Ce prilej mai potrivit decât taxele şi impozitele locale, de „desfrâu” electoral fără public, căci la ora la care se ţinea şedinţa televizată a Consiliului Local, lumea se relaxa în aer liber, bucurându-se de „bruma” de răcoare din parcul central?! Vara a debutat cu obligaţiile câmpulungenilor la bugetul local pentru 2018 fixate la finele lunii mai, conform cutumei existente la nivelul Consiliului Local, rămase, cu mici excepţii, la nivelul celor aprobate în 2016 pentru 2017. Liberalii, care, prin vocea preşedintelui, aflat, împreună cu viceprimarul PSD-ist, în postura de provizorat tulbure în toamna anului 2015, s-au opus micşorării dărilor la bugetul local, deşi Codul Fiscal dădea această libertate autorităţilor, au pozat, în prezent, în binefăcători pentru comunitatea contributoare. Fiind rost de refacere a imaginii boţite a partidului, PNL-iştii au clocit nişte facilităţi la auzul cărora te buşeşte râsul, nefiind avantaje fiscale pe care populaţia să le simtă cu adevărat atunci când se prezintă la casieria unităţii. Dacă „victoria” PNL, tradusă în votarea ideilor sale de către majoritatea PSD-istă, în contul căreia i se vor trece şi aceste firimituri aruncate populaţiei neinteresate cine sunt iniţiatorii, se cheamă strategie de aspirare a electoratului aflat sub hipnoza „roşie”… în 2020, e de bine. Cu Ţâroiu sau fără Ţâroiu şi, în mod cert, fără un produs politic liberal suficient de curajos încât să folosească în avantajul său derapajele actualei administraţii, 2020 nu va aduce surprize în privinţa culorii carnetului de partid al primarului. Cu ce l-a dat pe spate pe plătitorul de taxe din târg „rezistenţa” liberală, care a intrat furibund în rolul de opoziţie cu gura mare şi idei fâsâite? Cu scutire de taxă la capelă pentru cetăţenii care plătesc locurile de veci concesionate din Cimitirul „Flămânda” şi scutire de bilet pentru elevii care merg în vizită la Muzeul Municipal, doar pentru acţiunile organizate de şcoală. Cu siguranţă, alegătorii sunt flataţi de grija consilierilor locali PNL în situaţii de care se lovesc, vorba lui Ţâroiu, o dată pe an – cazul turului Muzeului – sau cu care este de preferat să nu se lovească niciodată, dar cum nu se poate, atunci cât mai rar, în privinţa nevoii de a apela la capela cimitirului, pentru depunerea celor decedaţi.
„Mită electorală”: gratuitate la capelă
Nivelul de ofuscare liberală a crescut în momentul în care, răsfoind materialul de şedinţă cu taxele şi impozitele locale valabile pentru anul 2018, aceştia au remarcat câteva reduceri de tarife la activităţile comerciale, concomitent cu măriri de taxe la Cimitirul „Flămânda”. Iată în continuare care sunt taxele şi tarifele speciale propuse de Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat pentru anul 2018:
8Tariful pentru săpatul unei gropi simple: 60 lei (2017); 100 lei (2018);
8Tariful pentru săpatul unei gropi adânci: 120 lei (2017); 100 lei (2018);
8Tariful pentru demontatul şi remontatul plăcii (materialul clientului): 30 lei (2017); 40 lei (2018);
8Tariful pentru amenajarea mormântului la cerere:
-săpatul şi plivitul pe mormânt: 8 lei (2017); 10 lei (2018);
-plantatul florilor şi efectuarea lucrărilor de întreţinere: 10 lei (2017); 10 lei (2018);
8Taxă anuală de întreţinere a cimitirului: 20 lei (2017); 20 lei (2018);
8Taxă capelă/24 de ore: 24 lei (2017); 30 lei (2018), cu precizarea că persoanele ale căror venituri sunt exclusiv din ajutorul de şomaj, ajutorul social şi cele fără venituri beneficiază de scutire;
8Taxa de folosire a WC-ului public: 1 leu (2017); 1 leu (2018);
8Taxa de refacere stradală cu:
-asfalt: 80 lei/mp (2017); 80 lei/mp (2018);
-pavaj: 30 lei/mp (2017); 30 lei/mp (2018);
-macadam: 20 lei/mp (2017); 20 lei/mp (2018);
8Taxa de depozitare a materialelor pe domeniul public: 1 leu/mp/zi (2017); 1 leu/mp/zi (2018);
8Taxa de concesionare pentru locul de înhumare pe 25 de ani: 250 lei (2017); 300 lei (2018);
8Taxa de concesionare pentru locul de înhumare pe 7 ani: 75 lei (2017); 100 lei (2018);
8Taxa de obţinere de avize: 15 lei (2017); 15 lei (2018).
