8 C
Campulung Muscel
02/11/2024

Otilia Sava, fost secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Informare Publică şi Creşterea Calităţii Personalului la Ministerul Apărării Naţionale: „Din Afganistan mai poţi scăpa, dar de soartă, niciodată!”

Joia trecută, pe 29 iunie 2017, trei militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, din Câmpulung, au murit, iar alţi nouă au fost răniţi, după ce camionul cu care se întorceau de la un exerciţiu militar s-a răsturnat pe serpentinele de la Valea Urdii. Un singur cadru militar a scăpat nevătămat din acest accident. Dintre soldaţii răniţi, unul a ajuns la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Piteşti, doi la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Braşov şi şase, după ce au fost stabilizaţi la Spitalul Municipal Câmpulung, au ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila” Bucureşti.

Ministrul Apărării, în vizită la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”

Duminică, 2 iulie, chiar în ziua în care au fost înmormântaţi cei trei eroi, sublocotenenţii (post-mortem) Mihai Ionuţ Toma (38 ani), George Emilian Catană (40 ani) şi Petre Cristian Toader (32 ani), ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, au făcut o vizită de informare la sediul Batalionului 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele” din Câmpulung. Conform comunicatului afişat pe site-ul MApN, „în cadrul vizitei, au fost prezentate măsurile dispuse la nivelul batalionului în urma accidentului din data de 29 iunie şi stadiul cercetărilor de natură administrativă desfăşurate de comisia numită de şeful Statului Major General. Ministrul Apărării Naţionale s-a informat cu privire la măsurile luate până în prezent pentru sprijinul familiilor celor trei militari decedaţi în accident şi a asigurat întreaga susţinere a conducerii MApN, pentru ca drepturile cuvenite familiilor să fie asigurate la timp şi în totalitate. A fost prezentată, de asemenea, o informare referitoare la condiţiile de muncă şi de trai ale oamenilor, la problemele sociale ale acestora, situaţia încadrării cu tehnică şi personal, activităţile desfăşurate în acest an şi obiectivele unităţii.” Înainte de şedinţa de Guvern de vineri, 30 iunie, ministrul Adrian Ţuţuianu a anunţat că MApN va acorda ajutoare financiare pentru familiile militarilor decedaţi în accidentul de la Dâmbovicioara şi pensii pentru copiii acestora. „Pentru persoanele decedate, respectiv Mihai Ionuţ Toma – 64.309 lei, pentru Emilian George Catană, suma de 40.723 lei, iar pentru Petre Cristian Toader suma stabilită este de 38.533 lei. Caporalul Emilian George Catană are un copil şi urmează să primească o pensie de 1.065 lei, iar caporalul Petre Cristian Toader, de asemenea, un copil care urmează să primească o pensie de 775 lei. Imediat ce intră în sistemul de învăţământ, începând cu clasa zero, până la 26 de ani, dacă studiile sunt neîntrerupte, copiii vor beneficia de burse de studii.”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Petre Cristian Toader îşi inscripţionase pe mână numele fetiţei 

Despre unul dintre militarii decedaţi în accident, Petre Cristian Toader, a vorbit foarte frumos prietenul său, musceleanul Irinel Bădulescu, campion mondial la Kickboxing şi instructor la Clubul Tai Shin Do Gym Câmpulung. Tânărul avea 32 de ani, executase o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, era căsătorit şi avea o fetiţă de trei ani şi jumătate. Activa în armată din anul 2008. „Ne-am cunoscut în 2009, când a venit la unitate. Un băiat deosebit, un prieten de nota 10 şi un camarad fără cusur. Era un tânăr de mare viitor, extrem de profesionist şi de pasionat de cariera militară. Ultima oară am vorbit cu el săptămâna trecută şi era foarte vesel şi optimist.”, a declarat Irinel Bădulescu. La finele anului trecut, Irinel Bădulescu a devenit campion mondial la Kickboxing, la categoria 75 de kilograme, după ce a trecut de doi sportivi din Spania şi unul din Austria, şi spune că un rol important în această performanţă l-a avut colegul său, Petre Cristian Toader: „Cristi m-a ambiţionat să îmi iau centura de campion mondial, m-a încurajat mult în acest sens. Cristi era un om excepţional de săritor, un om care te ambiţiona să fii mai bun. Îşi iubea extrem de mult soţia şi fetiţa în vârstă de trei ani şi jumătate. În urmă nu cu mult timp, am fost cu el la un prieten ca să îşi inscripţioneze pe mână numele fetiţei.”, îşi aminteşte Irinel Bădulescu.

„Din Afganistan mai poţi scăpa, dar de soartă, niciodată!”

