22.4 C
Campulung Muscel
11/10/2024

Bătaie pe stadion! Managerul unei şcoli de fotbal cere şi el terenul

Bătaie pe stadion! Nu este una dintre ştirile care îi încaieră pe autorii de exclusivităţi gazetăreşti însângerate, ci situaţia în care riscă să ajungă stadionul, motiv de concurenţă între întreprinzătorii din fotbal, cu dorinţă, dar fără bani. Aflăm cu infinită bucurie că, într-o perioadă de picaj brutal al învăţământului, domeniu în care calitatea dascălilor se reflectă în calitatea elevilor, s-a deschis o şcoală în Câmpulung. Ce-i drept, nu una în care înveţi carte, ci fotbal, cu care, după generaţia actuală, pentru care completarea unei simple cereri a ajuns o provocare, ai mai multă parte decât cu cartea. Ca o ironie, şcoala de fotbal s-a înfiinţat de Ziua Muncii, pe 1 Mai, deşi, în afară de manager, n-are de niciunele. Are, însă, o denumire menită s-o facă recunoscută la prima auzire a titulaturii. Şcoala de Fotbal „ACS Ţeţe Noua Generaţie Câmpulung”, care, spre deosebire de Foresta Fălticeni, are ceea ce-i roade pe microbiştii din Consiliu, posibili finanţatori în viitorul nu foarte îndepărtat ai echipei de Liga a II-a cu planuri de aterizare în Muscel: numele Câmpulungului în titulatură, domnule! Până ne vom dumiri în privinţa activităţii şcolii/clubului sportiv, ne vom limita la cerinţele managerului, deocamdată, ignorat de destinatarii pretenţiilor sale de suport moral şi material. Sau, probabil, a fost rezolvat în „particular”, fără a se mai aduce vorba în spaţiul public.  

În afară de folosirea gratuită a stadionului, petentul doreşte o colaborare cu aleşii          

Aflăm despre noua „pepinieră” privată, care îi şcoleşte în tainele fotbalului pe copiii cu înclinaţii către acest sport, vrăjiţi de vieţile de staruri ale fotbaliştilor deveniţi faimoşi, dintr-o adresă ajunsă pe 23 mai 2017 la Primăria Câmpulung. Cererea a fost strecurată în mapa pregătită pentru şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii mai, pentru ca aleşii să ia la cunoştinţă conţinutul pretenţiei cetăţeanului şi, eventual, să-i dea un răspuns. Nu numai că n-a zis nimeni nici „da”, nici „ba”, dar nici măcar nu s-a deschis subiectul, deşi, la secţiunea „Diverse” a unei şedinţe de Consiliu, se obişnuia ca preşedintele să anunţe, eventual, să şi lectureze solicitările petenţilor, dacă aleşii nu se grăbeau să „rupă uşa”. Aici, nu mai era cazul, de vreme ce răvaşul fusese distribuit, în format electronic, tuturor. Şi domnul manager de club a greşit neprezentându-se la dezbaterea consilierilor municipali, cum procedează cei care să vor să se asigure că doleanţele lor vor fi luate în seamă. Sau măcar că s-au făcut auzite în plen, susţinute de cei care au nevoie de implicarea liderilor comunităţii în chestiuni a căror rezolvare ţine de competenţa lor.

Reprezentantul şi directorul Şcolii de Fotbal „ACS Ţeţe Noua Generaţie Câmpulung” este Cătălin Lucian Toader. Ce doreşte de la consilierii locali: aprobarea solicitării „de a putea folosi Stadionul Municipal, pentru desfăşurarea antrenamentelor grupelor de copii şi juniori.” Acesta îşi motivează astfel solicitarea: „În data de 1 mai 2017, am deschis Şcoala de Fotbal „Ţeţe Noua Generaţie Câmpulung”, cu un număr de 30 de copii, care se antrenează de trei ori pe săptămână. Menţionez că clubul este destinat efectiv formării, educării şi antrenării copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, activitate care, deşi privată, nu este făcută cu scopul de a obţine profit, ci de a descoperi şi promova copii şi tineri din Câmpulung, care pot face performanţă şi reprezenta oraşul nostru.” În finalul comunicării depuse la registratura instituţiei, managerul a solicitat o întrevedere cu conducerea Primăriei, pentru a se pune de acord asupra unui program de folosire gratuită a Stadionului Municipal sau contra unei sume modice, rămase la aprecierea administratorilor domeniului public şi privat al municipiului. Mai mult, din câte lasă să se înţeleagă în încheierea petiţiei sale, atunci când pomeneşte de „termeni ce ar putea precede o eventuală colaborare”, aspiraţiile sale în ceea ce priveşte parteneriatul cu municipalitatea vor creşte în viitor. Altfel spus, „altă gură de hrănit” din bugetul local, la a cărui secţiune rezervată „Sportului” s-au purtat deja bătălii duse de alţii în numele secţiilor C.S. Muscel, pe seama împărţirii banilor. 

