6.7 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Cu asemenea membri, PSD a ajuns de râsul curcilor Dumitrescu linge unde a scuipat

Nicolae Dumitrescu, politicianul în care noi, personal, am avut încredere că are forţa şi isteţimea de a schimba mentalitatea unui Consiliu Local cu voce dogită şi atitudine de preş în faţa unui primar despotic, a produs cea mai mare dezamăgire în mandatul 2012-2016. Nu a oferit nimic bun comunităţii câmpulungene, nicio iniţiativă, niciun proiect care să rămână în istoria administraţiei publice locale, deşi ne asigurase că vom simţi schimbarea prin prezenţa sa la conducerea legislativă a Câmpulungului. În mandatul trecut, a intrat în Consiliu cu gura mare că vrea fotbal şi a ieşit tot cu gura mare împotriva lui Ţâroiu, căruia i-a şicanat, cot la cot cu PNL-ul, anemicele propuneri lansate cât a avut prerogative de primar. La început de mandat, continuă tămbălăul cu superiorii de la partid, adus din culise în public, făcând un enorm deserviciu PSD-ului în această perioadă în care are nevoie să apară unit şi puternic în ochii judeţului. Deranjat de o remarcă a ziarului nostru, prin care s-a reamintit parteneriatul neoficial al PSD-istului cu liberalii, în ultimele luni ale mandatului trecut, Nicolae Dumitrescu ne-a trimis un drept la replică, al cărui conţinut îl vom reda în continuare. Apoi vom prezenta declaraţiile acestuia, care au stat la baza acelei remarci, declaraţii care există înregistrate atât în arhiva Secretariatului Primăriei, cât şi în arhiva ziarului nostru, în caz că l-a lăsat memoria.       

Drept la replică

„În numărul din data de 30 sept ac al ziarului, în articolul de fond al apariţiei, faceţi afirmaţia că eu am coalizat cu liberalii pentru blocarea intenţiilor salvatoare ale lui Ţâroiu, în ceea ce priveşte divizarea proiectului păgubos şi reluarea lucrărilor în vederea finalizării, drept răzbunare pentru că nu am fost desemnat candidat! Nimic mai neadevărat, pentru că:

-nu aveam cum să coalizez cu liberalii, din moment ce eu eram cel mai vehement critic al lor, primarul interimar fiind de multe ori pus în dificultate de acuzaţiile perpetue ale acestora, care-l vânau zilnic din interiorul primăriei! Eu am apărat de fiecare dată interesul formaţiunii politice de care aparţin, inclusiv pe primarul interimar, pe care dvs îl terfeleaţi săptămânal!

-în luna martie ac, nici măcar Ţâroiu nu avea certitudinea că va câştiga alegerile, iar în două luni care mai erau până la alegeri, nu se puteau face decât cel mult licitarea reproiectărilor pentru diviziunile rezultate. Ori primarul interimar nu a dorit să informeze şi despre costurile acestora (ca şi acum), ceea ce mi-a trezit bănuiala că până la urmă acesta era motivul adevărat al grabei sale şi nu influenţarea electoratului, care oricum n-ar fi ştiut mare lucru despre refacerea proiectului! Vechea (dar şi noua!) problemă a acestuia în ceea ce priveşte lipsa de transparenţă a modului de cheltuială a banilor publici atunci când se trece de la general (alocare prin buget) la particular (alocare directă fracţionată, pe lucrări efective);

-niciodată nu mi-am propus să candidez la primar! A fost doar o propunere venită de la liderul de partid, din considerente pe care nu vi le pot spune, dar legate tot de organizaţie! Dacă d-lui a revenit şi a renunţat după şase luni, nu mai e problema mea, era dreptul lui! Deci nu aveam motiv să fiu nemulţumit! Iar Ţâroiu n-a fost desemnat, ales, ci s-a autopropus, ulterior fiind validat corect şi democratic!

