Daniel Safta, de la Compartimentul Agricol al Primăriei Câmpulung: „S-au modificat taxele începând de anul acesta, căci nu se mai modificaseră de cinci ani. Începând cu anul acesta, s-au ridicat cu 2 lei.”
Din 2017, s-au mărit taxele percepute celor care exploatează păşunile municipiului, aflate în administrarea Primăriei. Prezent la şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută, Daniel Safta, de la Compartimentul Agricultură al Primăriei, a informat că, începând din acest an, sumele colectate de proprietara izlazurilor municipale au crescut cu 2 lei, întrucât, în ultimii cinci ani, au rămas nemodificate. Din considerente de rotunjire a preţului, au glumit aleşii pe seama propunerii Executivului, care a decis să anime puţin cu o uşoară săltare a tarifelor într-un domeniu „înţepenit” din acest punct de vedere. Pentru cele două mari izlazuri, Drumul Godeni şi Drumuri Poienari, concesionate unor asociaţii, Primăria Câmpulung primeşte o redevenţă de 30% din sumele obţinute de acestea de la APIA pentru suprafeţele respective.
Potrivit hotărârii aprobate joi, 27 aprilie 2017, păşunatul pe izlazurile municipiului se organizează pe următoarele suprafeţe: 8Grui: 14 ha; 8Comăneşti: 8 ha; 8Valea Româneştilor: 3,5 ha; 8Mărcuş: 2 ha.
Taxele de păşunat îmbracă, din acest an, următoarele valori: 8bovine adulte = 35 lei/cap; 8tineret bovin = 25 lei/cap; 8ovine, caprine = 5 lei/cap. Acolo unde suprafaţa izlazului este mai mică decât numărul de bovine (două capete bovine/ha), se va proceda la reducerea corespunzătoare a taxei de păşunat. Toţi deţinătorii de animale pe care le vor învoi la păşunat sunt obligaţi să execute 3 (trei) zile de muncă/cap de vită, pentru curăţirea şi întreţinerea izlazului. În caz contrar, se vor încasa 10 lei/zi neexecutată.
Sunt interzise: 8păşunatul cabalinelor, porcinelor, păsărilor pe păşunile proprietatea municipiului; 8accesul animalelor bolnave; 8orice amenajare sau construcţii pe păşunile municipale, în conformitate cu prevederile Legii nr.50/1991, republicată; 8depozitarea materialelor de orice fel pe izlazurile municipiului. Perioada de păşunat a fost stabilită între 16 mai şi 31 octombrie 2017. Prin grija Compartimentului Agricultură se va trece la mobilizarea cetăţenilor, crescători de animale, pentru efectuarea lucrărilor de curăţire a izlazurilor de mărăcini, muşuroaie, pietre, stufărişuri, plante toxice şi eliminarea bălţilor. Plus fertilizarea păşunilor cu îngrăşăminte chimice.
Fiecare crescător de animale are obligaţia de a înregistra efectivele de animale în Registrul Agricol şi de a le crotalia. Crescătorii de animale care nu şi-au achitat taxa de păşunat pe anii precedenţi nu au dreptul de folosinţă la păşune, până la achitarea taxelor de păşunat la zi. Pentru animalele achiziţionate după 16 mai 2017, taxa va fi încasată înainte de scoaterea animalelor la păşunat. Păşunatul fără drept se va sancţiona cu următoarele taxe de gloabă: 8bovine, cabaline, porcine – 100 lei/cap; 8tineret bovin şi cabalin – 50 lei/cap; 8ovine, caprine – 30 lei/cap. Păşunatul fără drept reprezintă: păşunatul cu animale neînregistrate în Registrul Agricol ori fără crotaliu; 8păşunatul cu animale pentru care nu s-a plătit taxa de păşunat; 8păşunatul în alte locuri decât cele stabilite; 8păşunatul cu animale pentru care nu există certificat sanitar-veterinar, care să ateste starea de sănătate corespunzătoare a acestora; 8păşunatul în perioada interzisă.
Prin dispoziţia primarului se stabilesc colectivele responsabile de izlazuri, pe cartiere, îndreptăţite a încasa taxa de păşunat, a inspecta păşunea şi a dispune măsurile necesare pentru buna funcţionare a păşunatului. Taxele stabilite de Consiliul Local vor fi încasate până la data de 31 mai 2017 de către şefii de izlazuri, sub directa supraveghere a Compartimentului Agricol. Organele Romsilva şi cele ale Ministerului Agriculturii sunt în drept să facă inspecţia păşunilor, controlând atât construcţiile, cât şi lucrările de întreţinere şi ameliorare a păşunilor, pe care Primăria şi cetăţenii, beneficiari ai păşunilor sunt obligaţi a le executa.