Cum s-a împărţit „caşcavalul” în sport 

Reamintim că, în cadrul şedinţei de îndată din 7 iunie 2017, componenţii Legislativului municipal au aprobat prelungirea duratei contractului de asociere din 23 iunie 2015, încheiat între Municipiul Câmpulung şi Clubul Sportiv „Muscel” Câmpulung, în vederea susţinerii financiare a activităţilor prevăzute în calendarul sportiv al secţiilor de atletism, bob, box, judo, lupte, radioamatorism, sanie şi volei. Cu aceeaşi ocazie, au încuviinţat alocarea sumei de 135.000 lei clubului municipal – sumă prevăzută la începutul anului în bugetul local – şi repartizarea ei pe secţii. „Contractul de asociere – a explicat primarul Liviu Ţâroiu în plenul întrunirii convocate în regim de urgenţă  – s-a aprobat într-o şedinţă trecută, cu valabilitate pentru un an, cu drept de prelungire cu încă un an, dar cu condiţia de a fi aprobat de Consiliul Local.” Potrivit şefului Executivului, cei care activează în cadrul CS „Muscel” au asigurate cheltuielile până în luna august şi este posibil să se ivească sume suplimentare la rectificarea de buget. „Oricum, au bani şi de la minister.”, a adăugat Cristi Creţu, cu referire la faptul că finanţarea principală este asigurată de Ministerul Tineretului şi Sportului, iar ajutorul de la bugetul local vine în completarea acesteia. „Nu ne ocupăm noi, ca municipalitate, de partea de infrastructură a Clubului Sportiv, ci Ministerul Sportului. Din bugetul local am venit cu un sprijin anual permanent, ca să susţinem valorile din cluburile respective şi secţiile în cadrul cărora activează. (…) Ei (n.r. cei de la box) ne-au solicitat în acest an numai această sumă. De acord că, în anii precedenţi, am dat sume mai mari către box, dar rezultatele au fost din ce în ce mai mici. Sunt sume solicitate de Clubul Sportiv, la care nu am intervenit cu absolut nimic. Dacă vor solicita, vom vedea.”, a susţinut primarul Ţâroiu. În completarea acestuia, ca răspuns la acuzele de nedreptăţire a disciplinei din care a rămas amintirea gloriei de altădată, Constantin Staicu spunea că bobul şi sania au primit atât de mulţi bani, întrucât campionatele naţionale ale României se ţin în Germania şi Austria. „Dintre toate disciplinele CS Muscel – a completat viceprimarul Mărgărin Blidaru -, bobul şi sania au adus cele mai multe medalii internaţionale.” Iată în continuare câţi bani şi pentru ce evenimente au primit susţinere din bugetul local secţiile CS „Muscel”: 

