În lipsa opoziţiei, care a lipsit în bloc, în zi aniversară, coaliţia PSD+ALDE s-a felicitat cu colegul PAM. De fapt, colegul de la Partidul pentru Argeş şi Muscel a dat startul felicitărilor, cu masa şi dansul programate în 2020. În mod normal, Consiliul Local Câmpulung a împlinit un an de mandat pe 24 iunie, aceasta fiind ziua depunerii jurământului şi a învestirii în funcţii a aleşilor desemnaţi prin votul din 5 iunie 2016. Constantin Staicu s-a raportat la prima zi lucrătoare a mandatului, 27 iunie, drept pentru care marţi, la un an distanţă de momentul intrării în sarcini – când s-a întâmplat ca unii dintre ei să şi muncească pentru comunitate -, a găsit de cuviinţă să transmită tovarăşilor prezenţi la Primărie un gând de bine. Ca fost decan de vârstă, doar pentru o vară, până la revenirea lui Gheorghe Sârbu în „gaşcă”, era normal ca speech-ul, prin care s-a marcat trecerea unui sfert din actuala legislatură, să fie rostit de Staicu. În formulă incompletă faţă de tabloul de acum un an, când, ca preşedinte al şedinţei de învestitură, a fost flancat de cei mai tineri consilieri locali, Andreea Nora Fărcăşanu şi Lucian Ionescu. În urmă cu trei zile, au lipsit atât PSD-ista, cât şi PNL-istul, înţeles, probabil, cu camarazii să nu se prezinte la şedinţa de îndată. Din păcate, gestul urât al liberalilor, care n-au chiulit în trei mandate ale lui Călin Andrei, cât au chiulit într-un an cu Liviu Ţâroiu, a recidivat marţi, pentru care a existat o convocare la o întrunire în regim de urgenţă. Singura aflată în afara culpei este medicul Anca Dumitrescu, a cărei rugăminte faţă de Executiv a fost o programare mai din vreme a şedinţelor care nu respectă cutuma ultimei zi de joi din lună, întrucât, a motivat ea de mai multe ori, nu poate schimba gărzile de pe o zi pe alta. În cazul celorlalţi, a fost evident planul clocit de a nu se prezenta la dezbatere. De data aceasta, chiar nu înţelegem ce i-a înspăimântat atât de tare dintre cele două subiecte pricăjite – simple formalităţi, care trebuiau aprobate obligatoriu – încât să lipsească din nou. După gândirea liberală, absenţa îi protejează de responsabilitatea „afacerilor murdare” încuviinţate de majoritatea social-democrată, o „fabrică de matrapazlâcuri”, la producerea cărora ei, liberalii, nu vor să fie părtaşi.
Prima cerinţă a primarului către consilieri era modificarea unor sume în proiectul de 4 milioane de euro, bani europeni, cel cu defavorizaţii de la blocurile ARO şi din zonele cu probleme ale Vişoiului. Cu o zi înaintea acestei extraordinare despre care relatăm, Ţâroiu, victorios, a anunţat presa că primul său proiect cu fonduri europene – cel care, pe lângă servicii acordate cetăţenilor în nevoie, conţine şi investiţia de renovare a faţadelor mai multor blocuri de locuinţe – a trecut de toate fazele de selecţie, numărându-se printre cele 30 câştigătoare din totalul de 312. Dar, până la semnarea contractului, era nevoie de câteva corecţii ale valorilor eligibile repartizate pe cei patru parteneri ai municipalităţii şi ale contribuţiilor proprii ale acestora, impuse de experţii evaluatori ai Ministerului Dezvoltării, care au analizat, tehnic şi financiar, cererea de finanţare a Câmpulungului. Plus că, de la 1 ianuarie, după cum toată lumea ştie, s-a redus TVA la 19%, actualizare care era musai să fie aplicată şi acestui proiect.
În esenţă, ce cerea ministerul nu era mare lucru, însă era obligatoriu, Primăria riscând, în caz de neconformare, să-i fie respinsă cererea de finanţare. Toată modificarea consta în reducerea valorii totale a bugetului cu vreo 50.000 de lei, care la 4 milioane de euro… În ciuda faptului că nu era nimic „necurat” în propunerea ce trebuia votată, cei şase consilieri PNL nu s-au prezentat la şedinţă, deşi erau la mijloc bani europeni, în pericol să fie pierduţi. Noi cum să interpretăm un asemenea comportament? Ciudă că PSD a câştigat un proiect cu fonduri europene de o valoare deloc de aruncat, 19 milioane de lei? O intenţie de a sabota, prin absenţa lor, o etapă, în lipsa căreia finanţatorul a avertizat asupra consecinţelor? Vara trecută, când s-a transmis documentaţia, David, care şi-a atribuit „paternitatea” iniţiativei, s-a cramponat de faptul că Ţâroiu a scos Şcoala 7 din planurile iniţiale, înlocuind-o cu Şcoala 2, din raţiuni politice. Dar refuzăm să credem că un asemenea mărunţiş a fost motivul real al neparticipării PNL la vot.