După tragicul accident de la Dâmbovicioara, Otilia Sava, fostul secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Informare Publică şi Creşterea Calităţii Personalului la Ministerul Apărării Naţionale, a postat pe Facebook un mesaj cu amintirile trăite în toamna lui 2016, când preşedintele Klaus Iohannis a venit la Câmpulung şi a avut ocazia să-i cunoască pe soldaţii implicaţi în incident. „Din Afganistan mai poţi scăpa, dar de soartă, niciodată! Se împlineşte un an de la Ceremonia de la Mateiaş, dedicată eroilor din Primul Război Mondial, ceremonie pe care am organizat-o îndeaproape cu vânătorii de munte din Dragoslavele. Îmi amintesc de o zi cu ploaie care-i udase consistent şi de altele în care s-au dat peste cap să scoată din bălării Mausoleul de la Mateiaş. Ar fi trebuit să organizeze doar ceremonia la care participa Preşedintele României şi să plece la unitate. Dar cum să rămână indiferenţi, când locul era năpădit de buruieni, acoperit de praf şi uitare, iar autorităţile, în incapacitate să facă în două zile ce nu se întâmplase cu anii? Aşa îi ţin minte pe bravii vânători de munte: oameni harnici, uniţi, entuziaşti şi luminoşi, care s-au dat peste cap să fie bine. După ceremonie am apucat să mâncăm împreună şi să le laud talentul de bucătari. Aşa am aflat că, din puţinii lor bani, au fost nevoiţi să-şi cumpere bocanci noi pentru ceremonie, pe modelul hei-rup-ului de la monument. 300 de lei cântăresc greu când câştigi atât cât dă statul pe tine, dar şi mai greu te amărăşte gândul că bocancii sunt ultima problemă a unui militar american, alături de care lupţi în Afganistan. Nu pot să mă gândesc că trei dintre ei sunt astăzi morţi! Că trei copii au rămas fără tată! Că meritau să aibă un destin şi, cu toate astea, au avut doar soartă! Dumnezeu să-i aşeze în Împărăţia Lui, iar celor rămaşi să le dea puterea de a merge mai departe! Pentru că sunt urmaşi de militari şi asta îi obligă să fie puternici şi neînfricaţi!”, a consemnat avocata Otilia Sava, textului ataşându-i şi două fotografii cu cei trei bărbaţi morţi şi cu grupa de soldaţi, din care au făcut parte şi cei trei, pe scările Mausoleului Mateiaş.

Postarea fostului secretar de stat Otilia Sava a adunat sute de comentarii, printre internauţi numărându-se şi alt erou muscelean, Ionuţ Butoi, rănit în 2008, în Afganistan: „Au trecut 9 ani şi nu s-a schimbat nimic din dotarea camarazilor… Oare, câţi camarazi mai trebuie să moară pentru a se face ceva? Dumnezeu să vă aibă în pază, camarazi, iar pe cei răniţi să vă întărească! S-au făcut garaje ultramoderne, dar tehnica a rămas aceeaşi!” Ionuţ Butoi chiar şi-a întrerupt concediul şi a venit acasă pentru a-şi lua rămas bun de la foştii colegi, eroii noştri. „Trist, dar adevărat… Şi acum, în 2017, militarii se deplasează pe rute de peste 100 de kilometri cu autocamionul din 1987!”

Emoţionant a fost şi mesajul lui Sergiu Dumitrescu, care, de fapt, a fost o poezie: „Din drumul tău spre stele, întoarce-te, Soldat! Priveşte-ţi camarazii veniţi la al tău mormânt, Din ochi nu le curg lacrimi, nu scot niciun cuvânt… Amarnic plâng în suflet, un plânset de bărbat, şi murmură un cânt! E al iubirii strigăt când moare în trădare, E plânsul căprioarei când lupii o-ncolţesc, Durerea unei mame când fiii o părăsesc, şi-al rândunicii vaiet când şoimul o prinde-n gheare, e-un plâns dumnezeiesc! Când oastei i-ai jurat credinţă până la moarte, Ştiut-ai că-ntr-o-zi o să-ţi respecţi cuvântul! Onoarea şi mândria hrănitu-ţi-au avântul, la cer să te înalţi! De-acolo, de departe, priveşte-ţi camarazii ce îţi plâng mormântul!”

„Iubea aşa mult maşinile româneşti… păcat că a fost omorât de una!”

