10.2 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Primarul l-a forţat pe şeful ADP să cumpere un cap de cosit pentru tractor

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Câmpulung aferentă lunii iunie a fost deschisă de un proiect de hotărâre având ca subiect o rectificare a bugetului local cu sumele necesare racordării la reţeaua de gaz a trei apartamente din Vişoi, unei documentaţii vizând o investiţie cu titlu de „restanţă” a Proiectului „Kretzulescu” şi realizării unor achiziţii la ADP. Vom aborda în această relatare ultima nevoie care a impus rectificarea bugetară aprobată la întrunirea aleşilor de ieri după-amiază. Mai precis, suplimentarea fondurilor alocate la început de an pentru ADP cu 75.000 de lei, pentru două dotări. Una mai scumpă decât a estimat directorul Liviu Popescu că va găsi pe piaţă, iar alta, „băgată pe gâtul” serviciului public de Liviu Ţâroiu, sătul, după cum a mărturisit la conferinţa de presă de la începutul săptămânii, să vadă municipiul cufundat în hăţişuri. Cum redactarea acestui material s-a realizat înaintea şedinţei de Consiliu, din cauza orei înaintate de desfăşurare a dezbaterilor faţă de ora de închidere a ediţiei, nu ne rămâne decât să intuim disponibilitatea liberalilor de a vota pretenţiile lui Ţâroiu – Popescu pentru serviciul de salubritate al municipiului, încă în suferinţă la capitolul dotări. Reamintim că preşedintele PNL Câmpulung, Bogdan David, în scurtul timp cât a exercitat atribuţiile de viceprimar, a aplaudat cu frenezie activitatea ADP-ului pe linie de asfaltări, cerându-i imperios colegului cocoţat cu o treaptă mai sus în ierarhia provizorie a municipiului să renunţe la serviciile asfaltatorilor profesionişti, pentru ca toate lucrările să fie derulate cu „Doreii” autori ai dâmburilor în care s-au transformat plombele în primăvara-vara 2017. Adică au pus material ca să fie, căci doar nu consumau de la ei, rezultatul fiind străzi cu obstacole din loc în loc, care sigur vor „zbura” din gropi înainte de a apuca să se taseze.

„În ceea ce priveşte capătul adaptabil pe Terex, nu l-au vrut efectiv. I-am obligat să şi-l ia, ca să cosească”

Graţie entuziasmului manifestat public şi repetat de David faţă de „operele” ADP-ului, pentru a cărui dotare şi el a insistat de mai multe ori, bănuim că cea mai proaspătă cerere lansată de serviciul aflat în subordinea Consiliului Local n-avea de ce să deranjeze grupul PNL. Chit că una dintre cele două achiziţii beneficia de o suplimentare cu o treime a sumei alocate la constituirea bugetului. Eventualele comentarii potrivnice, generate de o întoarcere cu 180 de grade a liberalilor, le vom relua într-o ediţie viitoare. Dacă merită efortul consemnării lor, bineînţeles. Pornind de la ce prevede materialul de şedinţă şi de la declaraţiile primarului Liviu Ţâroiu, lansate la întâlnirea cu jurnaliştii, cu trei zile înaintea discuţiilor în plenul Legislativului municipal, vom reda în continuare ce doreşte ADP-ul. De fapt, ce doreşte Ţâroiu pentru ADP, care nu şi-a făcut cum trebuie socotelile la începutul anului. 

Prin urmare, pe 21 iunie 2017, directorul Liviu Popescu a depus un raport la Primărie, prin care a solicitat suplimentarea bugetului la secţiunea cheltuieli de capital. Motivul, după cum am precizat mai înainte: două cumpărături, pentru care ori n-avea bani deloc, ori n-avea de ajuns. Prima achiziţie o constituie un „Cap de cosire – tocător de resturi vegetale”, compatibil cu buldoexcavatorul Terex 820, aflat în dotarea Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Câmpulungului. Cheltuiala prilejuită de accesoriul cu pricina a fost estimată la 25.000 de lei. A doua sumă solicitată de Popescu este în valoare de 50.000 de lei şi constituie un adaos la alocarea iniţială de 100.000 de lei, prevăzută pentru cumpărarea în leasing a unei maşini de măturat şi stropit strada.  