Vă mulţumesc şi apreciez interesul constant pe care-l manifestaţi faţă de mine în a nu mă lăsa să greşesc! cons.local N.Dumitrescu”

Familiarizându-ne, cu vârf şi îndesat, pe durata mandatului trecut, cu nestatornicia în opinii a acestui ales, ne scutim de efortul de a-i comenta punctul de vedere. Dar nu putem să nu-i însoţim apărarea de ideile pe care el însuşi le-a lansat în spaţiul public, într-un interval mai scurt de o lună, care reflectă, fără urmă de îndoială, partizanatul cu majoritatea PNL, în chestiunea „Kretzulescu”, doar ca să-l scoată din sărite pe Liviu Ţâroiu, anunţat de PSD drept candidat la Primărie. Aşadar, atitudinea lui Dumitrescu s-a schimbat total, făcând notă discordantă cu firavul grup social-democrat din mandatul 2012-2016, rămas, după ruperea USL, în trei inşi – Liviu Ţâroiu, Maria Cotenescu şi el – după ce Gheorghe Marin a anunţat cu cine merge partidul la alegerile din 5 iunie 2016. Aşa că degeaba face acum pe nevinovatul că n-a vrut să fie primar, când repetatele atacuri la persoana lui Marin şi a lui Ţâroiu, care le şi merită, dacă sunt atât de slabi încât să nu sancţioneze ieşirile indisciplinate ale colegului, tocmai asta trădează. Că nu s-a vindecat de ciudă că n-a fost el cel ales. 

Cum Dumitrescu se face că a uitat ce a îndrugat la proiectele de hotărâri, iniţiative ale viceprimarului cu atribuţii de primar, la amânarea cărora a contribuit la unison cu liberalii, îi reamintim – şi reamintim şi câmpulungenilor – declaraţiile lansate în plen, pe care şi el le poate audia, solicitând înregistrarea dezbaterilor de la Secretariatul Primăriei. Folosindu-ne de arhiva audio a redacţiei noastre, să ne delectăm cu elucubraţiile maestrului răsucirilor la 180 de grade, a cărui experienţă de viaţă nu include o vorbă din bătrâni perfect valabilă şi astăzi: „Dacă tăceai, înţelept rămâneai”.  

Şedinţa de îndată a Consiliului Local din 9 martie 2016

Dumitrescu: “Propunerea de amânare a acestei hotărâri a fost votată, nu este nicio problemă, şi eu am subscris la ea”

Primarul Liviu Ţâroiu a convocat de îndată Consiliul Local, pentru a aproba două chestiuni urgente. Prima: rezilierea contractului pentru proiectul „Kretzulescu” şi returnarea sumelor achitate de Ministerul Dezvoltării, ca „sancţiune” pentru eşecul investiţiei. A doua: „spargerea” proiectului în cinci investiţii, pe obiective separate, care să fie licitate şi executate de constructori diferiţi. Liberalii, prin vocea lui Ionel State, candidatul Bogdan David absentând, au propus atunci amânarea ambelor puncte până când vor primi documentele de la minister, pe care Ţâroiu le-a avut, dar n-a binevoit să le pună şi lor la dispoziţie. Iată poziţia PSD-istului Nicolae Dumitrescu şi dialogul avut cu „aliaţii” la nevoie. Nevoia reprezentând-o răsturnarea planurilor colegului propus a candida la funcţia de primar. 

Nicolae Dumitrescu: „Sigur că propunerea dumneavoastră de amânare a acestei hotărâri a fost votată, nu este nicio problemă, şi eu am subscris la ea. Dar eu vă întreb: credeţi că în spatele acestei informaţii incomplete, aşa cum aţi prezentat-o, se ascunde ceva care ar putea prejudicia Primăria?” 

Ionel State: „Vă răspund într-un singur cuvânt afirmativ: Da.”

Nicolae Dumitrescu: „Presupun că nu vreţi să-mi spuneţi.” 

Ionel State: „Vă răspund după şedinţă.” 

