4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Fostul primar Oancea l-a înnebunit pe Ţâroiu cu insistenţele de a accesa fonduri europene

Cum nu s-a întâmplat să se ţină o dezbatere publică a bugetului local fără fostul primar Gheorghe Oancea, orator înfocat pentru Câmpulung şi Mărcuşul natal, nemulţumindu-se cu postura de simplu martor al prezentării realizate de administratorii banului public, şi de data aceasta, edilul a venit pregătit cu o listă bogată de propuneri. Cea mai lungă listă din câte a conceput până acum pentru evenimentul cu rol de pură formalitate, pentru că nimic din ceea ce cere lumea nu constituie pentru autorităţi motiv de modificare a planului de lucrări şi achiziţii cu care capii Primăriei se prezintă în faţa cetăţenilor. Deşi nicio sugestie a sa nu a fost luată în considerare de urmaşii în funcţie, primarul Gheorghe Oancea nu se lasă şi continuă să-i pistoneze pe aleşi cu ce crede el că se pretează unei infrastructuri turistice reale a municipiului. La şedinţa de săptămâna trecută, şi-a „condimentat” discursul cu sintagma „fonduri europene”, repetată cu atâta insistenţă, încât primarul, care n-a luat în calcul această variantă de susţinere a unora dintre investiţii, având de tocat un ditamai excedentul, a simţit nevoia să apere onoarea (şi comoditatea) Primăriei, cum că nu mai are pe ce axă să acceseze bani de la UE. 

Conducta de aducţiune a apei, cu fonduri europene

Galant, Gheorghe Oancea şi-a început mesajul cu un compliment la adresa celor care i-au succedat în funcţie după 20 de ani de când a părăsit biroul de primar. Bugetul pe anul trecut s-a realizat bine, asta înseamnă că s-a muncit bine, i-a periat fostul edil pe Liviu Ţâroiu şi ai săi. Ceva de bine şi despre ce urmează, căci, în opinia acestuia, în 2017, autorităţile au la dispoziţie un buget echilibrat, şi la venituri, şi la cheltuieli. După care au urmat poveţele de îmbunătăţire a unor domenii la care se mai poate lucra. Aşa cum este încasarea banilor, pentru care trebuie depuse eforturi, ca să poată fi susţinute lucrările de importanţă. Oancea este convins că se poate face mai mult decât s-a prevăzut. Cu condiţia de a accesa fonduri europene. 

„M-aş lega puţin de fonduri europene. Ca să luăm fonduri europene, ar trebui să avansăm un om din Primărie sau doi, să se ocupe în mod special de aceste probleme. Ca să putem să facem proiecte bune, cu care să ne prezentăm şi pe care să ni le aprobe.”, a punctat acesta o chestiune pertinentă. O investiţie de amploare care poate fi rezolvată cu fonduri UE este conducta de aducţiune a apei, consideră fostul primar. „Aici există soluţii, după părerea mea, ca să nu dăm jos tot ce a fost în aceste conducte, să venim cu conducte mai mici şi să rezolvăm cum se poate mai bine. Este foarte importantă şi eu zic că n-ar trebui deloc neglijată această treabă.”, a afirmat el. 

Turism, tot cu fonduri europene

Tot la fonduri europene se gândeşte cel care a trăit experienţa de primar şi înainte de revoluţie, şi după, pentru dezvoltarea turismului în Câmpulung, sloganul ultimelor patru mandate. „Mă gândesc tot în perspectivă, până în 2022, prin fonduri europene, să găsim soluţii să facem chiar nişte proiecte comune cu Bughea de Jos şi Godeni. Acel drum care porneşte de la blocuri, din Grui, mergând în Mărcuş – Godeni, ar trebui modernizat, pentru că este o zonă foarte bună pentru dezvoltarea turismului. Mergând din Mărcuş către Godeni, există un drum, dar nu mai este corespunzător. În poiana dintre Mărcuş şi Godeni este un teren foarte bun pentru a-l da unor investitori să facă lucrări, fie industriale, fie de prestări de servicii. Este o zonă foarte bună. Înainte, de la Berevoeşti, se venea prin Godeni la Mărcuş, Câmpulung şi era foarte bine. Şi pentru a putea construi, să creăm nişte condiţii. Este greu să te duci la Pescăreasa, ca să vii în oraş, când, de acolo, poţi să vii direct la Câmpulung. Poate, este bine acelaşi lucru şi cu Bughea de Jos. Este frumoasă zona din Grui, până la Bughea, pe deal, pe culme, de fapt.”, a fost următoarea propunere a lui Gheorghe Oancea.  