Cea mai grea misiune din cariera sa de militar a avut-o un militar de la Câmpulung, Florin Jianu, în seara tragediei, care a trebuit să meargă la locuinţa unui coleg de-al lui, decedat în tragicul accident, pentru a-i anunţa familia despre acest eveniment cumplit şi pentru a le fi alături în acele momente deosebit de grele. „Azi noapte, am fost la Măţău. Şi am stat patru ore ţinând în braţe copilul unui coleg, sub cerul mai frumos ca niciodată, aşezaţi pe iarba necosită, lângă o remorcă de IMS, pe care scria simplu: „MYSU”! Şi am aflat cât de mult îi plăcea tatălui său că el cânta la clarinet, cât de mândru era tatăl său că el învaţă atât de bine. Mi-a spus că tatăl său „băga viţelul dintr-un pumn în conservă”, mi-a spus cât de mult îl iubeşte, mi-a spus cât de mult regretă că au apărut pepeni de ceva vreme şi ei doi nu au mâncat împreună unul. Ne-am promis unul altuia că din noaptea aceea vom fi cei mai buni prieteni, am făcut schimb de telefoane, mi-a promis că va continua să cânte la clarinet şi că va învăţa şi mai bine, şi mai mult! Am promis şi eu, privind în ochii lui frumoşi, apoi către cerul plin de stele, că îi voi fi aproape toată viaţa. În cele patru ore, cât am stat îmbrăţişaţi şi am plâns împreună, am şi râs un pic, am stabilit că e bine că nu are calculator performant, am ales împreună ce trebuie să citească vara aceasta. Nu m-a întrebat nimic, doar dacă vreau să facem împreună o rugăciune pentru proprietarul remorcii din spatele nostru! Am vrut!” Este vorba de Flavius, băiatul lui Mihai Ionuţ Toma, acest mesaj înlăcrimând multe perechi de ochi. Mihai Mihaiu: „Dumnezeu să te ierte, Mişule. Am lucrat cu tine şi mi-ai dat dovadă că eşti un OM deosebit. Nu voi uita niciodată spectacolele date de tine în cadrul Batalionului de luptă 30 „Dragoslavele”, de Crăciun.” Alina Iancu: „Mişule, luna viitoare, planificasem să mergem cu familiile la munte, cu copiii. Regrete eterne… Dumnezeu să te odihnească în pace, om bun!” Doru Sărbătoare: „Cea mai ingrată misiune pentru un militar, să dai celor care rămân o aşa veste… Dumnezeu să dea linişte şi pace sufletelor lor!” Vizireanu Adrian-Ion şi Paula: „Dumnezeu să-i odihnească! Cât de dureroasă şi tristă această tragedie, cât pentru tine, tot respectul pentru ceea ce ai făcut pentru acest copilaş, pentru el a contat şi va conta mereu ceea ce l-ai sfătuit.” Roxana Cătălina Ştefănescu: „Să îi fiţi aproape şi să vă ţineţi promisiunea şi după ce emoţia momentului tragic se va fi risipit! Aceasta e adevărata prietenie. Dumnezeu să-l ierte!” Generalul General: „Dumnezeu să-l odihnească în pace! Iubea aşa mult maşinile româneşti… păcat că a fost omorât de una!”

Cristi Matei, un apropiat al lui Mişu, a prezentat o fotografie cu Mihai Toma, culmea, chiar în faţa indicatorului cu numele localităţii Cincu, din Braşov, de unde se întorceau, săptămâna trecută, militarii musceleni, cu mesajul: „Poligonul Cincu. Aici a îndeplinit cu succes ultima misiune Mişu, dar, din păcate, nu a mai ajuns acasă la cei dragi, pentru că destinul sau, poate, Dumnezeu l-a trimis sau l-a chemat într-o altă misiune, de această dată, fără voia lui. Regrete eterne, Mişule! Oare, ce priveai, acolo, sus? Acolo ai fost chemat în altă misiune! Păcat, păcat că ai lăsat în urmă multe lacrimi şi durere pentru părinţii tăi, surori, pentru băiatul tău, pentru prieteni, pentru cei care te cunoşteau. Nu te vom uita niciodată!”

George Emilian Catană trebuia să plece în Afganistan, anul viitor

A treia victimă a accidentului de la Valea Urdii, George Emilian Catană, originar din satul Voineşti, comuna Lereşti, trebuia să plece în misiune în Afganistan, în februarie 2018, acolo unde a fost plecat de mai multe ori. Acest „amănunt”, legat de misiunile din străinătate, a fost omis de MApN în mesajul de condoleanţe transmis familiei militarului. Aşa cum spun apropiaţii, familia Catană ar fi urmărită de ghinionul cifrei 13. Ema, soţia caporalului, şi-a pierdut mama la vârsta de 13 ani, chiar vârsta de acum a băiatului lor, moment în care avea cel mai mult nevoie de tată. George Emilian Catană a fost unul dintre supravieţuitorii iadului din Afganistan, dar a murit aproape de casă, într-un accident produs, cel mai probabil, din cauza dotării învechite a Armatei.

Campanie de ajutorate a familiilor militarilor decedaţi

Primăria Câmpulung a lansat o campanie umanitară de colectare de fonduri pentru victimele accidentului de joi, 29 iunie 2017. Cei care doresc să doneze bani pentru ajutorarea victimelor, dar şi a familiilor afectate de acest incident, o pot face în lei, în contul IBAN RO18TREZ04721370201XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Câmpulung, cod fiscal 4122361, sau direct la casieria Primăriei, în fiecare zi, între orele 08.30-13.30. 

La şedinţa de îndată a Consiliului Local, de marţi după amiază, care a debutat cu un moment de reculegere păstrat în amintirea a trei bărbaţi tineri, dispăruţi tragic dintre noi, aleşii au adoptat o hotărâre de ratificare a dispoziţiei primarului care a iniţiat acţiunea de ajutorare a familiilor decedaţilor. Cei care doresc să facă un gest de omenie pentru rudele îndurerate au la dispoziţie data de 15 septembrie 2017 până la care să-şi exprime solidaritatea faţă de suferinţa unor oameni greu încercaţi. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!