Parcă împrumutând caracterul interimar al conducerii Primăriei Câmpulung, care, în 2015-2016, până la alegerile locale, a avut viceprimar cu prerogative de primar şi consilier local cu atribuţii de viceprimar, cel puţin trei lucrări de asfaltare executate de constructori profesionişti au lăsat impresia tot de provizorat, până la întreprinderea celor cu adevărat durabile. Cel mai cunoscut incident în materie de infrastructură proaspăt reabilitată, asupra căruia nu vom insista, întrucât a ajuns la urechile tuturor contribuabililor, s-a consumat pe strada Richard, care, pe la jumătatea distanţei cuprinse între zona de urcare, dinspre Piaţa Centrală, şi ieşirea în Gruiului, a fost distrusă de o alunecare pusă de localnici pe seama asfaltatorilor, care au deranjat solul încremenit în ultimii 40 de ani. De cu totul altă părere – una care a exonerat firma de răspunderea reparaţiei în garanţie – au fost autorităţile locale, şi aici ne referim la primarul interimar Liviu Ţâroiu, care a salvat situaţia, mai puţin banii câmpulungenilor, punând prăbuşirea unui sens de mers al căii de acces abia reparate pe seama forţei majore. Adică o cauză naturală, pentru ivirea căreia societatea Selca nu putea fi învinovăţită. Astfel, adio, garanţie!, compania scoţându-se, graţie bunăvoinţei excesive a partenerului de contract, care nu plăteşte de la el, ci din taxele şi impozitele celor neputincioşi să înfrunte „forţele majore” ce macină drumurile câmpulungene după mai toate asfaltările. După pocinogul de pe Richard, soldat cu o pierdere de 13 miliarde de lei vechi, cât a costat reparaţia post-asfaltare, efectuată de altă firmă, produsă de altă licitaţie, constatăm urmări de toată jena şi pe alte artere primenite cu covor bituminos aşternut de SRL-urile lipite de bugetul local precum muştele de borcanul cu miere. Valea Unchiaşului, prelungirea de la baza satului de etnici romi de la Pescăreasa, din spatele fostului Liceu Minier, şi Drumul Godeni sunt două exemple care susţin afirmaţia că la „proştii” de la Câmpulung merge şi aşa.
2015, an bun pentru Selca. După Richard, Drăceşti şi Drumul Godeni, câştiga şi Gruiului
Pe când se împăcaseră cu ideea că se află prea departe de Primărie, ca gestionarii banului public să audă dorinţa lor strigată de mai bine de un sfert de veac, proprietarii de gospodării amplasate pe extensia Văii Unchiaşului, o uliţă pe jumătate locuită, jumătate nelocuită, au trăit, anul trecut, o bucurie uriaşă odată cu apariţia utilajelor de asfaltare în zonă. În urmă cu doi ani, s-a pregătit terenul unor lucrări programate la periferiile municipiului, atât în Nord, cât şi în Sud. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2015, Liviu Ţâroiu, care conducea de o jumătate de an Câmpulungul, după condamnarea lui Călin Andrei, se fălea cu procesul continuu de asfaltare şi canalizare în Câmpulung. Nu mai puţin de şapte loturi, fiecare conţinând câte trei-patru străzi – cele mai multe peste 10 miliarde de lei vechi -, aveau constructorii stabiliţi ca urmare a licitaţiilor adjudecate cam de aceiaşi.