Nicolae Dumitrescu (la proiectul cu fragmentarea lucrării în cinci obiective): „De fiecare dată şi acum revenim la aceeaşi porcărie. Haideţi să nu mai revenim la trecut, când s-a întâmplat ce s-a întâmplat (n.r. Liviu Ţâroiu a întrebat cine a fost primar în timpul în care s-au refăcut şi para-refăcut studiile de fezabilitate pentru „Kretzulescu”, cu cheltuieli uriaşe pentru bugetul local), în care s-au antamat nişte contracte pentru proiectări, pentru aia, pe sub masă, pe sub uşă. Nu mai permitem aşa ceva! Să le punem toate pe masă, să ştim despre ele! Suntem într-un moment în care nu ştim ce înseamnă antamarea acestor reproiectări. Nu ştim pe ce sume… de regulă, când se ajunge la aşa ceva, sunt sume serioase la mijloc. Şi eu sunt reticent la sume mari.”

Şedinţa de îndată a Consiliului Local din 14 martie 2016

Dumitrescu: “Să lăsăm unei noi conduceri de Primărie şi unui nou Consiliu Local această treabă! Nu ne mai băgăm unde nu ne fierbe oala!” 

“Lăsaţi să vină noul primar, pentru că el duce mai departe lucrările! Decât să ne băgăm în rahat…”

Discuţia s-a reluat după o săptămână, fără niciun rezultat. Din nou, PSD-istul a făcut dovada că s-a dat cu liberalii, doar ca să-l împiedice pe Ţâroiu să deblocheze lucrarea al cărei contract de execuţie încetase cu un an înainte, în aprilie 2015. Contribuţia lui Dumitrescu la bătutul pasului pe loc, pe motiv că e treaba următorului primar să urnească „Kretzulescu”, a fost, cum îi place lui să se exprime, la superlativ, uriaşă.              

Nicolae Dumitrescu: „Noi avem o instanţă pentru recuperarea pagubelor de la Grup Corint. Este adevărat? (n.r. Liviu Ţâroiu: Da.) Bun. În condiţiile acestea, dacă noi nu restituim suma, chiar dacă ei (n.r. Ministerul Dezvoltării) ne-o vor cere, ce se poate întâmpla? Ne acţionează în instanţă. Pe baza instanţei pe care noi o avem cu Corint, pentru recuperarea daunelor, noi putem cere suspendarea de la aplicare, chiar dacă noi pierdem, până la soluţionarea instanţei cu Corint. Câştigăm şi, atunci, primim banii şi îi dăm. Sau pierdem şi poftiţi banii. De ce trebuie să ne grăbim? Să prelungim cât de mult această treabă, poate, totuşi, n-o vom plăti, dacă noi câştigăm instanţa cu Corint. Şi aici am îndoieli, pentru că în disputa dintre noi şi Grup Corint, după nişte mici informaţii, avem şi noi nişte bube în cap, de care Grup Corint s-ar putea să uzeze şi nu se ştie dacă vom câştiga.”

Ionel State: „Ce spune domnul consilier Dumitrescu este foarte real şi este extraordinar de bine.” 

Liviu Ţâroiu: „Acordul dumneavoastră de a rupe proiectul în cinci părţi distincte…” 

Nicolae Dumitrescu: „Aia se exclude de la sine! Este indiscutabilă! Este exclusă! Atâta timp cât prima parte, la care suntem vulnerabili, nu putem s-o soluţionăm şi aşteptăm, aia este exclusă! Şi, mai mult decât atât, părerea mea, suntem într-o situaţie de conducere a Primăriei absolut de provizorat. Nu se ştie, n-aveţi nicio certitudine că unul dintre cei doi care sunteţi acum la conducerea Primăriei veţi fi primar după 6 iunie încolo. Lăsaţi să vină noul primar, pentru că el antamează, el duce mai departe lucrările un an, doi, trei sau patru, cât vor dura. Nu vă mai băgaţi, domnule, vedeţi-vă de treabă! Atâta grabă pentru ce? Din punctul meu de vedere, se exclude discuţia!” 