Sesizând oareşce măriri, liberalii s-au dat de ceasul morţii că au crescut taxele taman într-un domeniu sensibil. Altfel spus, nu este suficient că omul este încercat de un eveniment trist, îl mai loveşte şi ADP-ul, percepându-i sume mai mari. „Au crescut salariile.”, a justificat secretarul Nicolae Ghinea cererea serviciului public în a cărui administrare se află „Flămânda”. Atunci, a înviat din morţi PNL, după aproape un an de letargie politică, şi a folosit pretenţia ADP-ului drept ocazie de a cere Executivului o gratuitate pentru solicitanţii capelei, unde, spre deosebire de bisericile de pe teritoriul Câmpulungului, se practică o taxă de depunere mult mai mică. Astfel, s-a născut propunerea electorală dedicată supravieţuitorilor celui găzduit înaintea plecării fără întoarcere, ca plătitorilor de concesiune pentru mormintele deţinute în incinta aşezământului să nu li se perceapă nicio sumă pentru folosirea respectivei anexe.
Prin urmare, ca să nu supere nici ADP-ul, nici pe cei care apelează la serviciile cimitirului, grupul PNL a reuşit o realizare, care, sperăm, va figura pe lista de reuşite cu care vor ieşi în campania din 2020 – dacă au de gând să-şi facă campanie peste trei ani – şi anume: gratuitate la capelă. De câte ori? Autorii facilităţii au zis o dată sau de două ori. PSD, sesizând disperarea opoziţiei de a-şi face imagine pe seama suferinţei concetăţenilor, care de 6 lei în plus la capelă nu mai pot, atunci când pierd pe cineva drag, au luat propunerea acestora peste picior, propunând promoţii ca la supermarchet: „la trei răposaţi, capela gratis pentru al patrulea.” Moment în care unul dintre colegi le-a atras atenţia că şi pentru ei este valabil capătul „călătoriei”, aşa că… mai uşor cu glumele sinistre. Cum Liviu Ţâroiu nu putea rămâne în afara băşcăliei macabre, s-a alăturat şi el colegilor cu chef de râs pe seama intenţiei PNL de a obţine de la Executiv un pachet de servicii de cazare atractiv pentru sejurul prin viaţă încheiat la „Flămânda”. Atunci când directorul executiv Violeta Iarca, pierdută în propunerile hilare ale taberei liberale, a scăpat miezul ideii opoziţiei, cine sunt beneficiarii capelei, adică cei vii, fiindcă aceia votează, a lămurit-o „buştean” şeful Ţâroiu: „Cei care au domiciliul stabil în cimitir să primească gratuit capela.” Numai că alţii plătesc pentru ei şi pe aceştia îi viza generozitatea PNL.
Într-un sfârşit, atâta cantitate de funebru tratat cu umor negru i-a provocat emoţii preşedintelui de şedinţă, întors bronzat din concediile pe meleaguri elene, care a amestecat „birurile”. Când a fost să supună la vot taxele pentru închirierea domeniului public, diferenţiate între localnici şi cei din afară, PSD-istul Marian Stanciu a încurcat cifrele, citindu-le pe cele de la cimitir: „Să trecem la a doua propunere privind taxa de 60 de lei pentru localnici şi 100 de lei pentru cei care vin din afară (n.r. taxa de groapă, combinată cu chiriile pentru domeniul public al municipiului)”. „4 lei şi 10 lei!”, l-au corectat în grup colegii. „Pardon!”, s-a scuzat preşedintele. „Celelalte erau de la cimitir.”, a rectificat pentru telespectatori Liviu Ţâroiu, ca să nu fie îngroziţi de chiriile astronomice pe metrul pătrat, care, de fapt, erau tarifele percepute pentru serviciile groparilor.