El a mai atenţionat actuala conducere a Primăriei să aibă în vedere clădirile rămase fără utilitate: şcoli, grădiniţe, blocuri de nefamilişti, unde, în viziunea sa, s-ar putea construi locuinţe îmbunătăţite pentru populaţie. „Este bine să le şi dăm în folosinţă. Nu trebuie să luăm nişte chirii extraordinar de mari. Aşa cum este clădirea Pieţei din Grui, cea a Pieţei din Vişoi, pentru că interesul dumneavoastră este de a-i ajuta pe cei care pornesc o afacere.”, a continuat fostul primar. 

„Fiind nevoie să dezvoltăm Poşta, l-am invitat pe ministru aici”

„Să dăm bulina jos!”, a cerut acesta, referindu-se la clădirea Poştei Centrale, singura purtătoare de avertisment că este în pericol să cadă la un cutremur puternic. „Ca Primărie, n-avem voie să permitem fiecăruia să facă ce vrea. Această clădire s-a făcut în 1988. Fiindcă era nevoie să dezvoltăm Poşta, l-am invitat pe ministru aici, ca să-l convingem că trebuie să realizăm acest lucru, iar faţa s-o facem mai acătării. Fiind o clădire nouă, n-are rost să stea bulina pe ea.”, a precizat fostul primar al Câmpulungului, anunţat de Liviu Ţâroiu că aşteaptă de la proprietarul imobilului clarificările solicitate. 

Din nou, fonduri europene pentru dotarea ADP-ului

Alocuţiunea antecesorului lui Buta, Bălan, Andrei şi Ţâroiu, care n-a avut parte de binefacerile Comunităţii Europene, a continuat şi cu alte idei, semn că Gheorghe Oancea, la cei 84 de ani ai săi, este în inspiraţie maximă: „Aveţi posibilitatea, după lege, să stabiliţi impozite pentru clădirile care arată urât, aşa cum este Hotelul „Regal”. Aş mai veni cu o propunere. Noi n-am avut zăpadă multă, am avut noroc. Poate este bine, tot din fonduri europene, să ne asigurăm cu nişte utilaje bune, de deszăpezire, şi mai micuţe, să dăm din bulevard în maşina care vine s-o strângă. Mă gândeam la modul de a curăţa oraşul. Poate, tot din fonduri europene, să luăm maşini moderne de măturat oraşul, de spălare, dezinfectare ş.a.m.d.” 

După ce l-a atenţionat pe Liviu Popescu, şeful ADP, că n-a sesizat pe lista de dotări a serviciului maşini de curăţenie, Liviu Ţâroiu a scuzat lăsarea pe tânjală a subalternilor, pe care nu i-a mai stresat să caute bani pe la alţii. Dacă are Primăria! „Fondurile europene ştiţi că nu se pot lua pentru orice vrem noi. Sunt nişte ghiduri, axe, la care municipalitatea nu mai intră.”, a justificat Ţâroiu de ce toacă „banii noştri”. „Dar se poate rezolva.”, a lăsat impresia că nu-i digeră scuza Gheorghe Oancea. „Poate, dacă vor veni după 2020 încolo.”, a replicat Ţâroiu, de unde înţelegem că, în acest mandat, se va ţine la distanţă de şocuri gen „Kretzulescu”. 

Ţâroiu i-a cerut lui Oancea să-l ia de mână pe Bălăşcan, ca să-l „contamineze” cu idei şi energie  

Totuşi, ca să-l încurajeze, deşi, la capitolul încredere, PSD-istul pare că stă excelent, Oancea şi-a încheiat discursul într-o notă pozitivă: „Am încredere că, anul acesta, se va face treabă mai bună decât anul trecut. Aţi prevăzut lucrări de importanţă, numai că problemele trebuie ţinute în mână, cu analize la timp, trimestriale, lunare, încât să puteţi să le realizaţi şi să faceţi şi în plus, dacă este posibil.” 

Atât de bine i-a făcut gâdilatul la orgoliu lui Liviu Ţâroiu, încât, după semi-bobârnacul destinat lui Liviu Popescu, i-a pălit o ghioagă imaginară lui Sorin Bălăşcan, şeful Investiţiilor. „Aveţi lângă dumneavoastră, în dreapta, un domn. Este de la Investiţii. Ţineţi-l de mână, poate prinde ceva. Poate ia din energie.”, l-a făcut de râs, public, pe Bălăşcan, căruia, voalat, superiorul i-a imputat lipsa de idei, de vlagă şi chef de muncă. Atitudine care explică avântul „fulminant” al dezvoltării Câmpulungului, prin investiţiile întreprinse de Primărie. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!