22/03/2025

Câmpulung „exportă” anual, în Germania, în jur de 400 de maidanezi

Maidanezii din adăpost au ocupat şi împrejurimile, fiind un act de curaj să străbaţi pe jos drumul spre Bughea de Jos  

Întrucât pe 30 iunie 2017 expira a nu ştim câta prelungire a contractului de asociere între municipalitatea câmpulungeană şi Asociaţia „Anima”, înnoirea votului aleşilor pe marginea acestei chestiuni a constituit unul dintre cele două motive pentru care Liviu Ţâroiu a convocat Consiliul Local, marţi, 27 iunie, la o şedinţă de îndată. A doua urgenţă a reprezentat-o aprobarea unor modificări într-un proiect cu fonduri europene, destinat persoanelor defavorizate, pe care Primăria risca să-l piardă dacă nu se conforma cerinţelor finanţatorului. Revenind la prima, prelungirea parteneriatului cu fundaţia de protecţie a animalelor, pornind de la considerentul că acesta va funcţiona şi după ce va fi gata adăpostul de pe drumul spre Godeni, realizat în cadrul unei colaborări între „Anima” şi susţinătorii săi din Germania, primarul Liviu Ţâroiu a propus Consiliului să pună capăt asocierilor „cu ţârâita”, adică prelungite cu o jumătate de an, şi să se voteze un termen de trei ani. În textul proiectului de hotărâre pus la dispoziţia aleşilor pentru studiu, propunerea iniţială a Executivului a fost o asociere continuată până la 31 decembrie 2017. Însă, în plen, Liviu Ţâroiu a modificat perioada, aşa cum am precizat, cerându-le consilierilor PSD, ALDE şi PAM, prezenţi la şedinţă, să accepte trei ani, din considerentul precizat: activitatea de gestionare a problematicii maidanezilor va continua, după mutarea „câinăriei” din Grui în Sudul municipiului, în aceeaşi formulă: Primărie – „Anima”, plus asociatele din Germania, care sprijină financiar construcţia adăpostului, întreţinerea animalelor şi exportul lor în Germania. Export care duduie, după cum afirma primarul Liviu Ţâroiu la şedinţa de marţi după-amiază, aproximativ 400 de animale fără stăpân fiind adoptate în fiecare an de străini.

Liviu Ţâroiu: „Nu vă vine să credeţi ce export este!”

Expunerea de motive a primarului Liviu Ţâroiu a fost întocmită tot cu data de 31 decembrie 2017, ca termen maxim de prelungire a asocierii cu „Anima”, cerută cu o zi înainte prin raportul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, semnat de viceprimarul Mărgărin Blidaru şi directorul Liviu Popescu. Însă, în plen, probabil, şi după discuţia cu reprezentantele fundaţiei din ziua şedinţei, acesta s-a răzgândit şi a recomandat o durată de trei ani, ca să nu-i mai deranjeze pe consilieri, din jumătate în jumătate de an, cu îndeplinirea acestei formalităţi. Pretextul prelungirii contractului l-a constituit derularea lucrărilor de construcţie a noului adăpost, în partea de Sud-Vest a izlazului din punctul „Valea Unchiaşului”. Însă cum acestea au trenat şi trenează în continuare din lipsa fondurilor procurate de nemţi, s-au succedat actele adiţionale din şase în şase luni. Pornind de la premisa că un contract va exista şi după ce noua amenajare va fi dată în folosinţă, şeful Executivului a lansat Consiliului Local ideea de a încuviinţa o perioadă mai lungă, care să includă şi răgazul în care activitatea va mai continua în Grui, pe proprietatea turcului cumpărător al Melanei, şi momentul în care maidanezii vor fi mutaţi în „casă nouă”. Cât timp va mai dura investiţia din partea sudică a municipiului, plata chiriei pentru fosta fermă de porci în care funcţionează adăpostul din Grui este în sarcina Asociaţiei „Anima”. 

„Am venit cu acest proiect de hotărâre, pe care, în mod normal, trebuia să-l introducem într-o şedinţă ordinară (n.r. cea mai apropiată şedinţă ordinară avea loc joi, 29 iunie, la două zile distanţă de şedinţa de îndată), numai că asocierea expiră pe 30 iunie. Eu i-am chemat pe cei de la „Anima”, cu care astăzi (n.r. marţi, 27 iunie) am avut o discuţie. O altă discuţie o vom avea joi, cu proiectantul şi constructorul, întrucât am văzut gradul redus de mişcare la proiectul pe care dânşii îl au la izlazul de pe Drumul Godeni. Noi am precizat în material şase luni, numai că acest contract, pe care Municipiul Câmpulung îl are cu „Anima”, prin care asociaţia se ocupă de preluarea câinilor de pe stradă, găzduire în adăpost, hrană şi restul, este pentru cât va dura colaborarea. Până când nu vom mai avea câini. În contractul de până acum, în obligaţia noastră intrau chiria şi punerea spaţiului la dispoziţie. În prezent, din cauză că n-au realizat la timp construcţia, îşi plătesc singuri chiria. Rămâne să le plătim utilităţile. Propunerea mea este să nu-l mai facem din şase în şase luni, ci pe trei ani, căci nu ne implică nu nimic. Adăpostul cel nou rămâne în sarcina lor.”, a susţinut Liviu Ţâroiu. 

Când unii dintre colegii primarului şi-au exprimat îndoiala că oamenii asociaţiei adună permanent câinii fără stăpân din teritoriu, primarul a precizat că dovada o reprezintă cele 1.000 de animale găzduite în Grui. „Dovada este că, în fiecare an – şi vă putem arăta -, exportă 300-350, până în 400 de câini, în Germania. Nu vă vine să credeţi ce export este. Mă rog, „înfiază” câini nemţii.”, a declanşat primarul o sesiune de glume în rândul aleşilor în mandatul cărora s-a revigorat relaţia Câmpulungului cu Occidentul. 

„Noi nu reuşim să stârpim înmulţirea lor. Aici este una dintre problemele noastre. Pentru cetăţenii municipiului, care nu şi-au înregistrat câinii, am făcut un comunicat şi am pus afişe, pentru ca toată lumea să-i declare. Sunt obligaţi să-i castreze, îi somăm, după care vom merge cu amenzi, fiindcă legislaţia ne permite să aplicăm măsuri pentru a stopa înmulţirea lor. O căţea produce 15 câini pe an.”, a continuat acesta. 

Pentru cei reticenţi la promptitudinea membrilor asociaţiei de a ridica patrupedele, la cererea cetăţenilor, preşedintele de şedinţă, Marin Stanciu, a povestit că, în 10-15 minute de la apelul de a prelua o căţeluşă cu pui, maşina a apărut la locul indicat. Moment în care a sărit lumea ca să protejeze de hingheri familia canină. „Mai avem o problemă cu cetăţenii. O parte dintre aceştia consideră că acei câini din teritoriu sunt câinii lor şi nu-i lasă pe cei trimişi să-i ridice. Iar câinii ăştia se înmulţesc. Lupta noastră este să castrăm cât mai mulţi, ca să nu mai avem probleme de înmulţire a lor. Găsim la şcoli, la ghenele de gunoi, peste tot, grupuri de căţei, pe care îi aduc cu plasa copiii, adulţii şi îi lasă acolo, iar noi trebuie să-i adunăm.”, a revenit în discuţie primarul. „Această intervenţie chirurgicală – a intervenit Marin Stanciu – este gratuită, ceea ce este un lucru încurajator pentru dumnealor.” M.B.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!