Majorarea salariilor bugetarilor i-a determinat pe contabilii Primăriei, care au colaborat cu cei ai unităţilor publice subordonate, să estimeze o cheltuială foarte mare a bugetului local în comparaţie cu execuţia bugetară a anului trecut. Propunerea anului 2017, la capitolul „cheltuieli”, se cifrează la 98.023.630 lei. Asta în condiţiile în care, în momentul în care s-a tras linie, la 31 decembrie 2016, au rezultat cheltuieli de 65.418.900 lei. Cei mai mulţi bani se vor duce la secţiunea „cheltuieli de personal”, estimate, în 2017, la 39.554.780 lei.
Directorul economic Violeta Iarca a explicat ce au la bază aceste diferenţe substanţiale: „Este o creştere destul de mare faţă de execuţia bugetară a anului anterior, în sensul că s-au fundamentat cheltuieli mai mari la cheltuieli de personal, la toate capitolele bugetare, acolo unde avem angajaţi, funcţionari publici sau personal contractual. După cum ştiţi, în ultima perioadă au fost creşteri de salarii, ca urmare a aplicării unor prevederi legislative. Sunt şi creşteri pe partea de bunuri şi servicii, deci, a trebuit să echilibrăm bugetul. Am fundamentat cheltuielile la nivelul necesităţilor. Domnul primar a avut diverse discuţii cu unităţile din subordine şi s-au stabilit priorităţile pe cheltuieli materiale şi, de asemenea, pe cheltuieli de capital, burse, ajutoare sociale ş.a.m.d.”
Referindu-se strict la plăţile care vor fi efectuate cu angajaţii din sistemul de stat, într-un cuantum mult peste ceea ce s-a întâmplat în 2016, şefa Direcţiei Economice a precizat că această creştere provine din aplicarea unor creşteri salariale în conformitate cu prevederile legale, precum şi din aplicarea unor sentinţe judecătoreşti, care au termen de punere în aplicare în 2017. De asemenea, Hotărârea Curţii Constituţionale 794/2016 a creat posibilitatea de a se majora salariile şi în sistemul administrativ. Din bugetul de stat, din taxa pe valoarea adăugată, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, vor fi susţinute partea de salarii, contribuţii şi ceea ce înseamnă toată finanţarea legată de retribuţiile bugetarilor. 25.000.000 lei s-a alocat, pentru început, pentru finanţarea cheltuielii cu salariile în Învăţământ. Pentru finanţarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile există în buget suma de 2.698.000 lei. Iar pentru aplicarea Legii 85/2016, privind hotărârile judecătoreşti care se acordă personalului din Învăţământ, 561.000 lei. „Din suma totală de 35.093.000 lei, cele trei sume pe care le-am enumerat reprezintă finanţarea din bugetul de stat, din taxa pe valoarea adăugată, restul reprezintă finanţare din veniturile proprii ale bugetului local.”, a precizat directorul Violeta Iarca.
„O să vedeţi la cheltuielile salariale – a intrat în discuţie primarul Liviu Ţâroiu – că sumele sunt mai mici decât în 2016, dar nu că aşa vor fi, ci sunt sumele estimate la această oră pe cheltuielile de personal, urmând ca, pe parcursul anului, să se facă reglările finale.” „Domnii directori ştiu că, în funcţie de costul standard per elev, se alocă sumele. Urmează ca, ulterior, pe repartizare între unităţi, să se mai suplimenteze.”, a conchis directorul