Următorul subiect pe care n-au dorit să-l „servească” a fost legat de câini şi „Anima”, cu care Primăria continuă colaborarea în următorii trei ani. Repetăm: nu se poate să-i fi pus pe fugă parteneriatul cu iubitoarele de patrupede, în condiţiile în care David, ca viceprimar interimar, a fost un aplaudac mai înfierbântat decât Ţâroiu al acestora. Mai mult decât atât, la comisia din care face parte, alături de PSD-iştii Marin Stanciu şi Florin Pană, Silviu Mănescu a semnat raportul întocmit pe 26 iunie, cu o zi înaintea şedinţei de îndată, şi a făcut şi o menţiune referitoare la „discuţii în plen, eventual, avertisment din partea autorităţii locale, pentru urgentarea lucrurilor”. De unde înţelegem că Mănescu era şi interesat să provoace discuţiile în plen, nu doar să asiste la ele. Or nu s-a întâmplat nici una, nici alta.
Strânşi în jurul ovalului recondiţionat printr-un strat de lac aplicat peste suprafaţa tocită de alţii, aleşii s-au uitat lung la treimea goală, în care ar fi trebuit să se afle opoziţia. Din politeţe, Ivan a pronunţat expresia magică „sfertul academic”, dar erau, pe româneşte, fraieri să aştepte un sfert de oră pentru o şedinţă care a ţinut un sfert de oră! Aşa că Ţâroiu şi preşedintele Stanciu, realizând că, dacă nu s-a arătat ţipenie de liberal până la ora anunţată, nu sunt şanse să fie onoraţi cu selecta companie a colegilor care iau în joacă misiunea de ales local, au purces la treabă. Lipsa celor şase „bucăţi” a generat glume, cum că liberalii nu s-au pus de acord în privinţa reprezentantului pe care să-l trimită la şedinţă. Aluzie la faptul că, până să se hotărască să nu mai vină deloc, tot mai spăla ruşinea câte unul, rătăcit la întrunirile Consiliului. A încercat Sergiu Cicu să salveze obrazul PNL, contactându-l telefonic pe Cristi Creţu. „Vii la şedinţă?” „Ce şedinţă, mă?” Replica interlocutorului a fost divulgată ulterior de Cicu. „De îndată!” După un moment de pauză, au răsunat în plen scuzele lui Sergiu Cicu faţă de cel apelat şi explicaţiile cum că a vrut să-şi sune un coleg pe nume Creţu. Însă a nimerit la Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Piteşti. Aşa că a abandonat demersul de a-l recupera pe liberalul aflat în relaţii bune cu toată lumea. A pus gaz pe foc şi Liviu Ţâroiu, care l-a dat de gol pe David, care a promis că vine. „Au probleme deosebite!”, i-a bombănit Ţâroiu. Nu şi-or fi revenit după ce au petrecut cu preşedintele Orban, la Ziua Ţiţeştiului. În orice caz, ruşinos! La şedinţele ordinare, care sunt plătite, vin, ca să nu piardă indemnizaţia, dar se abţin la vot, însă la cele de îndată, care nu sunt remunerate, se întâmplă ce s-a întâmplat marţi. Pauză totală.
Celor prezenţi, pentru care s-a lăsat cu felicitări pentru anul scurs şi urări de mai bine în următorii trei rămaşi, secretarul Nicolae Ghinea le-a stricat atmosfera de sărbătoare, cu un anunţ care a şters zâmbetele de pe feţele majoritarilor: consilierii să-şi depună rapoartele de activitate, la împlinirea unui an! La fel, primarul! Aşadar, 20 de spovedanii scrise sunt cerute şi aşteptate de Ghinea, deşi era de dorit să le primească şi fără să-i facă de râs în public, că nu şi-au îndeplinit obligaţia, pe care ar fi trebuit s-o cunoască şi s-o execute. Iar obligaţia lui este să le şi afişeze rapoartele, la Primărie şi pe site, moment pe care îl aşteptăm cu nerăbdare.