Când Ţâroiu a explicat că abandonarea oricărei iniţiative face ca parcurile să nu fie redate populaţiei, Dumitrescu a explodat: „Să nu fie! N-are nimic! Decât să ne băgăm în rahat, mai bine să nu fie! Să lăsăm unei noi conduceri de Primărie şi unui nou Consiliu Local această treabă! Nu ne mai băgăm unde nu ne fierbe oala!”  

Bogdan David: „Se pare că astăzi îi dăm toţi dreptate domnului Dumitrescu. Din punctul meu de vedere, are dreptate. De ce ne grăbim? Mai avem două luni, vedem ce se va întâmpla şi îşi vor asuma răspunderea.” 

Nicolae Dumitrescu: „Toate lucrările acestea despre care am putea să vorbim cad în sarcina noului Executiv. Care va fi? Cine ştie? De ce să ne băgăm noi în sarcina ducerii mai departe a acestei rezolvări de către noul Executiv? Hai, domnule, să-l lăsăm în pace, să vedem care va fi! Să se ocupe de el. Ce ne băgăm noi în treaba asta? Pentru o lună şi jumătate, n-are rost, este exclus! (…) Nu este moral să vorbim noi despre lucrări care se vor face în mandatul următorului primar. De ce ne băgăm noi în asta?! E treaba celui care urmează! Este inutil să vorbim despre reproiectare. Nu, domnule, intră în sarcina noului primar şi gata.” 

Şedinţa ordinară a Consiliului Local din 31 martie 2016

Dumitrescu: “Refuzul repetat de a participa la discuţii la minister poate conduce la decizii unilaterale din partea lor. Ceea ce este o situaţie extrem de periculoasă şi dură”

După două şedinţe în care oaia rătăcită a PSD-ului a colindat imaşuri liberale, s-a întors la stână, fiind de acord cu solicitarea lui Liviu Ţâroiu de a fi împuternicit să meargă la Ministerul Dezvoltării, ca să negocieze chestiunea returnării banilor. Ba chiar Dumitrescu a propus ca întâlnirea programată de minister pe 20 aprilie să se producă mai devreme de data fixată. La o săptămână de când a urlat în Consiliu, la Ţâroiu, să nu se mai bage unde nu-i fierbe oala, Dumitrescu se manifesta chiar îngrijorat de posibilitatea blocării intenţiilor de a continua „Kretzulescu”.  

Nicolae Dumitrescu: „Într-una dintre adresele care ne-au fost trimise şi nouă pe e-mail suntem atenţionaţi, în mod expres, că refuzul repetat de a participa la discuţii (n.r. la Ministerul Dezvoltării) poate conduce la decizii unilaterale din partea lor. Ceea ce este o situaţie extrem de periculoasă şi dură. Mie mi se pare că a duce încă trei săptămâni, până în 20 aprilie, această treabă… nu ştiu, putem stabili un termen ceva mai scurt decât atât. În ceea ce priveşte mandatarea de negocieri, eu vreau să vă fac următoarea propunere, pentru că se rezolvă două situaţii. Pe de o parte, această chestiune de reziliere a contractului şi stabilirea unor puncte de plecare privind sumele pe care le vom da înapoi şi, pe de altă parte, fără să blocăm intenţiile de a da drumul la ceea ce nu s-a reuşit să se facă la proiectul celălalt, vreau să vă propun, dacă sunteţi de acord, ca mandatarea pentru negocieri, atât de-o parte, cât şi de cealaltă, să se facă nu pentru o singură persoană, în speţă primarul, ci pentru două persoane, şi primarul, şi viceprimarul, chiar dacă amândoi sunt interimari.”

Din păcate, PSD Câmpulung, care avea posibilitatea să se debaraseze de astfel de exemplare duplicitare dăunătoare partidului, eliminându-le de pe lista de candidaţi, la recentele alegeri, n-a făcut-o. Şi, dacă şefii partidului au „tăria” unei cârpe, bine le face răzbunătorul, care astăzi îşi şterge bocancii pe ei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!