienţilor. „A fost o experienţă unică pentru noi şi sperăm să nu mai avem parte de aşa ceva, chiar dacă suntem la mijlocul carierei noastre. Stresul a fost mai mare până când au început să sosească cu salvările. În momentul în care au sosit, mobilizarea a fost maximă, atât din partea mea, cât şi a colectivului meu şi din întreg spitalul. Veneau, erau preluaţi, erau aranjaţi şi pentru mine a fost destul de uşor să pun diagnosticul, pentru că am fost ajutată de colegii mei şi personalul auxiliar. Cred că ne-am descurcat destul de bine şi sperăm să nu mai avem parte de aşa ceva. Ne-am străduit să punem diagnostice cât mai corecte, care au fost confirmate de colegii noştri de la Spitalul Militar Central.”, a precizat dr. Cristina Ghica.

„Se vor mai întâmpla astfel de accidente”

Medicul Florin Bălăceanu, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe, şi-ar fi dorit ca şi cei trei militari decedaţi să ajungă la spital şi să aibă o şansă la viaţă. Din păcate, în cazul lor nu s-a mai putut face nimic. „Ne pare rău pentru acest accident, ne pare rău pentru cei trei militari care au murit acolo şi n-au mai putut fi aduşi la noi. Nu ştim dacă i-am fi putut ajuta cu ceva, probabil că nu, dar ne-am fi dorit ca măcar să poată ajunge să vedem dacă îi putem ajuta. La noi au ajuns şase pacienţi, toţi conştienţi, toţi cooperanţi, aveau traumatisme şi contuzii multiple, cu potenţial agravant ulterior. Dorinţa superiorilor noştri a fost să fie transferaţi la Bucureşti pentru investigaţii mai amănunţite, fapt care s-a şi întâmplat pe la ora 3.30. Au fost duşi, doi cu elicopterul şi patru cu ambulanţele, la Spitalul Militar Central Bucureşti. Colegii s-au mobilizat foarte bine, mulţi dintre ei au venit nechemaţi, au auzit din presă. Aici şi rolul presei a fost unul deosebit, pentru că s-au putut afla multe şi câţiva colegi chiar au venit să ajute înainte să fie sunaţi. Pentru catastrofe şi victime multiple, nimeni nu e pregătit niciodată sută la sută, însă noi sperăm să facem tot ce putem şi, dacă vom mai avea parte de aşa ceva, să tragem nădejde că ne vom mobiliza la fel. Să sperăm, însă, că nu mai avem parte de aşa ceva.”, îşi doreşte doctorul Bălăceanu. Chirurgul Mihai Nedelcu nu e de acord cu el şi susţine că, pe viitor, în zona noastră se vor mai petrece astfel de evenimente tragice: „Îmi pare rău că trebuie să mă gândesc la ce e mai rău, dar suntem în drumul mare şi se vor mai întâmpla astfel de accidente. A fost absolut întâmplător că nu s-au întâmplat până acum evenimente de acest gen, însă vor mai fi. Vor mai fi, pentru că sunt drumurile bătute, suntem variantă Bucureşti – Braşov… Vor mai fi…”

Directorul Stănescu crede în forţa colectivului Spitalului Municipal

Aceeaşi părere a doctorului Nedelcu o împărtăşeşte şi directorul de îngrijiri medicale, asist. Florin Pană, cel care, în noaptea accidentului, s-a ocupat de mobilizarea generală: „Le mulţumesc colegilor mei, asistenţi medicali, care au răspuns cu promptitudine solicitării noastre. În afară de asistenţii medicali, au fost mobilizate infirmierele, îngrijitoarele de curăţenie, brancardierii şi cred că au dat un exemplu pozitiv. Aşa cum spunea şi domnul doctor Nedelcu, trebuie să ne mai aşteptăm la asemenea evenimente, însă Spitalul Municipal Câmpulung, vă spun fără a părea lipsit de modestie, în orice moment e pregătit, atât cu resurse umane, cât şi cu resurse materiale pentru a interveni în orice situaţie de urgenţă. S-au făcut eforturi, avem în magazia de materiale sanitare un stoc de rezervă, farmacia spitalului are, de asemenea, medicamente şi soluţii perfuzabile pentru a se putea interveni în astfel de situaţii.” În final, directorul Grigore Stănescu a ţinut să asigure comunitatea locală: „Colectivul Spitalului Municipal este unul profesionist, iar modul în care s-a mobilizat şi a trecut ultimul test demonstrează acest lucru. S-a demonstrat, prin unitate, mobilizare şi atitudine, forţa acestui colectiv.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!