Astăzi, aleşii municipali, întruniţi în şedinţa ordinară aferentă lunii februarie, sunt solicitaţi să aprobe o hotărâre istorică. O hotărâre cu care începe reparaţia unei situaţii nefericite în care municipalitatea a intrat în urmă cu zece ani, când Consiliul Local de la acel moment a hotărât să vândă 30% din acţiunile societăţii Edilul, sub pretextul achitării unor restanţe la bugetul de stat. Ba, ca sperietoarea să fie completă, Fiscul argeşean, condus, culmea, de Gheorghe Banzea, colegul de partid al primarului Călin Andrei, ameninţa cu executarea silită, prin scoaterea la vânzare a terenului, în contul datoriilor la stat ale operatorului local de apă-canal-gunoi. În sfârşit, depăşim acel episod, unde cusătura cu aţă albă a mai şi mirosit într-un fel pe deasupra, ca să ajungem în zilele noastre, când se încearcă corectarea acelei greşeli cu puternice consecinţe negative asupra activităţii Edilului.
Cea mai severă urmare a acelei tranzacţii „salvatoare” a fost imposibilitatea de accesare a fondurilor europene, atât de necesare modernizării Edilului CGA şi reţelei de utilităţi, în special a aducţiunii de apă, din cauza privatului deţinător al unei treimi din societate. Disponibilitatea acestuia de a reda municipalităţii partea sa din Edilul, comunicată oficial autorităţilor locale, datează de mai bine de doi ani. Timp suficient de gândire pentru aleşi, a căror codire ne-a ţinut destul în emoţii, văzând că n-au curaj să-şi asume o decizie care nu mai putea fi amânată la nesfârşit. Asta pentru că asociatul Financiar Urban tot vindea într-un final oricui era dispus să cumpere.
Cu mare greutate, în contextul existenţei şi al unui refuz din partea Consiliului Judeţean de a se implica în ajutorarea Câmpulungului să reintre în posesia treimii pierdute, autorităţile s-au hotărât să facă pasul. Cronologia evenimentelor premergătoare semnării contractului arată astfel:
831 ianuarie 2017: Prin Hotărârea nr.1 adoptate în şedinţă ordinară de Adunarea Generală a Acţionarilor SC Edilul CGA SA, s-a aprobat achiziţionarea de către Consiliul Local Câmpulung a pachetului de acţiuni, deţinut de Financiar Urban SRL la societatea locală de apă şi canal. Cu aceeaşi ocazie, s-a mai aprobat formarea unei comisii compuse din 7 membri, pentru a negocia achiziţionarea pachetului de acţiuni al firmei piteştene. Consiliul Local şi-a desemnat ca reprezentanţi în comisie pe Silviu Mănescu (PNL), Constantin Ivan (PSD) şi Sergiu Cicu (ALDE), cărora li se vor alătura doi membri nominalizaţi de primarul Liviu Ţâroiu şi alţi doi nominalizaţi de Consiliul de Administraţie al Edilul.
89 februarie 2017: Este data adresei societăţii Financiar Urban, înregistrată la Primăria Câmpulung pe 14 februarie, prin care acţionarul privat actualizează intenţiile de valorificare a pachetului de acţiuni deţinut la Edilul, al cărui acţionar majoritar este Consiliul Local. „Decizia noastră a fost luată pentru că activitatea de bază a companiei este alta decât cea a societăţii Edilul şi dorim dezvoltarea societăţii noastre în această direcţie. Pachetul de acţiuni deţinut de noi poate fi achiziţionat de entităţile interesate la valoarea de piaţă ce se poate stabili prin metode de evaluare a întreprinderilor sau negociere directă. Ţinând cont de legislaţia în vigoare şi procedurile de accesare a fondurilor europene pentru investiţii şi dezvoltare a societăţilor cu capital de stat, luăm în calcul varianta de răscumpărare a pachetului de acţiuni de către acţionarul majoritar ca drept de preempţiune. Aşteptăm cu interes opţiunea dumneavoastră.”, se adresează Consiliului Local administratorul SC Financiar Urban SRL, Dan George Rizea.
815 februarie 2017: Din partea Serviciului Juridic, juristul Nicolae Crânguş a redactat raportul aferent proiectului de hotărâre, având ca obiect împuternicirea unei comisii care să negocieze achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinut de Financiar Urban la Edilul, în componenţa stabilită de AGA. „Având în vedere adresa nr.4449/14.02.2017 a SC Financiar Urban SRL (…), ţinând seama că acţionarul majoritar, Consiliul Local Câmpulung, are un drept de preemţiune la răscumpărarea pachetului de acţiuni, precum şi Hotărârea nr.1/31.01.2017 a AGA (…), propun, în conformitate cu prevederile art.36 alin.(2) lit. d) din Legea nr.215/2001 – Legea administraţiei publice locale, republicată, împuternicirea unei comisii care să negocieze achiziţionarea pachetului de acţiuni în componenţa stabilită de AGA. Această hotărâre este necesară atât pentru o gestionare mai bună a serviciilor furnizate către cetăţeni, cât şi în vederea demarării procedurilor de accesare a fondurilor europene de către societăţile cu capital de stat.”, redăm un fragment din raportul juristului Crânguş.
815 februarie 2017: Este redactată expunerea de motive a primarului Liviu Ţâroiu, care preia propunerea Serviciului Juridic, Administraţie Publică, document care, împreună cu raportul serviciului de specialitate, constituie fundamentul proiectului de hotărâre.
828 februarie 2017: În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local este supus atenţiei legiuitorilor proiectul de hotărâre privind împuternicirea comisiei aprobate de AGA să trateze cu conducerea societăţii din Piteşti condiţiile răscumpărării acţiunilor. Faţă de cele stabilite de acţionari, în urmă cu o lună, apare o modificare în proiectul de hotărâre. În afară de cei doi membri numiţi prin dispoziţie de primar, şi Liviu Ţâroiu vrea să facă parte din comisie. Mai mult decât atât, vrea să coordoneze comisia de negociere. Ce vor consilierii, vom afla astăzi, dar, cum Ţâroiu are majoritatea la degetul mic, puţin probabil ca aceştia să dorească altceva. Sau să spună cu voce tare că doresc altceva.