4.1 C
Campulung Muscel
13/11/2024

În teorie, taxa de salubritate creşte veniturile anului 2017

Taxa de salubritate a urcat aspiraţiile economiştilor Primăriei, vizavi de încasările de la câmpulungeni, pe care le-au estimat într-un cuantum care n-a mai ţinut cont de regula utilizată până acum la constituirea bugetului local. Adică venituri proprii prevăzute la nivelul a 97% din execuţia bugetară a anului precedent. Graţie acestei noi dări, pe care instituţia o percepe de la populaţie, trimestrial (dacă vă ţine punga, o puteţi plăti integral), începând cu 2017, funcţionarii au ridicat ştacheta, fiind convinşi că lumea o va achita, conştiincioasă, aşa cum procedează cu restul taxelor şi impozitelor. Aceasta ar fi una dintre noutăţile anului, în materia bugetului local, prezentate de către directorul economic Violeta Iarca, la dezbaterea publică a celui mai important document, de care depinde funcţionarea administraţiei publice municipale şi dezvoltarea Câmpulungului. O a doua mare noutate faţă de 2016 o constituie dărnicia bugetului de stat, de la care sunt aşteptate subvenţii generoase, care să susţină financiar câteva dintre investiţiile estimate a consuma fonduri consistente din rezervele locale. 

Veniturile cresc, în viziunea economiştilor Primăriei, cu 10 milioane lei 

Structura bugetului local, a precizat directorul executiv Violeta Iarca, aflată pentru prima dată în postura de a prezenta proiecţia încasărilor şi cheltuielilor municipalităţii, în faţa comunităţii câmpulungene, a fost realizată în cadrul Serviciului Buget-Contabilitate, cu ajutorul celorlalte compartimente şi servicii din cadrul Primăriei, după consultarea tuturor factorilor implicaţi şi a conducerilor unităţilor descentralizate. „Bugetul a fost proiectat având în vedere veniturile proprii realizate în anul precedent, sumele şi cotele defalcate din unele taxe şi impozite ale bugetului de stat, stabilindu-se pentru partea de venituri o sumă totală de 71.280.650 lei, iar la cheltuieli, 98.023.630 lei, cu un deficit de 26.742.980 lei. Veniturile curente au putut finanţa partea de cheltuieli a bugetului local cu suma de 71.280.650 lei, iar pentru partea de 26.742.980 lei s-a procedat la utilizarea excedentului bugetar al anilor precedenţi. Excedentul anilor precedenţi se poate utiliza numai pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare. Suma de 26.742.980 lei s-a utilizat în integralitatea ei pentru finanţarea investiţiilor propuse în listele de investiţii ale unităţii noastre.”, a explicat pentru câmpulungeni şefa Economicului din Primărie.

Aceasta a mai precizat că motivaţia includerii acestor valori în bugetul anului 2017 a fost generată şi de o analiză comparativă cu execuţia bugetară a anului 2016. „Faţă de execuţie, sunt creşteri mult mai mari de venituri, de la 61.964.400 lei, la 71.280.650 lei. Creşterea de venituri se datorează, în principal, sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, dar şi ca urmare a creşterii veniturilor proprii ale instituţiei. S-au prevăzut venituri proprii mai mari decât ne permite legea. Legea ne spune ca fundamentarea bugetului propriu, la partea de venituri, să se realizeze la nivelul a 97% din execuţia bugetară a anilor precedenţi, dar, având în vedere că, începând cu anul acesta, s-a introdus o taxă nouă la nivel local – taxa de salubrizare – a trebuit, motivat, să depăşim procentul de 97% cu veniturile care se estimează a se încasa din colectarea taxei de salubrizare. Astfel, s-au stabilit venituri mai mari.”, a arătat directorul Iarca de unde provine creşterea prognozată, raportat la încasările de la contribuabilii din municipiu, la 31 decembrie 2016. 

În 2017, cuantumul veniturilor proprii ale bugetului local a crescut, ca propunere, la 29.799.000 lei, deşi, la finele anului trecut, s-au colectat 28.939.120 lei. Mai mult decât anticipaseră „constructorii” bugetului, care, prevăzători, s-au oprit cu prognoza la 24.642.000 lei. Strict, din taxele şi impozitele achitate de câmpulungeni s-au colectat, până la sfârşitul lui 2016, 11.589.640 lei, faţă de 11.230.000 lei, cât au anticipat cei de la Primărie că vor strânge, bazându-se pe experienţa anilor trecuţi. 13.628.000 lei este estimarea pentru 2017. 

Fondurile de la bugetul de stat, Cornul Abundenţei pentru investiţiile Primăriei   

 

Altă noutate, după cum precizam la începutul articolului, punctată de Violeta Iarca, o reprezintă subvenţiile mai mari de la stat. „Se poate observa o creştere semnificativă, în sensul că, din suma de 6.235.000 lei, 1.487.000 lei reprezintă subvenţii prevăzute a se încasa de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în conformitate cu prevederile Ordonanţei 28/2013, care finanţează obiective de investiţii locale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru care avem încheiat un astfel de contract.”, a mai arătat cel mai important director din ierarhia şefilor de direcţii din Primărie. 3.760.000 lei reprezintă finanţarea de la Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul Municipal, în afară de care vor mai fi şi alte finanţări, dar de valori mai mici.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!