8ATLETISM: 15.000 lei 

C.N. Seniori + Tineret + Juniori: 10.000 lei 

Pregătire centralizată: 3.700 lei 

Premiere: 1.300 lei

8BOB-SANIE: 37.000 lei

Cupa României: 5.000 lei

C.N. Role: 5.000 lei

Cantonament pregătire: 3.000 lei

C.N. Pistă: 20.000 lei

Premiere: 4.000 lei

8BOX: 10.000 lei

C.N. Fete: 6.000 lei

C.N. Seniori: 2.000 lei

Premieri: 2.000 lei 

8JUDO: 15.000 lei 

Cupa Severinului: 1.600 lei

C.N. U18: 1.200 lei

Etapa Euroregiune U16: 1200 lei 

C.N. U23: 1.000 lei 

Etapa Euroregiune U14: 1000 lei 

C.N. U14: 1.000 lei 

Etapa Euroregiune U15: 1.300 lei 

C.N. U23: 600 lei 

C.N. U15: 1.200 lei

Etapa Euroregiune U12, U13: 1.000 lei 

Cupa Nordului (U10, U11, U13, U15, U16, U18, U21, U23): 2.000 lei 

Premiere: 1.900 lei 

8LUPTE: 25.000 lei

Cantonament – C.N. Plajă: 12.640 lei

C.N. Juniori: 1.060 lei

Memorial „Dragomir-Cloţ”: 9.000 lei

Premiere: 2.300 lei  

8RADIOAMATORISM: 3.000 lei

C.N. USS: 1.040 lei

C.N. Creaţie Tehnică: 1.960 lei 

8VOLEI: 25.000 lei 

Cantonament: 14.700 lei 

6 etape C.N. Jun. Ext.: 10.000 lei 

Premiere: 300 lei

8Refacerea sportivilor la bazinul de înot: 5.000 lei. 

Bani şi pentru proiectele sportive private

În afară de fondurile prevăzute strict pentru „Sport” în bugetul local, cu referire la secţiile C.S. „Muscel”, a mai existat o posibilitate acordată privaţilor, persoane, cluburi ori asociaţii, de a beneficia de bani publici pentru activităţi sportive. N-am înţeles de ce petentul amintit la începutul articolului nu s-a înscris – pentru a rezolva „termenii ce ar putea precede o eventuală colaborare” – la sesiunea de proiecte beneficiare de finanţări de la bugetul local, unde a fost pusă la bătaie o sumă generoasă. 350.000 de lei, din care Sportul avea alocată o finanţare de 230.000 de lei, Cultura, 100.000 lei, iar Tineretul şi Socialul, câte 10.000 lei. Reamintim cine sunt cei admişi la Sport, la prima sesiune de selecţie a beneficiarilor fondurilor nerambursabile acordate de Primărie, în mare majoritate, foşti parteneri abonaţi la asocierile aprobate de Consiliul Local.                

8Asociaţia MTB Academy – „Trofeul Muscelului – Lupii dacilor”, ediţia a V-a; 100 punte; valoarea totală a proiectului – 80.000 lei; contribuţie proprie – 59.000 lei (75%); contribuţie solicitată de la bugetul local – 21.000 lei (25%); contribuţia supusă spre aprobare – 21.000 lei; pentru organizarea a două competiţii de ciclism mountain bike, respectiv Etapa a III-a din Cupa Naţională a României pentru amatori şi profesionişti, 15-16 iulie 2017, în cadrul Zilelor Municipiului Câmpulung;  

8Club Sportiv Brothers Motor Sport – „Promovarea municipiului Câmpulung prin automobilismul de performanţă”; 95 puncte; valoarea totală a proiectului – 70.000 lei; contribuţie proprie – 30.000 lei (43%); contribuţie solicitată de la bugetul local – 40.000 lei (57%); contribuţia supusă spre aprobare – 40.000 lei; pentru organizarea la Câmpulung a două competiţii automobilistice: etapă de rally-cross, în perioada 22-23 iulie 2017; etapă din Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, în perioada 22-24 septembrie 2017; 

8Asociaţia Club Sportiv First Club Cup – „Participare în cadrul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă”; 93 puncte; valoarea totală a proiectului – 25.000 lei; contribuţie proprie – 5.000 lei (20%); contribuţie solicitată de la bugetul local – 20.000 lei (80%); contribuţia supusă spre aprobare – 20.000 lei; pentru participarea la şase etape din cadrul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă; 

8Asociaţia Sportivă „Petre Iliescu” – „Fotbal pentru copii şi juniori”; 88 puncte; valoarea totală a proiectului – 15.400 lei; contribuţie proprie – 5.400 lei (35%); contribuţie solicitată de la bugetul local – 10.000 lei (65%); contribuţia supusă spre aprobare – 10.000 lei; pentru participarea în Interliga Naţională a celor patru grupe de copii; 

Totalul sumei solicitate spre aprobare din totalul de 230.000 lei: 91.000 lei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!