Ne vom referi în continuare la străzile care ne interesează pe noi, adică cele pe care stricăciunile pot fi sesizate la o descindere în zonă. Drumul Godeni a fost inclus în lot cu Drăceşti şi Richard, câştigat, la preţul de 1.370.200 lei, de firma Selca, din Piteşti. Valea Unchiaşului a ajuns, „la pachet” cu Oituz, Democraţiei şi Walter Mărăcineanu, la constructorul Wins Construct Project SA, din Bucureşti, la preţul de 938.666,21 lei. La mai puţin de o lună, în octombrie 2015, Selca prindea cel mai râvnit contract de asfaltare aflat pe agenda administraţiei publice locale: „Reabilitarea străzii Richard km 0+000 – km 0+688 şi a străzii Gruiului km 0+000 – km 2+426’’: 7.730.012,27 lei. Asta deşi, la finele lunii septembrie, când Liviu Ţâroiu a prezentat opiniei publice lista de lucrări, pe care figura şi „Extindere de reţele de canalizare pentru ape menajere pe strada Gruiului şi pe strada Henry Richard” – 1.215.200 lei, constructor Asocierea SC And Secom Intexim SRL şi SC Cornea Ind Construct SRL, el, cu gura lui, spunea: „Va fi o lucrare multianuală, căci nu va fi posibil de realizat într-un singur an. Are 2,5 kilometri lungime. Anul acesta (n.r. 2015), vom face o primă parte, cea pe care am realizat canalizarea anul trecut (n.r. 2014), de la cimitir, până la troiţa din intersecţia cu N. Popp.”
În ciuda caracterului multianual al canalizării, în octombrie 2015, se ţinea licitaţia pentru asfaltarea arterei care urma a fi canalizată, licitaţie câştigată de Selca, într-un mod care a năucit concurenţa. Care n-a fost deloc puţină. Într-un clasament intermediar, întocmit după deschiderea ofertelor celor cinci companii/asocieri tentate de contractul de reabilitare a străzii Gruiului, Selca – cu o ofertă de 6.209.142,23 lei (99,60%) – se afla pe ultimul loc, reuşind, în următoarea fază, în mod surprinzător, să le devanseze pe celelalte competitoare şi să se poziţioneze înaintea lor. În etapa finală a licitaţiei electronice, în care cel mai greu a cântărit preţul, Selca a întors clasamentul, cu o ofertă de 3.989.683,70 lei (4.787.620,44 lei cu TVA), cu care a urcat pe locul I, fiind declarată câştigătoare.
În primăvara lui 2016, a cedat strada, în timpul lucrărilor la trotuar. În primăvara lui 2017, a cedat şi trotuarul
Acţiunea din SEAP era dublată de una în teren, mai cu seamă pe Richard, unde asfaltarea a fost urmată, la scurt timp de la strângerea calabalâcului echipelor de lucru, de ruperea unei bucăţi considerabile de drum. De pe Richard, unde treaba începea să miroase urât, şantierul constructorului a ajuns în Sudul municipiului, pe Drumul Godeni, unde operaţiunile de reabilitare au debutat şi s-au încheiat în decembrie 2015. Nici nu era mare lucru de făcut, calea de acces care străbate sătucul de etnici neavând nici 500 de metri în cap. Rigola şi trotuarul au fost lăsate pentru primăvara anului 2016, când, în afară de „accesoriile” drumeagului asfaltat cu patru luni înainte, s-a muncit din nou la… asfaltare! Acum un an, suprafaţa carosabilului arăta ca o tablă de şah, din cauza decupajelor executate în covorul turnat în decembrie 2015, pentru a fi refăcute porţiunile deteriorate din pricina intrării maşinilor care au cărat materialul pentru trotuar şi rigolă. De râsul curcilor derutate de alternanţa bucăţilor de asfalt „vechi” cu cele proaspete, de un negru intens, care au înlocuit tronsoanele cedate sub greutatea vehiculelor de transport!