Niciuna dintre aceste două idei de achiziţii n-a făcut parte din viziunea şefului Liviu Popescu de dezvoltare a serviciului, prin dotări care să-l apropie de cele ale operatorilor de salubritate ai localităţilor cu pretenţii din judeţ. Maşina de măturat şi spălat stradală i-a fost sugerată, la dezbaterea publică a bugetului pe 2017, de fostul primar Gheorghe Oancea, motiv pentru Liviu Ţâroiu de a-şi muştrului subordonatul pentru o asemenea scăpare taman când excedentul geme, iar altă ocazie de a face cumpărături pe săturate nu se va mai ivi curând pentru Liviu Popescu. Iar capul de cosit, care va fi ataşat tractorului, a fost pus pe lista de achiziţii, cu o jumătate de an întârziere, la ordinul primarului, enervat de înălţimea şi desimea bălăriilor, care, la viteza cu care umplu peisajul, parcă au suferit mutaţii genetice.  

„Suntem foarte în urmă cu tunsul ierbii în toate cartierele.”, a recunoscut primarul Ţâroiu, remarcă ce le-a mângâiat orgoliul liberalilor, care, la şedinţa din mai, l-au atenţionat pe viceprimarul Mărgărin Blidaru în privinţa ritmului anevoios în care se mişcă mânuitorii de drujbe. De aceea, şeful municipiului a dispus achiziţia unui cap de cosit pentru tractor. „I-am tot forţat pe cei de la ADP, de ani buni, să cumpere un cap de cosit, care să poată fi montat pe Terex, cum aţi văzut pe autostrăzi, de regulă, ca să cosească lateralele străzilor, de colo până colo. În afară de cei 25.000 de lei pentru această dotare, sunt adăugaţi 50.000 de lei la maşina de curăţenie stradală, pentru că au calculat greşit şi după ofertele pe care le-am primit, pentru a le scoate pe S.E.A.P., nu ne încadrăm cu 100.000 lei pentru anul 2017. Atunci, am suplimentat cu 50.000 de lei, ca să putem plăti şi rate, una, două, trei.”, a explicat Liviu Ţâroiu, înaintea şedinţei de Consiliu, împrejurările alocării de fonduri la serviciul public.

Responsabil de neincluderea piesei necesare pentru un cosit corespunzător între dotările previzionate la început de an este, după cum a lăsat Liviu Ţâroiu să se înţeleagă, directorul Liviu Popescu. „În ceea ce priveşte capătul adaptabil pe Terex, nu l-au vrut efectiv. I-am obligat să şi-l ia, ca să cosească. Uitaţi-vă cum arată zona de la intrarea în Câmpulung până la Gară! După aceea o să vedeţi dacă am sau n-am dreptate. Şi prin cartiere, peste tot, poate fi folosit.”, a adăugat acesta.

Întrebat, în glumă, dacă maşinăria va fi condusă de vicele Blidaru, colegul de etaj aproape că era dispus să-l lase pe coechipier să-şi demonstreze măiestria de cosaş dacă acesta avea permis de conducere pentru categoria D. Dar la ce cantitate de şoferi posedă grila de salariaţi a Primăriei, n-ar avea de ce să-l coboare pe coleg la munca de jos. „Avem la şoferi! Şi calificaţi! Măcar să facă treabă! Mai trebuie să facă treabă!”, a comentat Ţâroiu. 

Cei 75.000 de lei, care au dat greutate achiziţiilor estivale ale ADP-ului, vor fi consumaţi din excedentul înregistrat de bugetul local la finele anului 2016. 

Ţâroiu explică de ce nu se poate baza pe nevoiaşii de la ajutorul social. Unii dintre asistaţi cântăresc mai puţin decât târnăcopul  

Dacă de şoferi nu duce lipsă Primăria, în schimb, efectivele de muncitori dislocaţi la diferitele lucrări care intră în atribuţiile serviciului au fost şi rămân pe mai departe o problemă. Care este departe de a fi ameliorată prin completarea echipelor cu beneficiarii de ajutoare sociale, din trei motive. Unu: sunt prea puţini. Doi: timpul prestat în contul venitului minim garantat este prea redus. Trei: mulţi dintre asistaţii social sunt prea sfrijiţi, ca să facă o treabă cu ei. „Haideţi să lămurim o dată pentru totdeauna această situaţie! Numărul persoanelor de la ajutorul social oscilează între 40 şi 60 de persoane. Între 40 şi 60 de persoane, care au între 3 zile şi 7 zile de prestare de serviciu. Le-am făcut în mai multe luni inventarul, ca timp total, sunt 5-6 persoane, prestând 180 de ore. 168 sunt orele normale de muncă într-o lună. Dacă vi-i arăt pe unii să-i vedeţi cum sunt… sunt mai puţini grei decât un târnăcop. Mai repede îl dă târnăcopul pe el jos decât el pe târnăcop.”, a lămurit Liviu Ţâroiu de ce nu se simte aportul abonaţilor la banii de la stat,  care mai mult încurcă decât ajută. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!