8.5 C
Campulung Muscel
28/04/2024

Apărătorii Ortodoxiei, comemoraţi la Parohia Bughea de Mijloc

Anul 2017 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul Comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. O activitate cultural-catehetică a fost organizată sâmbătă, 1 aprilie, în parohia Bughea de Mijloc, din protopopiatul Câmpulung Muscel. Evenimentul, desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a avut scopul de a scoate în evidenţă martiriul a doi musceleni: preotul Mihai Enescu şi poetul Radu Gyr, care au avut de suferit în perioada regimului comunist.

Slujba de pomenire şi parastasul celor doi martiri au fost săvârşite în biserica parohiei, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ocazie cu care Chiriarhul Eparhiei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat personalitatea celor doi argeşeni născuţi în zona Muscelului.

Profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale din Bughea de Jos au pregătit un program cultural-artistic, care a cuprins poezii scrise de poetul muscelean Radu Gyr. A fost remarcată poezia manifest intitulată „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, pentru care poetul Radu Gyr a fost condamnat la ani grei de închisoare. De asemenea, au fost citite două referate legate de chinurile îndurate atât de preotul Mihai Enescu, născut la 7 februarie 1903, în localitatea Bughea de Jos, cât şi de poetul Radu Gyr, născut la 2 martie 1905, în cartierul Grui din municipiul Câmpulung. În final, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a oferit elevilor şi profesorilor mai multe volume din cartea ,,Preoţi martiri argeşeni şi musceleni”, care a apărut anul acesta, la Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Astfel de manifestări cultural-catehetice se vor organiza pe parcursul acestui an comemorativ în diferite parohii din cele şase protopopiate ale Eparhiei, cu scopul de a se prezenta şi celelalte figuri luminoase ale judeţului Argeş, adevăraţi martiri, care au îndurat teroarea impusă de regimul totalitar comunist.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!