Ce povestim acum s-a întâmplat în primăvara anului 2016, când, pentru trotuar, a fost sacrificată strada reparată în condiţii îndoielnice. În primăvara anului 2017, constatăm că şi trotuarul a păţit acelaşi fenomen: s-a ondulat, s-a crăpat, s-a căscat. Dacă pe spaţiul destinat circulaţiei auto nu s-a pus un strat suficient de rezistent, pe banda destinată pietonilor, lucrurile n-aveau cum să stea altfel. Ce-i drept, în zona afectată, trotuarul nu prea simte tălpicile „pedestraşilor” locului, ci roţile hârburilor depozitate în afara curţii de un întreprinzător care s-a făcut stăpân pe spaţiul exterior al proprietăţii. Şi pe o parte, şi pe cealaltă a fundăturii în care aleşii ajung doar în campanie, dacă ajung şi atunci, un cetăţean s-a întins cu afacerea pe ulicioara şi aşa îngustă. Cât despre trotuar, cât ţine service-ul înşirat după bunul plac al posesorului, nici nu ştii că există, fiind ocupat de rablele „măcelărite” de meşterul care se lăfăieşte în voie pe pământul statului. Admitem faptul că „tăblăraia” depozitată într-o cantitate care ar trebui să-i deschidă apetitul Poliţiei Locale pentru o deplasare în zonă a contribuit la zădărnicirea investiţiei. Dar chiar şi aşa, cu trancanelele patronului trântite pe spaţiul public recent reabilitat, în alte vremuri, când pentru lucrări făcute de mântuială plăteai cu libertatea, nu s-ar fi ajuns să intri în trotuar ca în brânză.
Pe Valea Unchiaşului, alt constructor, aceleaşi metehne
Că firma care a făcut scofala de pe Drumul Godeni nu este singura care prestează într-o manieră amatoare o demonstrează aspectul prelungirii Văii Unchiaşului, aflată într-un lot adjudecat de altă surată din branşa abonaţilor la lucrări cu statul, mai ales după sezoanele ploioase, care nu doar au spălat strada, ci au şi rupt bucăţi din ea. Şi în acest caz, ne întrebăm ce asfalt folosesc marii profesionişti contractaţi de Primărie, de se exfoliază numai când îl atinge vântul, nu mai vorbim de atingerea ploii, căci deja am intrat la „loviri şi alte violenţe” comise asupra foiţei de covor bituminos. De altfel, lumea din zonă a trăit cu senzaţia de lucrare neterminată, văzând ce strat subţire s-a pus pe vale, şi chiar s-a amăgit că echipele se vor întoarce ca să dea trăinicie investiţiei. De unde! Ce s-a pus anul trecut e tot ce-au „pupat” aceşti alegători convinşi să-l voteze pe cel care a dispus asfaltarea după mai bine de 25 de ani de aşteptare. Că materialul care a acoperit hârtoapele istorice nu pare nici de calitate, nici suficient o arată marginile „muşcate” de şuvoaiele rostogolite în voie în lipsa rigolei.
O asfaltare de peste 4,3 milioane, ajunsă pe mâna firmei în urma căreia au apărut belele
Asfaltarea Gruiului-Richard constituie, de departe, lucrarea anului 2017, cu o valoare, după actualizarea ei cu cota TVA de 19%, de peste 43 de miliarde de lei vechi. Potrivit devizelor privind cheltuielile necesare realizării investiţiei pe Henry Richard şi Gruiului, devize extrase din proiectele tehnice întocmite de către proiectantul SC CDLA ARG CONSULT SRL (care cuprind valori exprimate în lei la cursul euro de 4.42 lei/euro din data de 15.04.2015), valorile iniţiale erau:
8Strada Richard: Total general (cu TVA): 1.544.081,01 lei sau 349.323,78 euro; din care construcţii+montaj: 1.504.961,29 lei sau 340.473,57 euro;
8Strada Gruiului: Total general (cu TVA): 6.362.268,51 lei sau 1.439.362,14 euro, din care construcţii+montaj: 6.225.050,97 lei sau 1.408.318,85 euro;
8Total investiţie: 7.906.349,52 lei sau 1.788.685,92 euro, din care construcţii+montaj: 7.730.012,26 lei sau 1.748.792,42 euro.
După doi ani de la stabilirea acestor cifre, timp în care s-a ţinut şi licitaţia câştigată de Selca, aleşii au aprobat, la finele lui februarie 2017, actualizarea devizului general al proiectului de reabilitare a străzilor Gruiului şi Richard cu valorile rezultate după încheierea contractului de execuţie şi cota TVA de 19% aplicată la valoarea rămasă de finanţat, astfel: valoarea totală actualizată a investiţiei este 4.951.983 lei, din care construcţii – montaj: 4.316.182 lei, inclusiv TVA.